Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Śruby nadkola tył w A4 B7 Avant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ściągane było nadkole tył ( wymiana bałwanka amora ) zauważyłem że brakuje jednej śrubki ( torx 25 tam są ) mechanik twierdził że tam nie było śrubki ( sam dół od strony drzwi ) dziwne bo jest dziurka w nadkolu jak i w progu - wszystkie inne wchodzą w punkt a ta jedna nie ( potem zobaczyłem że nie ma się ona w co wkręcać bo jest tam już blacha karoserii ale bez dziurki na gwint jak w innych punktach ) zatem tam ma być jakaś nakładka z gwintem ? ( patrzyłem w innym b7 avant i wszystkie mają tam śrubę i właśnie torx 25 ? 

IMG_6069.jpeg

IMG_6068.jpeg

IMG_6067.jpeg

Opublikowano

Ma być, najprawdopodobniej już nie było albo mechanik zgubił. Daje się tam taki wsad z gwintem, parę zł kosztują w ASO.

Opublikowano
  • Autor
48 minut temu, Langista napisał(a):

Ma być, najprawdopodobniej już nie było albo mechanik zgubił. Daje się tam taki wsad z gwintem, parę zł kosztują w ASO.

Właśnie mechanik to przy mnie robił i jak założył to zauważyłem - mogło faktycznie nie być bo tylko w tym miejscu nie ma odciśniętej śruby na nadkolu i progu - zastanawia mnie tylko to że tam jest strasznie mało miejsca na identyczny torx jak jest cała reszta - masz może foto tej nakładki z gwintem albo numer części ?

Opublikowano
WWW.EBAY.PL

10 Torx Schrauben mit Spreizmutter Mutter Clips für Audi Skoda Seat VW | Auto & Motorrad: Teile, Autoteile &...

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Langista napisał(a):
WWW.EBAY.PL

10 Torx Schrauben mit Spreizmutter Mutter Clips für Audi Skoda Seat VW | Auto & Motorrad: Teile, Autoteile &...

Byłem w serwisie po to - ale nie pomogli - sprawdzali etke po vin i powiedzieli ze może to być element ( metalowy na zdjęciu ) a w drugim serwisie ( plastikowy element ) ale nie na 100% :) 

IMG_6070.jpeg

IMG_6071.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem że ma to być ten biały plastik i ma wejść pomiędzy blachę a próg ?

Opublikowano

N90821401 w nadkolu jak odkręcisz całkowicie końcówkę progu (plastik)  taka nakretka jest wciskana w kwadratowy otwór w nadkolu jest ona stosowana w bardzo wielu miejscach, podczas zbyt mocnego dokręcania, lub gdy wkręt zardzewieje obraca się w otworze, albo rozrywa.

edit. da się to wcisnąć bez zdejmowania tej nakładki, ale jest dość ciasno

Edytowane przez tass

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, tass napisał(a):

N90821401 w nadkolu jak odkręcisz całkowicie końcówkę progu (plastik)  taka nakretka jest wciskana w kwadratowy otwór w nadkolu jest ona stosowana w bardzo wielu miejscach, podczas zbyt mocnego dokręcania, lub gdy wkręt zardzewieje obraca się w otworze, albo rozrywa.

edit. da się to wcisnąć bez zdejmowania tej nakładki, ale jest dość ciasno

zobacz zdjęcie - mówisz że za tą dziurą w progu powinien być otwór kwadratowy w blaszanym nadkolu ? ( wtedy śruba by tam wpadała a jest opór - odginałem tam gdzie jest ta dziura żeby zobaczyć czy po prostu może nie trafiam w otwór ale tam właśnie jest blacha na całej długości i to mnie zdziwiło - latarka świeciłem i nie ma tam dziury - reszta śrub wchodzi tip top w otwory - tam skoro było by to wyłamane to śruba by wpadała a dotyka na prosto blachy 

IMG_6072.jpeg

Opublikowano

No i tam wciska się tą wkładkę 

Opublikowano
45 minut temu, Arthoor napisał(a):

zobacz zdjęcie - mówisz że za tą dziurą w progu powinien być otwór kwadratowy w blaszanym nadkolu ? ( wtedy śruba by tam wpadała a jest opór - odginałem tam gdzie jest ta dziura żeby zobaczyć czy po prostu może nie trafiam w otwór ale tam właśnie jest blacha na całej długości i to mnie zdziwiło - latarka świeciłem i nie ma tam dziury - reszta śrub wchodzi tip top w otwory - tam skoro było by to wyłamane to śruba by wpadała a dotyka na prosto blachy 

