Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błędy w sterowniku 09 oraz załączający się alarm podczas deszczu w Audi A4 B9

duzy616
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Muskel1,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem, że jak auto jest zamknięte, pada deszcz (wystarczy lekko) to załącza się alarm ale tylko sygnalizacja świetlna (migają kierunkowskazy) 

Jak auto jest otwarte (niezaryglowane) to nic takiego nie występuje.

Po podłączeniu kompa są dwa błędy w 09 Myślę, że one nie mają nic wspólnego, ponieważ alarm załącza się od dawna, a te błędy pojawiły się dzisiaj. Oczywiście liczę na pomoc w ich rozwiązaniu.

Najbardziej podejrzewam, problem z keyless entry, chociaż ogólnie działa bez zarzutu. Próbowałem go na chwilę wkodować w sterowniku 46 w Byte 28 odznacz Bit 0 (tu mój VCDS nie dał rady) 46 Byte 12 odznaczyłem Bit 3 VCDS dał radę ale nie zauważyłem żadnej zmiany w działaniu. 

Log-WAUZZZF45HA079521-skanowanie 09.txt

Winny jest czujnik/sterownik otwierania bagażnika gestem, występujący jako subsystem w sterowniku 46.

To on jest przyczyną. Gdy pada deszcz "myśli", że ktoś otwiera bagażnik.
Należy wgrać update (nowszy soft) do sterownika 46, eliminujący ten bug.

Możesz też najpierw na próbę wykodować czujnik/sterownik otwierania bagażnika gestem i tym sprawdzić, czy problem nadal występuje.

Edytowane przez Muskel1

Jedź do ASO niech Ci wgrają. Albo szukaj kogoś posiadającego ODIS, dostęp online lub VCP.

Czujnik otwierania gestem wykodujesz w sterowniku 46. Byte 18,  bit opisany jest jako virtual_pedal. Odznacz go.

• Rozwiązanie

Tu masz numer TSB odnośnie alarmu i deszczu. Problem znany w ASO. Jedź do nich i podaj im ten numer TSB.  Masz tam podany kod SVM do aktualizacji ODISem.MC-10128329-9999.pdf

Edytowane przez Muskel1

Czujnik wykodowany, czekam na deszcz.

Spójrz na mój skan auta i powiedz co jeszcze warto aktualizować jak już będę w ASO ?

Edytowane przez duzy616

Deszcz zaliczony, alarm się nie załączał. Liczę, że po aktualizacji będzie wszystko działać razem z otwieraniem bagażnika gestem (nogą).

Muskel1 bardzo dziękuję za pomoc.💪