tymon373 Opublikowano 1 Października Udostępnij Opublikowano 1 Października (edytowane) pacjent a5 f5 2019 2.0tfsi quattro USA witam mam problem z home link, początkowo myślałem ze to kwestia kodowania które było ogólnie słabo zrobione w tym samochodzie i dużo rzeczy poprawiałem ale nie tym razem. mam taki błąd, spotkał się ktoś może z podobną sytuacją Adres 09: Centr.zesp.elektr. Plik etykiet: Przekier.nieudane! Oznaczenie elementu: 8W0 907 063 DG HW: 8W0 907 063 BG Komponent i/lub wersja: BCM1 MLBevo H13 0313 Kodowanie: 07500363E0080CCD05158715182C10B9110B0D08000000000000000020001A010A690122025705 Kod serwisu: WSC 06335 790 00001 Zbiór danych ASAM: EV_BCM1BOSCHAU736 019008 (AU49) ROD: EV_BCM1BOSCHAU736_019.rod VCID: 03538F112B96E6C2320-8056 Znaleziono 1 b³¹d: 66088 - Nadajnik pilota do bramy gara¿u U1135 00 [00001001] - brak komunikacji Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów b³êdów Ramka zamro¿ona: Priorytet b³êdu: 4 Czêstoœæ b³êdu: 1 Wew.licznik b³êdów: 214 Przebieg: 84993 km Data: 2024.10.01 Czas: 19:41:57 average_Voltage_terminals: 11.90 V Czujnik temperatury zewnêtrznej-Wartoœæ rezystancji: 0.00 kOhm Czujnik temperatury zewnêtrznej-Temperatura zewnêtrzna w magistrali CAN: 23.00 °C interior_temperature: 27.00 °C Prêdkoœæ pojazdu: 0.00 km/h Sterowanie zaciskami-Status zacisku 75: ON Sterowanie zaciskami-Status zacisku 15: sygna³: ON Sterowanie zaciskami-Zacisk 15 przez magistralê CAN: ON Sterowanie zaciskami-Zacisk 75: kwalifikacja: OFF Edytowane 1 Października przez tymon373 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 1 Października Udostępnij Opublikowano 1 Października Auto z rozwalonym tyłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aprilsix Opublikowano 1 Października Udostępnij Opublikowano 1 Października @Muskel1 Nie mogę do ciebie napisać na PW. Jest jakaś alternatywna metoda żeby się z tobą skontaktować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 1 Października Udostępnij Opublikowano 1 Października Nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon373 Opublikowano 4 Października Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października W dniu 1.10.2024 o 20:14, Muskel1 napisał(a): Auto z rozwalonym tyłem? właśnie nie, bity był przodem, wiem że moduł znajduje się z tyłu z innych tematów i mnie to zastanawia, oprócz tego mam również błąd z presense który wyskakuje na desce przy każdym odpaleniu, mianowicie, audi pre sense obecnie ograniczone ale fizycznie ono działa i z przodu i po bokach bo testowałem, a błędu nie mogę skasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 4 Października Udostępnij Opublikowano 4 Października Wrzuć pełny auto-scan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon373 Opublikowano 4 Października Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 40 minut temu, Muskel1 napisał(a): Wrzuć pełny auto-scan. Podsyłam poniżej Ten błąd z zestawu wskaźników jest przez wgrywanie podwójnej navi, ale i tak chce jeszcze zaktualizować VC więc nie robiłem jeszcze dokumentacji wstecznej. Log WAUBNCF50KA093675.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rozwiązanie Muskel1 Opublikowano 4 Października Rozwiązanie Udostępnij Opublikowano 4 Października Sterownik Home Link jest podystemem 4 w sterowniku (09) BCM1 i powinien być widoczny na auto-scanie pomiędzy przełącznikiem świateł, a jednostką obsługi pilota do bramy garażu, U Ciebie brakuje go na zamieszczonym auto-scanie. Tutaj przykładowy wycinek auto-scanu innego pojazdu, aby zademonstrować jak powinno to wyglądać. Są 3 możliwości: 1. Brakuje zasilania czyli do sprawdzenia bezpiecznik numer 12 z rzędu C w podstopnicy. Jeżeli bezpiecznik jest ok, to wiązkę/wtyczkę przy sterowniku HomeLink. Na pinie numer 1 (przewód żółto-fioletowy) powinno być napięcie zacisku 30. 2. Brakuje komunikacji ze sterownikiem. Komunikacja ze sterownikiem odbywa się po LIN-BUS, tak więc do sprawdzenia wiązka/wtyczka przy sterowniku HomeLink. LIN-BUS jest na pinie numer 3 (przewód fioletowo-czerwony). 3. Uwalony sterownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon373 Opublikowano 4 Października Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 4 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Sterownik Home Link jest podystemem 4 w sterowniku (09) BCM1 i powinien być widoczny na auto-scanie pomiędzy przełącznikiem świateł, a jednostką obsługi pilota do bramy garażu, U Ciebie brakuje go na zamieszczonym auto-scanie. Tutaj przykładowy wycinek auto-scanu innego pojazdu, aby zademonstrować jak powinno to wyglądać. Są 3 możliwości: 1. Brakuje zasilania czyli do sprawdzenia bezpiecznik numer 12 z rzędu C w podstopnicy. Jeżeli bezpiecznik jest ok, to wiązkę/wtyczkę przy sterowniku HomeLink. Na pinie numer 1 (przewód żółto-fioletowy) powinno być napięcie zacisku 30. 2. Brakuje komunikacji ze sterownikiem. Komunikacja ze sterownikiem odbywa się po LIN-BUS, tak więc do sprawdzenia wiązka/wtyczka przy sterowniku HomeLink. LIN-BUS jest na pinie numer 3 (przewód fioletowo-czerwony). 