Tyle tam tego:

spinka.png

Edytowane przez tass

Opublikowano
  • Autor

No i tutaj ma to sens - tylko dlaczego nie ma tej dziury w którą mam wepchać ten kołek rozprężny ? ( jak cokolwiek przez te 2 dziury przeciągnę w nadkolu i progu dalej jest już tylko blacha - odginałem ten kawałek progu na tyle ile się da i nie widziałem dziury tylko odbity w tym miejscu ślad ze śruba sie tam zatrzymuje  - wg tego co napisałeś dało by się tam ten kołek wcisnąć bez rozbierania - tyle że nie za bardzo jest go w co wcisnąć - jest to możliwe że nie ma u mnie tej dziury w tym miejscu ? 

Opublikowano

Nie jest, miałeś tam ten wsad i w środku pewnie została jego resztka, pokaż zdjęcie z resztą jak to wygląda.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Langista napisał(a):

Nie jest, miałeś tam ten wsad i w środku pewnie została jego resztka, pokaż zdjęcie z resztą jak to wygląda.

Będę w garażu to postaram się zrobić foto , tyle co udało mi się odchylić ten próg to w miejscu gdzie jest dziura w progu na tym samym poziomie jest blacha , chyba że ta dziura jest sporo niżej ale wtedy przecież reszta śrub by nie wchodziła na swoje miejsca a wchodzi - w tym miejscu jest ewidentny opór i jak na przestrzał wsadzę śrubę to widać że końcówka dotyka blachy i nie ma tam plastiku ani dziury ( spróbuję to mocniej odchylić ale jest mało miejsca - gdyby faktycznie tam resztki zostały plastiku to uda się to przepchać tym nowym kołkiem , bo rozkręcanie całego progu z obu stron mi się nie widzi ( odkręcałem w tych miejscach nadkole z obu stron i odchylałem i jest to samo ) 

takie foto znalazłem w sieci ( kadr ) widać że jest tam dziurka ale jest mniejsza niż pozostałe ( w tych 2 kwadratowych większych powyżej z lewej i prawej normalnie się wkręcają śruby ta najniższa wizualnie jakaś mniejsza się wydaje sporo )

IMG_6073.jpeg

Edytowane przez Arthoor

Opublikowano

1659988176450.thumb.jpg.1cf8d4046a3cdafa0d0a3aa391d99a4b.jpg

Tu widać ten wsad z gwintem, też u siebie wymieniałem bo na zdjęciu ewidentnie widać, że jest wyrobiony całkowicie. Od drugiej strony najwygodniej jego go odciąć i resztę wybić delikatnie młotkiem żeby nie uszkodzić blachy. Warto wyposażyć się w szczotki druciane na wiertarkę i coś na zabezpieczenie i wytrawienie rdzy.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Langista napisał(a):

1659988176450.thumb.jpg.1cf8d4046a3cdafa0d0a3aa391d99a4b.jpg

Tu widać ten wsad z gwintem, też u siebie wymieniałem bo na zdjęciu ewidentnie widać, że jest wyrobiony całkowicie. Od drugiej strony najwygodniej jego go odciąć i resztę wybić delikatnie młotkiem żeby nie uszkodzić blachy. Warto wyposażyć się w szczotki druciane na wiertarkę i coś na zabezpieczenie i wytrawienie rdzy.

U mnie akurat rdzy tam praktycznie nie ma - jeżeli będzie dało się to wymienić bez rozkręcania progu na wcisk to się pobawię , przynajmniej już wiem że tam ma być ten rozporowy plastik - zastanawia mnie tylko fakt jak to możliwe że jak odchylałem dość mocno ten próg nie widziałem ani tej kwadratowej dziury ani resztki kołka a śruba wsadzana na prosto zatrzymuje się centralnie na metalu - dam znać w tygodniu czy coś mi się udało ( muszę w poniedziałek te kołki kupić )

Edytowane przez Arthoor

Opublikowano
12 godzin temu, Arthoor napisał(a):

No i tutaj ma to sens - tylko dlaczego nie ma tej dziury w którą mam wepchać ten kołek rozprężny ? ( jak cokolwiek przez te 2 dziury przeciągnę w nadkolu i progu dalej jest już tylko blacha - odginałem ten kawałek progu na tyle ile się da i nie widziałem dziury tylko odbity w tym miejscu ślad ze śruba sie tam zatrzymuje  - wg tego co napisałeś dało by się tam ten kołek wcisnąć bez rozbierania - tyle że nie za bardzo jest go w co wcisnąć - jest to możliwe że nie ma u mnie tej dziury w tym miejscu ? 

