Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana ekranu od nawigacji w A4 B9 polift

marwrd
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez marwrd,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam do wymiany wyświetlacz z uwagi na jego pęknięcie. Czy można prosić o krótki tutorial jak się do tego zabrać  Z tego co gdzieś dopatrzyłem to muszę zdemontować dekor pod nawiewami, następnie nawiewy i dopiero pod nimi znajdują się śruby z ekranu. Czy dobrze to rozumuje? Czy też śruby znajdują się pod czarnym elementem maskującym za ekranem i wystarczy jego zdemontować aby to wydobyć?

Coś takiego znalazłem w sieci:

20240724_173239.jpg

Jak sam ekran to chyba obejdzie się bez wyciągania schowka .

Najpierew dekor(tylko ten duży) potem wentylacja , małe zaślepki plastikowe czarne koło ekranu.

W dniu 24.07.2024 o 19:28, Lukaa5 napisał(a):

Jak sam ekran to chyba obejdzie się bez wyciągania schowka .

Najpierew dekor(tylko ten duży) potem wentylacja , małe zaślepki plastikowe czarne koło ekranu.

Tez tak myślałem jak na filmie

Odkopię jeszcze temat bo nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa czy jak wymienię uszkodzony ekran z wersji usa na zgodna wersję eu to czy będzie trzeba coś kodować czy raczej będzie tp plug&play

Ktoś się orientuję jak wydobyć te płatki piano żeby Odkręcić i zwolnić nawiew, są tak zaklinowane ze nie ma szans, jakaś porada?

20240827_151933.jpg 

20240827_151914.jpg

20240827_151902.jpg

Kurcze może ktoś przerabiał temat i pomoże, z góry jeszcze jest taki plastik ale raczej wychodzi z całym ekranem pozniej 

1724767918925106853982179061142.jpg

• Rozwiązanie

Temat rozwiązany

Sugerując się filmem dotyczącym wersji A4 B9 przedliftowej narobiłem Sobie niepotrzebnej roboty i zabrałem się za demontaż kolejno, osłon bocznych deski,  schowku, osłony pod kierownicą, centralnego dekoru, kratki nawiewu. W moim przypadku było mi to na rękę z uwagi że miałem wybitą szybę czołową i zdrowo się posypało wszędzie odłamków i pyłu więc przy okazji chciałem dostać się trochę do deski żeby przedmuchać Sobie wszystko.

W kwestii demontażu samego ekranu w wersji poliftowej temat jest szybki i prosty, bezpośrednio za ekranem znajduje się zaślepka którą należy dość mocno podważyć od strony przylegania do ekranu, otwiera się ona jakby na zaczepie pod kątem do góry w kierunku deski, po wysunięcie do góry zaślepki pojawiają się dwie śruby które po odkręceniu zwalniają ekran i można go spokojnie wyciągnąć bez zbędnego demontażu innych rzeczy.  

W moim przypadku z uwagi, iż miałem w tym miejscu dużo szkła którego nie można było odkurzyć podważenie wymagało użycia większej siły i delikatnie uszkodził się jeden z zaczepów ale mimo wszystko w niczym to przeszkadza w ponownym montażu zaślepki :)

1724767918925106853982179061142.thumb.jpg.51a98fb4b292358ce5558b5778f44ee0.jpg