3. Uwalony sterownik. Dzięki wielkie, jutro będę kombinował i dam znać czy się udało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon373 Opublikowano 6 Października Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października W dniu 4.10.2024 o 19:44, Muskel1 napisał(a): Sterownik Home Link jest podystemem 4 w sterowniku (09) BCM1 i powinien być widoczny na auto-scanie pomiędzy przełącznikiem świateł, a jednostką obsługi pilota do bramy garażu, U Ciebie brakuje go na zamieszczonym auto-scanie. Tutaj przykładowy wycinek auto-scanu innego pojazdu, aby zademonstrować jak powinno to wyglądać. Są 3 możliwości: 1. Brakuje zasilania czyli do sprawdzenia bezpiecznik numer 12 z rzędu C w podstopnicy. Jeżeli bezpiecznik jest ok, to wiązkę/wtyczkę przy sterowniku HomeLink. Na pinie numer 1 (przewód żółto-fioletowy) powinno być napięcie zacisku 30. 2. Brakuje komunikacji ze sterownikiem. Komunikacja ze sterownikiem odbywa się po LIN-BUS, tak więc do sprawdzenia wiązka/wtyczka przy sterowniku HomeLink. LIN-BUS jest na pinie numer 3 (przewód fioletowo-czerwony). 3. Uwalony sterownik. U mnie nie ma wgl bezpiecznika c12 i z tego co wyczytałem to jest on od webasto a bezpiecznik od homelinka to d8 w podstopnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października Rzeczywiście możliwe, że w tym modelu jest D8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon373 Opublikowano 6 Października Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 35 minut temu, Muskel1 napisał(a): Rzeczywiście możliwe, że w tym modelu jest D8. Bezpieczniki są git więc prawdopodobnie czeka mnie ściąganie zderzaka, a wiesz może o co chodzi z tym komunikatem o którym pisałem wyżej audi pre sense obecnie ograniczone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października 55 minut temu, tymon373 napisał(a): a wiesz może o co chodzi z tym komunikatem o którym pisałem wyżej audi pre sense obecnie ograniczone Może mieć wiele przyczyn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon373 Opublikowano 8 Października Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października (edytowane) W dniu 6.10.2024 o 18:52, Muskel1 napisał(a): Może mieć wiele przyczyn. z tym presense doszedłem do tego że w samochodzie była zmieniana szyba czołowa przez poprzedniego właściciela więc stwierdziłem że może nie skalibrowali kamery albo zrobili to źle i podjechałem do serwisu od kalibracji kamer i kamera jest poprawnie skalibrowana więc zastanawiam się gdzie teraz szukać, błąd przez który na desce jest komunikat presense ograniczony co sugerowałoby zakłuenie połączenia z jakimś modułem tylko w tym przypadku nie działałby ani pre sense ani światła automatyczne ani czujnik martwego pola a wszystkie te systemy działają i nie wiem gdzie dalej szukac Edytowane 8 Października przez tymon373 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 8 Października Udostępnij Opublikowano 8 Października Może być np. wina kodowania. Takie błędy są ciężkie do zdiagnozowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon373 Opublikowano 8 Października Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 44 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Może być np. wina kodowania. Takie błędy są ciężkie do zdiagnozowania. a miałbyś może dostęp do kodowań podstawowych i chciałbyś się nimi podzielić, chciałbym uniknąć przywracania vasem lub odisem bo nigdy tego nie robiłem i nie chciałbym ryzykować że coś mi się wysypie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 8 Października Udostępnij Opublikowano 8 Października Nie ma ogólnego kodowania dla wszystkich. Kodowania są indywidualne dla każdego pojazdu i zależne od wyposażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon373 Opublikowano 8 Października Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 3 godziny temu, Muskel1 napisał(a): Nie ma ogólnego kodowania dla wszystkich. Kodowania są indywidualne dla każdego pojazdu i zależne od wyposażenia. Wiem o tym chodziło mi czy masz może gdzieś zapisane kodowania podobnej a5, jest to dosyć popularna konfiguracja, jeżeli coś by było inaczej w wyposażeniu to bede najwyżej kombinował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 9 Października Udostępnij Opublikowano 9 Października Nie mam czegoś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon373 Opublikowano 10 Października Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października W dniu 9.10.2024 o 05:02, Muskel1 napisał(a): Nie mam czegoś takiego. A i wiesz może czy jak odchylę tylny zderzak nie odpinając radarów żeby tylko zdiagnozować ten moduł Home link i zobaczyć czy jest on wgl zamontowany będę musiał kalibrować radary? W tym samochodzie jest to dosyć kosztowne bo nie da się tego zrobić bez specjalnej aparatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi