Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy kodowania ze Skoda Octavia zadziałają w A4 B7?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Muskel1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, jestem posiadaczką tego zacnego wozu od niedawna, na kodowaniu za bardzo się nie znam ale kupiłam kabelek do VCDSa żeby sprawdzać błędy i inne takie pierdoły. 

Zaciekawiły mnie różnego rodzaju kodowania(?), typu doświetlanie zakrętów czy inne takie. I teraz pytanie, czy każde takie "kodowanie" jest dedykowane do konkretnego auta? Czy wszystkie kodowania VAGów są takie same? 

Np, czy kody z przykładowej strony ( link ) zadziałają w A4 B7? Nie chcę nic zepsuć dlatego pytam😃

Jest to też mój pierwszy samochód i nigdy nie miałam doczynienia z takimi rzeczami🤔

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie sprostowania!

OCTAVIA.TEAM

W tym temacie wpisujemy tylko sprawdzone kodowania przepisy. Odznaczajmy modyfikacje poprzez pogrubienie i * na początku to dla lepszej przejrzystości. Lista żarówek (w załączniku) Spis...

Opublikowano

Kodowania zawsze są dedykowane dla konkretnego modelu auta lub sterownika (nuemer części itp.)

Zanim cokolwiek zaczniesz zmieniać, zrób sobie pełny auto scan samochodu i zapisz go do pliku aby mieć oryginalne kodowania wszystkich sterowników w sytuacji awaryjnej. w nowszych autach gdzie sporo robi się za pomocą adaptacji, należy też wykonać pełna mapę adaptacji poszczególnych sterowników do pliku CSV aby w razie co mieć możliwość przywrócić auto do stanu pierwotnego.

VCDS to fajna zabawa ale pamiętaj że łatwo coś kliknąć za dużo, nie tak itp. i problem gotowy.

tu jest podstawowa lista kodowań do A4 B7

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Audi_A4/S4/RS4/Cabriolet_(8E/8H)

• Dzięki 1
Opublikowano
5 minut temu, MaTeo85 napisał(a):

Kodowania zawsze są dedykowane dla konkretnego modelu auta lub sterownika (nuemer części itp.)

Zanim cokolwiek zaczniesz zmieniać, zrób sobie pełny auto scan samochodu i zapisz go do pliku aby mieć oryginalne kodowania wszystkich sterowników w sytuacji awaryjnej. w nowszych autach gdzie sporo robi się za pomocą adaptacji, należy też wykonać pełna mapę adaptacji poszczególnych sterowników do pliku CSV aby w razie co mieć możliwość przywrócić auto do stanu pierwotnego.

VCDS to fajna zabawa ale pamiętaj że łatwo coś kliknąć za dużo, nie tak itp. i problem gotowy.

Dobra, to skomplikowane rzeczy sobie odpuszczę bo chyba nie chcę mieć problemów :D

A jak to jest ze sprawdzaniem i kasowaniem błędów? Taki nowicjusz jak ja da radę?

Zależy mi też na zakodowaniu pilota, ale widziałam gdzieś na yt poradnik..

Kolejna sprawa - to w jaki sposób zrobić te kopie? Kabla jeszcze nie podłączałam więc tak naprawde nie znam tego programu, dlatego pytam.

Biorę się za to sama, bo nikt w okolicy nie ogarnia audi i jej problemów haha

Opublikowano
Godzinę temu, MaTeo85 napisał(a):

VCDS z automatu tworzy plik z danymi co i gdzie było zmieniane w danym sterowniku. 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Oryginalny tak, ale spotkałem się nawet tutaj na forum, że klony nie mają lub nic nie zapisują w pliku debug.