Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z alternatorem w A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sytuacja ma sie tak. Wczoraj grzebalem w bagazniku i moglem tam cos poruszyc przy akumulatorze ale dzis sprawdzalem i wszystko wyglada w porzadku. Zagladalem tez do obu nadkol i ruszalem zbiorniczkiem od spryskow. Podnosilem tez podszybie i tam wyciagalem ten zbiorniczek. Pisze to bo moze cos gdzies zruszylem i to was naprowadzi. Dzis tez mocno padalo. Sytuacja wyglada tak ze jezdzilem bylo ok dzisiaj. Po tym deszczu znow pojechalem i wyskoczyl na desce mi blad alternatora i ze akumulator moze nie byc ladowany. Zrobilem skan i tam sa bledy alternatora. Mokro jest z prawej strony podszybia to tak na marginesie. Co sie moglo stac? Problem jest w taki ze ja dzis jade na dwa tygodnie do niemiec i czy mozna z tym bledem jezdzic??!! Nie padnie akumulator!? co moge zrobic i co powinienem zrobic. Po sprawdzeniu bledow i skasowaniu wyskakuje ponownie. Pasek jest. Kreci sie. Macie skan a nawet dwa. Przed skasowaniem i po. Mam tez pytanie do pierwszego bledu co to jest bo to nowosc jakas dla mnie. Prosze o szybka odpowiedz w miare. Z gory dzieki.

Scan-WAUZZZ8K2CA095602-20240520-1403-333530km.txt Scan-WAUZZZ8K2CA095602-20240520-1412-333530km.txt

Opublikowano

A ile Ci miernik pokazuje napięcia na aku gdy silnik jest odpalony?

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Alduric napisał(a):

A ile Ci miernik pokazuje napięcia na aku gdy silnik jest odpalony?

Panie nie sprawdzalem:) i szczerze mowiac nie wiem jak to zrobic. Ogolnie miernik mam ale nigdy nic nie sprawdzalem. Wiec co mialbym ustawic na mierniku i gdzie ktory koniec przylozyc?

Opublikowano

Idź to zrób i podaj tu wyniki. Pierwszy pomiar bez odpalonego silnika, drugi z odpalonym.

Edytowane przez Alduric

Opublikowano

Nigdzie nie dojedziesz z tym błędem i brakiem ładowania akumulatora. Pomimo tego,  że Diesel jest samozapłonowym silnikiem, potrzebujesz napięcie do zasilenia sterowników i injektorów. Na auto-scanie masz widoczne napięcie 11,4 V czyli jeżeli scan był wykonany na pracującym silniku, masz brak ładowania.

Sprawdź na pracującym silniku  napięcie w komorze silnika (na punktach przeznaczonych do rozruchu), oraz bezpośrednio na klemie plusowej alternatora.

Wstaw zdjęcie miernika.

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Wstaw zdjęcie miernika.

Prosze jak laikowi o wytlumaczenie co i gdzie ustawic i jak podlaczyc do czego. Komora silnika wiem gdzie jest:) ale co do reszty to juz nie. Nie wiem gdzie podlaczyc. Pierwszy skan byl na samym zaplonie a drugi byl juz na wlaczonym silniku. Ja pierd..to nie beda zadowoleni w pracy i oby sie to nie skonczylo dla mnie zle. Jeszcze dzisiaj tam swieto i nie wiem jak o tym poinformowac. Lipa w ch!

IMG_2920.JPG

Opublikowano

Dostałeś wyżej film w którym jest pokazane jak dla laika, jeśli nie umiesz powtórzyć tego co jest na filmie to oddaj auto do warsztatu. To jest wiedza która nabywa dziecko w wieku 14 lat na lekcjach techniki. Bez urazy.

