Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z elektryką po słabym akumulatorze w A4 B61.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam problem z elektryką w swoim B6. Auto stało 2.5tyg. nie odpalane, kiedy wróciłem do PL chciałem odpalić a tutaj lipa, nie da się - padnięta bateria :( Wziąłem drugi aku i kable, odpaliłem ale zauważyłem że są problemy z elektryką a konkretnie:

Podświetlenie kierownicy działa, ale za to nie działa sterowanie, nie mogę odpalić V-Fiz'a, zmienić utworu, czy dać głośniej

- Po wyciągnięciu kluczyka radio nie gaśnie, tak samo nie wzbudza się przy uruchomieniu samochodu (wszystko trzeba ręcznie)

- Nie ma podświetlenia w radiu, tzn. samych przycisków w radiu

Reszta działa normalnie. Drugi problem jest taki, że nie mogę odczytać błędów, ponieważ laptop został w niemczech, a V-Fiza nie mogę uruchomić, bo sterowanie jest z poziomu multifunkcji w kierownicy.

Ogólnie wszystko wcześniej normalnie działało.

Pytanie, czy mogło paść kodowanie, czy jakiś moduł np. komfortu, czy MCE?

Edytowane przez szpakuziom

Rozwiązane przez Rob@k

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Rozkodowało się, bez lapka nic nie zrobisz. Aku padło bo już wcześniej coś było źle zrobione z vfiz i żarło prąd.l, tylko teraz na to zwróciłeś uwagę.

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Rozwiązanie

Radio nie działa jak powinno bo nie ma komunikacji z licznikiem po canach. V-fiz blokuje ta komunikację.

Edytowane przez Rob@k

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Langista napisał(a):

Rozkoszowało się, bez lapka nic nie zrobisz. Aku padło bo już wcześniej coś było źle zrobione z vfiz i żarło prąd.l, tylko teraz na to zwróciłeś uwagę.

Ok spróbuje dziś załatwić jakiegoś lapka i sprawdzę. Wiem, że w RNS-E kodowanie jest jak powinno, bo sprawdzałem w menu serwisowym

3 minuty temu, Rob@k napisał(a):

Radio nie działa jak powinno bo nie ma komunikacji z licznikiem po vanach. V-fiz blokuje ta komunikację.

Ale wcześniej V-fiz działał razem z radiem, nie było żadnych problemów. Może spróbuje go odpiąć i zobaczymy

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Rob@k napisał(a):

Radio nie działa jak powinno bo nie ma komunikacji z licznikiem po vanach. V-fiz blokuje ta komunikację.

Rob@k, miałeś rację, v-fiz zaczął blokować CAN pomiędzy licznikiem a radiem, dlatego nie działało podświetlenie, sterowanie, komunikaty na fis i wyłączanie z kluczyka. ulżyło trochę, ponieważ to nowa RNS-E z magazynu :P No ale pozostało drugie zmartwienie, V-FIZ to bardzo przydatne narzędzie i co z nim się mogło stać, najgorsze jest to, że gość tego nie produkuje już.

Opublikowano

Sprawdź kodowanie kierownicy. Jak ona nie działa to nie łączy się z v fizem i są cyrki na canach.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Rob@k napisał(a):

Sprawdź kodowanie kierownicy. Jak ona nie działa to nie łączy się z v fizem i są cyrki na canach.

Ok problem ustąpił. Nie wiem co dokładnie było przyczyną, bo kodowanie nigdzie nie zniknęło, był błąd w module kierownicy, że nie ma komunikacji z radiem, który nie dawał się skasować, dopiero po odłączeniu V-fiza i podłączeniu licznika bez niego, wszystko zaczęło działać, potem ponownie podłączyłem V-fiz i też zaczął działaś prawidłowo. Już myślałem, że radio i vfiz uwalony, bo ludzie rozwiązywali problem wymieniając radia, więc całe szczęście u mnie obyło się bez wymiany. Dzięki za pomoc.