Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd wentylatora chłodnicy w A4 B9 po wymianie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej ,

Miałem uszkodzony wentylator chłodnicy i po wymianie na nowy ( zamiennik , w hurtowni po zniżkach 1100 zł) co jakiś czas wysypuje błąd P191B00 sterownik wentylatora chłodnicy niewiarygodny sygnał , ktoś wie co to może być ?

Screenshot_2024-06-20-22-13-29-729_com.voltasit.obdeleven.jpg

Rozwiązane przez Koalakm

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Sam sobie odpowiedziałeś. Wstawiłeś zamiennik a nie oryginał więc masz jak masz.

Opublikowano
  • Autor
25 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Sam sobie odpowiedziałeś. Wstawiłeś zamiennik a nie oryginał więc masz jak masz.

Czyli z góry zakładamy że każdy zamiennik to śmieć i nie ma prawa działać ? Wentylator to nie jest skomplikowany układ , żeby z góry zamiennik skazywać na niepowodzenie , w najgorszym wypadku przeloze silnik z oryginału , ale wydaje mi się że jeżeli w wielu miejscach sprzedają zamienniki to ma prawo działac , zresztą dzisiejsza elektronika i OEM potrafi wskazywać bzdury , pozatym Twoja odpowiedź nie wniosła nic co może pomóc , pozdrawiam 

Opublikowano

Przekładaj sobie i zakładaj co chcesz ale z doświadczenia mogę tylko tyle napisać (a montowałem tego już bardzo wiele), że czujniki wszelakiego rodzaju i urządzenia elektroniczne montuje się tylko oryginalne.

A sarkazm możesz sobie darować, bo widać, że doświadczenia ci w tym temacie brak i tak się kończy ucieranie d...y szkłem.

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Muskel1 napisał(a):

Przekładaj sobie i zakładaj co chcesz ale z doświadczenia mogę tylko tyle napisać (a montowałem tego już bardzo wiele), że czujniki wszelakiego rodzaju i urządzenia elektroniczne montuje się tylko oryginalne.

A sarkazm możesz sobie darować, bo widać, że doświadczenia ci w tym temacie brak i tak się kończy ucieranie d...y szkłem.

Gdyby nie brakowało doświadczenia to bym nie szukał pomocy , myślę że odnajdujesz się na codzien na forum elektrody , pozdrawiam serdecznie 

Opublikowano

Docinki tu nic nie wnoszą i nie zmienią faktu, że zamontowałeś badziewie. Można montować bardzo wiele części korzystając z zamienników, ale są to najczęściej części natury mechanicznej. Elektronikę montuje się oryginalną jak chcesz mieć 100% pewność działania. 

Opublikowano
8 godzin temu, LukaszKwie napisał(a):

Czyli z góry zakładamy że każdy zamiennik to śmieć i nie ma prawa działać ? Wentylator to nie jest skomplikowany układ , żeby z góry zamiennik skazywać na niepowodzenie , w najgorszym wypadku przeloze silnik z oryginału , ale wydaje mi się że jeżeli w wielu miejscach sprzedają zamienniki to ma prawo działac , zresztą dzisiejsza elektronika i OEM potrafi wskazywać bzdury , pozatym Twoja odpowiedź nie wniosła nic co może pomóc , pozdrawiam

uwazam podobnie jak Muskel ze najlepiej oryginal - szczegolnie elektroniczne. Oczywiscie to nie jest tak ze wszystko jest zle, no ale sam widzisz, zmieniles wentylator, wtyczka pasowala a jednak blad sie pojawia... Mysle ze masz dobry pomysl aby przelozyc silnik z oryginalu.

Tak patrze duzo zaplaciles za ten zamiennik, co to za firma?

Uzywany oryginal kupisz taniej.

Edytowane przez Koalakm

Opublikowano

tak jak mowią jak mozesz to oddaj ten zamiennik i kup ori. lepiej ori uzywke niz nowy zamiennik. w przekladanie silnika bym sie nie bawil z reszta jak zaczniesz przekladac to okaze sie ze nie bedzie pasowal.

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, wuPiotrek napisał(a):

tak jak mowią jak mozesz to oddaj ten zamiennik i kup ori. lepiej ori uzywke niz nowy zamiennik. w przekladanie silnika bym sie nie bawil z reszta jak zaczniesz przekladac to okaze sie ze nie bedzie pasowal.

No właśnie zamiennik nie był tani , nie pamiętam firmy , faktura jest w garażu , podczas składania auta okazało się że jedna łopatka od wentylatora jest pęknięta i stąd szybki zakup zamiennika który był na następny dzień.

Mam cały kompletny wentylator z silnikiem obudowa i zastanawiam się czy nie dać tej jednej łopatki do pospawania i ten zamiennik oddać , pytam o ten błąd bo nie uśmiecha mi się zrzucać całego przodu... Ale jak już mam zrzucać to wrócę do oryginału .

Dzieki za opinie , 

Zamiennik pójdzie na zwrot...

Opublikowano
  • Autor

Tylko zastanawiam się czy nie zmieni się wyważenie i będzie bicie ....

IMG_20240621_174501.jpg

IMG_20240621_174453.jpg

Opublikowano

nikt Ci tutaj nie doradzi zebys spawał łopatke wentylatora. jak się urwie to poharata chłodnicę - wtedy wyjdzie ta 'oszczędność'. 

Opublikowano
  • Rozwiązanie
W dniu 21.06.2024 o 17:43, LukaszKwie napisał(a):

zastanawiam się czy nie dać tej jednej łopatki do pospawania

podjedz do kogos kto sie profesjonalnnie zajmuje spawaniem / zgrzewaniem plastiku i niech oceni. Jezeli powie ze to da sie porzadnie naprawic to naprawiaj.

Opublikowano
  • Autor

Hej , właśnie tak zrobiłem , wstawili zszywki i wygląda solidnie , zrobię test na stole jak nie będzie biło to zakładam , jeżeli będzie bicie to przekładam sam silnik .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 29.06.2024 o 21:58, LukaszKwie napisał(a):

Hej , właśnie tak zrobiłem , wstawili zszywki i wygląda solidnie , zrobię test na stole jak nie będzie biło to zakładam , jeżeli będzie bicie to przekładam sam silnik .

mysle ze bedzie wszystko ok.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam . Czy po wymianie na oryginalny wentylator problem się rozwiązał ? Również mam ten sam błąd w 2.0tdi

Edytowane przez Adi1221

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Tak, wymieniłem wentylator na stary oryginał i brak błędów