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Alduric napisał(a):

Dostałeś wyżej film w którym jest pokazane jak dla laika, jeśli nie umiesz powtórzyć tego co jest na filmie to oddaj auto do warsztatu. To jest wiedza która nabywa dziecko w wieku 14 lat na lekcjach techniki. Bez urazy.

umiem:D nie zauwazylem tego zanim napisalem post:D takze lece do samochodu za moment:D

Opublikowano

Na mierniku ustaw stałe napięcie do 20V, przekręcając w lewo jak na poniższym zdjęciu. W podczybiu masz taką małą czarną plastikową klapkę a pod nią klemy plusowe. Tam musisz przyłożyć czerwoną końcówkę miernika a czarną do masy karoserii (pokazane na rysunku).

Screenshot_20240520_151614_Opera.jpg

Screenshot_20240520_152734_Opera.jpg

Opublikowano
  • Autor
22 minuty temu, Alduric napisał(a):

Dobra sprawdzilem. Nie ma ladowania. 11.6 przed wlaczeniem silnika i po wlaczeniu silnika. Robilem przygazowke i waczalem obciazenie jak na filmie ktory wstawiles. po chwili spadlo do 11.5 na zegarach kontrolka ze nie ma ladowania i akumulator sie swieci na czerowno. Czyli jakie mam opcje tutaj?bo ze nigdzie nie pojade to juz wiem.

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Na mierniku ustaw stałe napięcie do 20V, przekręcając w lewo jak na poniższym zdjęciu. W podczybiu masz taką małą czarną plastikową klapkę a pod nią klemy plusowe. Tam musisz przyłożyć czerwoną końcówkę miernika a czarną do masy karoserii (pokazane na rysunku).

ok sprawdze jeszcze tak jak Ty mowisz.

Opublikowano

Warsztat, nic więcej. I najlepiej żeby cię ktoś tam holował, bo jak Ci padnie aku podczas jazdy, to możesz uwalić sterowniki.

Opublikowano

Laweta i do warsztatu. Bez ładowania możesz uwalić sterowniki jak napięcie spadnie poniżej pewnej wartości.

Opublikowano
  • Autor

kurw...laweta juz jezdzilem tydzien temu jak mi sie przegub urwal:/ znow laweta. ciekawe ile mi tych lawet przysluguje na asistancie:D Podobna sytuacja. Bez zaplonu 12.33 a po wlaczeniu 11,47 i kontrolka na wyswietlaczu akumulatora na czerwono.

Opublikowano

Definitywnie brak ładowania.

Nie czerp na darmo aku, bo i jego będziesz musiał wymienić jak go kompletnie rozładujesz. 

Opublikowano

Czuję się zbędny :D Miłego dnia koledzy!

Opublikowano
  • Autor

Moj alternator zostal zregerowany i wymieniony ten regulator napiecia i ten bulgulator :D czy cos takiego. Bledow nie ma na desce ale skasowalem dopiero te co byly w vcds sam pod domem. Takze problem chyba zostal rozwiazny.

Opublikowano
  • Autor

Czy powinienem sie martwic gdy po tej regeneracji i wymianie tych rzeczy podczas trasy przez chwile zaswiecil sie blad alternatora i brak ladowania co skutkowalo tymi samymi bledami w vcds? po chwili zgaslo i zrobilem 500km i sie juz nie powtorzylo.

Opublikowano

Ja ogólnie rzecz biorąc nie jestem zwolennikiem regeneracji. Nigdy nie wiesz co dokładnie wymienili i na jakiej jakości częściach. Później wychodzą właśnie takie cyrki.
Nowe jest nowe i nic tego nie zastąpi.

Opublikowano
  • Autor
15 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Ja ogólnie rzecz biorąc nie jestem zwolennikiem regeneracji. Nigdy nie wiesz co dokładnie wymienili i na jakiej jakości częściach. Później wychodzą właśnie takie cyrki.
Nowe jest nowe i nic tego nie zastąpi.

zamowil nowy boscha i stwierdzil ze to na pewno gorsze badziewie niz to co mam ja bo mialem jeszcze oryginalny i ze lepsza bedzie regeneracja.