Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż halogenów w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

prośba o pomoc kolegów,

Chciałbym domontować sobie halogeny, ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać, 
same halogeny gdzie one mają się łączyć ? Mam przy przełączniku świateł opcję halogenu - ale nie mam pojęcia gdzie powinienem je podłączyć.

Czy one będą programowane tak żeby auto wogóle je widziało ?

Dzięki z góry za pomoc. Wybaczcie głupie pytania ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać

Rozwiązane przez dominbdg

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

W B9 nie ma konwencjonalnych "halogenów", a dokładniej pisząc,  świateł przeciwmgielnych w zderzaku.  Ich funkcję przejęły światła na złą pogodę, które zintegrowane są w lampach. Ten przycisk na przełączniku jest właśnie do nich. Wszystko napisane jest w instrukcji obsługi?

Opublikowano
  • Autor
  • Rozwiązanie

ah, 

dzięki za oświecenie mnie.

czyli ja podchodziłem do tego błędnie. 
wydawało mi się że jak mam kratkę - maskownicę na halogeny - to wymyśliłem sobie że montuję halogeny w kratkę i "gdzieś" je podłączam do przełącznika.

myślę że ewentualnie "na siłę" mógłbym podłączyć sobie halogeny tam pod ten włącznik - ale nie wiem czy jest sens. 

Edytowane przez dominbdg

Opublikowano
2 godziny temu, dominbdg napisał(a):

myślę że ewentualnie "na siłę" mógłbym podłączyć sobie halogeny tam pod ten włącznik - ale nie wiem czy jest sens

Nie tyle sens, co nie ma takiej możliwości, to znaczy jest ale... :

Włącznik główny świateł nie załącza obwodu jakiegokolwiek z nich, przekazuje sygnał/rozkaz do modułu centralnej elektryki, który z kolei załącza(podaje napięcie robocze) dany obwód oświetleniowy.

Włącznik ten, a właściwie jego styki, nie mają odpowiedniej obciążalności prądowej, czyli takiej, która pozwoliłaby zasilić obwód żarówek świateł przeciwmgielnych przednich (i nie tylko). 

Teoretycznie (tylko teoretycznie) - aby Twój pomysł, czyli na podstawie oryginalnego włącznika świateł auta, można było zrealizować, jego sekcja/włącznik  "światła do jazdy w złych warunkach" musiałaby działać bistabilnie. Obawiam się, że jest on monostabilny, czyli taki, którego obwód zwiera się na krótki czas, czas w którym dokonujemy "włączenia". Nie podtrzymuje stanu włączenia, wysyła tylko impuls do sterownika centr. elektryki. Wyłączenie, to drugi ten sam impuls, na którego sterownik reaguje wyłączeniem obwodu oświetleniowego. 

I dalej,  ze względu na niedostateczną obciążalność prądową styków włącznika, pomiędzy nim (jeśli byłby bistabilny), a obwodem oświetleniowym, konieczny byłby przekaźnik/przekaźniki. O konieczności dołożenia bezpiecznika/bezpieczników nie wspomnę (a jednak wspomniałem ;) ). 

Oczywiście odpowiedni, dodatkowy układ/podzespół, mógłby "przetworzyć" sygnał monostabilny (chwilowy) w sygnał bistabilny (ciągły), jeśli włącznik okazałby się (a jestem pewien, że tak właśnie jest) monostabilny. Komplikuje to jednak całość.

Czy jest sens wprowadzania rozwiązań wcześniejszej epoki, do auta z nowoczesnymi rozwiązaniami, o kompletnie innej architekturze elektryki ...? Nie, nie ma :no:

Edytowane przez Tomnik