Najprawdopodobniej ta wciskana nakrętka jest zasmarowana izolacja, nie było wkręta, nawpadało błota i bardzo ciężko to namierzyć, na 99% musi to być chyba że jakaś wada produkcyjna i brak otworu.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.05.2024 o 19:44, tass napisał(a):

Najprawdopodobniej ta wciskana nakrętka jest zasmarowana izolacja, nie było wkręta, nawpadało błota i bardzo ciężko to namierzyć, na 99% musi to być chyba że jakaś wada produkcyjna i brak otworu.

Powiem Ci że mam to auto od 2012 roku mniej więcej - kupione z salonu Audi - staram się dbać o takie rzeczy - oglądałem dokładnie wnękę jak mechanik ściągnął nadkole - jest czysta niebieska blacha - był tam jakiś piach ale mechanik przedmuchał wszystko zanim założył nie jest nic zasmarowane - właśnie to mnie zastanawia że skoro była by tam dziura czy reszta plastiku nawet złamana to przecież śruba by przeszła na wylot przez nadkole elastyczne - przez ten kawałek progu i gdzieś by musiała wejść - a zatrzymuje się wsadzona na prosto centralnie na blasze wnęki (  po to odkręciłem wyższe śruby i odginałem próg żeby zobaczyć czemu nie mogę trafić i widziałem tylko blachę niżej -  każda inna ta sama śruba wkręca się idealnie w swoje miejsca bez kombinowania ( torx ) tylko tutaj tak jest - co najlepsze ta sama sytuacja jest z drugiej strony - tylko ta jedna śruba się nie wkręca i blokuje na blasze wnęki - stąd post ( sprawdzałem w innych B7 avant ale nie wiem jakie roczniki i wszędzie był torx u mnie nie ma - mechanik powiedział to samo że tam śruby nie ma .

Zastanawiam się czy po prostu nie wsadzić tam zwykłego plastikowego kołka nadkola z innego auta ( taki co najpierw wciska się kołek a potem dopina na wcisk powinno się chyba sprawdzić ? 

Opublikowano

Nie wiem, dla mnie dziwne, nie spotkałem się w audi z taką sytuacja, że brakowało otworu montażowego, jak samochód nie miał przygód blacharskich. Wbrew pozorom czasem nie jest tak łatwo trafić w taką nakrętkę zamontowaną w nadkolu, mechanikowi niechało się z tym walczyć dochodzić co jest nie tak, to co miał innego powiedzieć. Ten kawałek plastiku przez który przechodzi torx to tylko nakładka progu i jeśli są w nim otwory to po to aby to przykręcić, w tym wypadku do metalowego nadkola.

Możesz zastosować, tylko po co, wytrzymało tyle lat to wytrzyma jeszcze kilka i już to zastosuj coś takiego, aby było łatwe w demontażu, i nie za długie aby nie uszkadzało lakieru na nadkolu bo będzie się ruda panoszyła.

Opublikowano
  • Autor

Dziś odkręciłem  nadkole materiałowe - odkręciłem tak żebym mógł odchylić próg - nawet kołki kupiłem :) te co w nadkole metalowe wchodzą - i nie ma dziury :) jest czysta blacha trochę wyżej jest ten kołek na torxa - jest ta zaślepka duża okrągła a dziury nie ma :) - nie zrobiłem foto bo zapomniałem telefonu do garażu - wygląda to tak jak na tym foto które dodałem z sieci a dziura mniej więcej powinna być tam gdzie oznaczyłem czerwonym kółkiem - wygląda to tak jak by miała być spinka tam która trzyma nadkole materiałowe i „ zakleszcza „ sie na progu - nie dotykając blachy ( wsadziłem tam spinkę zaciskowa 5mm ale za mały łeb ma ( chyba z b8 ) i muszę coś innego poszukać .

IMG_6083.jpeg