Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dołożenie klimatyzacji na tył w A4 B9 2018 Avant 3.0 TDi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam kolegów,

Mam takie pytanie,
chciałbym dołożyć klimę na tył u siebie, 
nie mam klimatronika, więc będę potrzebował też wymienić panel na klimatronik - ale pytanie jest takie czy to jest wogóle możliwe ? Bo nie wiem czy wogóle jeśli klimy nie mam z tyłu to czy jest możliwość doprowadzenia jej na tył ?

image.png.411b17313d623623be721844e02103a3.png

Opublikowano

mozna ale trzeba wymienic wszystkie komponenty klimatyzacji. było juz o tym na forum, jest firma z okolic Krakowa ktora robi takie przerobki. panel, czujniki i co najgorsze cały zestaw nagrzewnicy do wymiany. 

Opublikowano

Zapomnij o tym. Chyba że masz kilkadziesiąt tys. na tego moda. Klimatyzacja trojstrefowa ma inna obudowę rozdzielacza powietrza, inne kanały powietrza, dodatkowe silniczki klap i czujniki temperatur, Do wymiany obudowy rozdzielacza powietrza musisz wymontować całą deskę rodzielcza. Mnustwo rozbierania i doposazania.

Opublikowano
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Zapomnij o tym. Chyba że masz kilkadziesiąt tys. na tego moda. Klimatyzacja trojstrefowa ma inna obudowę rozdzielacza powietrza, inne kanały powietrza, dodatkowe silniczki klap i czujniki temperatur, Do wymiany obudowy rozdzielacza powietrza musisz wymontować całą deskę rodzielcza. Mnustwo rozbierania i doposazania.

no nie - ja to sobie - teraz widzę że błędnie wyobrażałem tak że dokłada się rurki z obiegu i tyle - ale jak to jest mod całej klimy to nie ma sensu zwłaszcza że pod przednimi fotelami są nawiewy na nogi i nie ma tragedii - pytałem z ciekawości na jakiej zasadzie jest to możliwe.

Opublikowano

to nie jest jakaś fortuna, kiedyś pytalem to 4500zł z robotą na uzywanych częściach. ale odpuściłem bo w wiekszosci przypadkow i tak jezdze sam.

Opublikowano

Nie miałem na myśli używanych części.

Opublikowano

praktycznie nikt nie robi retrofitów na nowych czesciach szczególnie w tak starych autach (2017-2018, a modelowo jeszcze starszy) bo się to nie opłaca w zaden sposób po prostu

Opublikowano
26 minut temu, wuPiotrek napisał(a):

praktycznie nikt nie robi retrofitów na nowych czesciach

Ją tylko na nowych robię i to nie tylko u siebie, prześledź moje retrofity na forum😉

Opublikowano

drobne rzeczy mozna tak robic ale jak przychodzi wymienic cos wiecej typu lampy (plus bcm), licznik, mmi czy właśnie klimę to robią się koszta. i wtedy jeden powie 'odpuść to kilkadziesiąt k pln' a drugi zrobi na uzywanych czesciach i bedzie sie cieszył z nowych funkcjonalności :)

Opublikowano

Ja generalnie odmawiam wykonania retrofitów na używkach, bo nie mam zamiaru później dochodzić się z klientem, jak coś nie będzie działało lub gdy się wysra po pewnym czasie, bo z doświadczenia wiem, że to wykonujący zostaje obarczony winą (że coś nie tak wykonał), a jak się później okazało, używane elementy miały usterkę lub padły. Tak że można sobie wiele niepotrzebnego stresu tym zaoszczędzić😉