Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nieszczelność w A4 B7 2.0TDI BPW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie mam problem i szukam rady, na trasie De-pl samochod (a4 B7 2,0tdi 140 km bpw)zaczął nagle puszczac biały dym  po czym silnik zaczął mocno drżeć i zgasł udało mi się zjechac  na pobocze po ponownej probie odpalenia nagle zaczął wchodzić na wysokie obroty puszczając kłeby białego dymu (rozbieganie diesla)udało mi się szybko biegami przydusić silnik i na szczęście zgasl. Laweta zabrała auto do mechanika  podczas oględzin silnika  olej był dosłownie wszedzie w turbinie w  kolektorze ssacym w samym intercoolerze był z litr oleju .mechanik spuścił cały olej z silnika i okazało się że było go o 3 litry za dużo był bardzo rzadki i śmierdział dieslem a na filtrze oleju było widać drobne  opiłki metalu .Czy może ktoś z was wie lub doświadczył czegos podobnego i wie gdzie dlaczego diesel dostał się do oleju i gdzie jest nieszczelność i jaki jest koszt naprawy i czy wogule to się opłaca ?pozdro

Opublikowano

Możliwe, że poprzez jazdę krótkich odcinków i związane z tym częste przerywanie regeneracji dpf.

Opublikowano
22 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Możliwe, że poprzez jazdę krótkich odcinków i związane z tym częste przerywanie regeneracji dpf.

Ja co tydzień długie trasy robię wiec myślę z wypaleniem DPF nie ma problemu 

Opublikowano

Używasz auto tylko raz w tygodniu, czy raz w tygodniu jedziesz dłuższy odcinek a pozostałe dni krótkie odcinki?

Opublikowano

Wątpię że to dpf bo nie dawno był wyciągany i płukany w firmie która się tym zajmowała 

Opublikowano

Ja nie piszę tu o zapchaniu dpf tylko o częstych przerywanych aktywnych regeneracjach.

Odpowiedz na pytanie pytanie, które zadałem wyżej.

Opublikowano

Tam jest vacum pompa jak w 1.9? Jeśli tak to przez nią może się dostawać ropa do oleju.

Opublikowano

Tak jest tam też ta pompa. 

Może to być też jedną z możliwych przyczyn, podobnie jak uszczelniacze PD. 

Natomiast zamiast najpierw szukać usterki, chciałem dowiedzieć się o profilu jazdy. Krótkoodcinkowe silniki diesla, dotryskują paliwo w czasie aktywnych regeneracji, aby podnieść temp. spalin w dpf. Niewielka część tego paliwa nie zostaje spalana i przedostale się do skrzyni korbowej, mieszając się z olejem. Jeżeli kolega jeździ krótkie odcinik, to jest to właśnie jedną z możliwych przyczyn rozrzedzenia oleju ropą i nie musi być to jakaś usterka.

Opublikowano (edytowane)

Jeżdżę

codziennie około 30 km i co weekand 700 km trasa

Edytowane przez Djwork666
Opublikowano

Codziennie jeden odcinek 30 km, czy trzy odcinki po 10 km?

Opublikowano

15 km do pracy i spowrotem 

Opublikowano

15 km nie wystarczy na rozgrzanie silnika i przeprowadzenie pełnej aktywnej regeneracji, więc możliwe, że paliwo znajdujące się w oleju, może pochodzić z wielikrotnie zaczętych ale nie zakończonych regeneracji aktywnych. Natomiast ilość 3 litry za dużo może wskazywać także na problemy z w/w komponentami.