Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Check engine - lista błędów w Audi A4 B9 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Cześć. Popinam się pod ten temat. Od 2 dni pali mi się kontrolka check engine. Zrobilem skana VCDS (załączony plik). Coś tam próbowalem się samemu doktałcić i udało mi się znaleść że to coś nie tak ze święcą żarową ale wole dopytać bardziej doświadoczonych Forumowiczów. Czy można z tym jeżdzić w sensie jak np naprawiłbym to za 2-3 tygodnie to coś się może stać? Czy to faktycznie świeca żarowa? 

skan_09022026.txt

Opublikowano

Albo świeca żarowa na 2 cylindrze albo wiązka do niej uszkodzone.

Co do błędu 

28653 - Reductant System Performance Bank 1 

P204F 00 [096] - Malfunction

świeci Ci się komunikat na FISie o AdBlue i odliczanie?

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor
29 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Albo świeca żarowa na 2 cylindrze albo wiązka do niej uszkodzone.

Co do błędu 

28653 - Reductant System Performance Bank 1 

P204F 00 [096] - Malfunction

świeci Ci się komunikat na FISie o AdBlue i odliczanie?

Jak zawsze szybka i pomocna odpowiedź Bohatera tego forum :)   

Ostatnio świcił że za mało AdBlue to dolałem. Auto nic nie szarpie, odpala normalnie i jeżdzi płynnie. Rozumiem że jak świeca to trzeba wszsytkie 4 wymienić a jak wiązka to samą wiązkę?

Opublikowano

Ja osobiście wymieniłbym tylko tę zepsutą, gdyż zawsze jest ryzyko ukręcenia. Są różne szkoły i każda ma własne argumenty. Z drugiej strony, czym dłużej świece siedzą w głowicy, tym trudniej może je być kiedyś wykręcić. Dodatkowo w Twoim silniku masz ma 3 cylindrze inną świecę, mianowicie jest to świeca z czujnikiem ciśnienia i jest ona dużo droższa od pozosałych trzech. Czyli jak chcesz wymienić wszystkie, to musisz o tym pamiętać.

Co do wiązki, to można ją reperować, w zależności co i jak jest uszkodzone. To tylko przewód.

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Ja osobiście wymieniłbym tylko tę zepsutą, gdyż zawsze jest ryzyko ukręcenia. Są różne szkoły i każda ma własne argumenty. Z drugiej strony, czym dłużej świece siedzą w głowicy, tym trudniej może je być kiedyś wykręcić. Dodatkowo w Twoim silniku masz ma 3 cylindrze inną świecę, mianowicie jest to świeca z czujnikiem ciśnienia i jest ona dużo droższa od pozosałych trzech. Czyli jak chcesz wymienić wszystkie, to musisz o tym pamiętać.

Co do wiązki, to można ją reperować, w zależności co i jak jest uszkodzone. To tylko przewód.

No to dałeś teraz rozkminę. Istnieje też możliwość że świeca jest dobra a przewód walnięty? Może w pierwszej kolejności sprawdzić przewód? Czy byłbyś na tyle uprzejmy podać model święcy tej z czujnikiem i tej bez czujnika? To sobie porównam i sprawdzę.

Opublikowano

Zawsze jest możliwość uszkodzenia przewodu. Wystarczy, że jakiś gryzoń się tam wkradł i poprzegryzał. Trzeba po prostu sprawdzić. Tak więc obie obcje są możliwe, i świeca i przewód.

Wykasowałeś VIN na scanie, więc nie sprawdzę.

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Zawsze jest możliwość uszkodzenia przewodu. Wystarczy, że jakiś gryzoń się tam wkradł i poprzegryzał. Trzeba po prostu sprawdzić. Tak więc obie obcje są możliwe, i świeca i przewód.

Wykasowałeś VIN na scanie, więc nie sprawdzę.

Racja... WAUZZZF41GA105398 

Opublikowano

04L963319E na cylindry 1, 2 i 4 

03L905061M na cylinder 3

Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, Muskel1 napisał(a):

04L963319E na cylindry 1, 2 i 4 

03L905061M na cylinder 3

Mówilem żonie że na forum napisałem to od razu odpowiedziała - "Pewnie Pan Muskel Ci już doradził" po raz kolejny dziękuję już nie wiem który... : ] Wszystkiego dobrego dla Ciebie!

Opublikowano

Nie ma sprawy,  pozdrowionka także dla żonki:wink:

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Nie ma sprawy,  pozdrowionka także dla żonki:wink:

😆