Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B7 2.0 TDI nie odpala i nie reaguje na pedał gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem pojawił się nagle i wyglądało to następująco - Auto odpaliło bez problemu, ruszyłem i po przejechaniu okolo 100-200m nagle poczułem szarpnięcie i od tego momentu już nie reagowało na dodanie gazu. Ponownie już nie da się odpalić, rozrusznik kręci, paliwa jest 1/3 baku. Wygląda to jakby paliwa nie dostawało... Pompa paliwa była wymieniana w zeszłym roku, a filrt paliwa poł roku temu. Czy ktoś ma pomysł co to może być? 

Edytowane przez toomek89

Opublikowano

Auto wcześniej jeździło bez problemu? Dłużej stało przed tym?

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Langista napisał(a):

Auto wcześniej jeździło bez problemu? Dłużej stało przed tym?

Jeździło bez problemu, czasem trzeba dłużej zakręcić przy odpalaniu. Stało jakies 7-8h, jeżdżę nim na bieżąco. 

Odcztałem teraz błędy i wyskoczyło coś takiego: "P3007 Czujnik pozycji wałka rozrządu (G40) - brak sygnału.

Blad.jpg

Opublikowano

Kręci normalnie? może pasek rozrządu lub napinacz strzelił.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 7.06.2024 o 20:27, NorthWesterN napisał(a):

Kręci normalnie? może pasek rozrządu lub napinacz strzelił.

Kręci normalnie.

Opublikowano

Jeśli masz błąd czujnika to go wymień , silnik nie widzi położenia wałka rozrządu i nie opala .

Opublikowano
  • Autor

Dziś otrzymałem info z warsztatu, że poszła szpilka napinacza i,  że prawdopodobnie silnik do wymiany...  :( Sami się tego nie chcą podjąć i mam zabrać samochód.

Czy jest jakaś iskra nadziei, że może nie trzeba wymieniać całego sinika?  Opłaca się to w ogóle robić?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Głowice zmienić :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 11.06.2024 o 15:41, toomek89 napisał(a):

Dziś otrzymałem info z warsztatu, że poszła szpilka napinacza i,  że prawdopodobnie silnik do wymiany...  :( Sami się tego nie chcą podjąć i mam zabrać samochód.

Czy jest jakaś iskra nadziei, że może nie trzeba wymieniać całego sinika?  Opłaca się to w ogóle robić?

W moim przypadku pasek wielorowkowy/od osprzętu jakimś cudem się zluzował, nadciął się podczas cyklów i ta nadcięta jego część wkręciła się w pasek rozrządu, pomimo osłonki.
Kolizja rozrządu i auto straciło całkowicie kompresję, ja silnika nie wymieniałem i udało się go odratować. Można bawić się naprawianie budżetowe, ja próbowałem wymieniać powyginane i połamane popychacze zaworów - silnik wstał, ale przepuszczał przez zawory tyle płynu, że ostatecznie zdecydowałem się zmienić całą głowicę i oczywiście nowy rozrząd. Od montażu (około 60k km) wszystko działa jak trzeba.

W pierwszej kolejności musisz się upewnić co tak naprawdę dostało strzała, sama szpilka to znowu nie są ogromne koszty. Dopytaj może o jakąś wycenę u kogoś lub sam spróbuj zdjąć klawiaturę z silnika i sprawdź cały rozrząd. Jeśli strzał był mocny, to na pewno znajdziesz tam już coś rozsypanego, jeśli nie - to szukaj anomalii. W moim nieszczęściu, na moje szczęście sprawa była oczywista.

Edytowane przez ArthurSs