rookie0 Opublikowano 24 Lipca Opublikowano 24 Lipca Witam, samochód A4 B7 3.0Tdi Quattro (BKN) z 2005 roku. Po przejechaniu ~2km, dotarciu na miejsce i pozostawieniu samochodu na wolnych obrotach po około 3min postoju słychać było silne pojedyncze uderzenie (załącznik). Auto od razu zgaszone, obejrzałem dokładnie silnik (od góry) - nic nie pokojącego nie zobaczyłem. Na osłonie silnika oraz na kostce nie było żadnych elementów ani płynów. Po 10min przejechałem z powrotem do domu te 2km. Silnik działał bez zarzutu, nie odczuwałem żadnego spadku mocy, żadnego klekotania czy stukania. W garażu dokładnie obejrzałem silnik i znalazłem 2 usterki, które chyba nie powinny powodować w/w sytuacji. a) lekki wyciek płynu chłodniczego - pęknięty trójnik. Dosłownie pojedyncze kropelki. Widoczny nagar z płynu więc zakładam, że mogło to być już wcześniej b) cięgno wodzika klap kolektora odpięte. Te klapy regenerowałem już 2 razy więc też nie zakładam, że to spowodowało takie uderzenie. Czy ma ktoś jakiś pomysł co to mogło być za uderzenie? Dorzucam filmik Włączone było radio oraz klimatyzacja (nie wiem czy to istotne) Za każdą sugestię będę wdzięczny. 2024_0723_183154 - Trim.MP4
Rekomendowane odpowiedzi