Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana rozrządu w Audi A4 B9 2.0TDI 190K DETA

amx0kami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich potrzebuje porady. Wymieniam sam rozrząd w silniku 2.0 TDI 190km przebieg - 188k potrzebuje porady.

1- czy blokady rozrządu które są włożone mogę w każdej chwili wymienić na inne jeżeli pasek jest zdjęty i napinacz ? ( Muszę je oddać a chyba nie zdążę wymienić rozrządu do tego czasu)

2- czy w tym silniku konieczna jest wymiana paska olejowego ? Jeżeli tak to da się to zrobić bez wyciągania miski olejowej ?

3- mógłbym prosić o momenty obrotowe dokręcenia poszczególnych elementów rozrządu

4- jak ma być odpowiednio ustawiony napinacz (w sensie naciąg paska)

5- trochę oleju było na dole przy wale wokół plastikowej osłony wina uszczelniacza czy miski ?

6- czy wymieniać też napinacz od paska wielorowkowego?

7- czy pompę wody ten oring mam czymś posmarować przed założeniem ?

Tyle pytań z tego względu, że robie to pierwszy raz i nie chce nic zepsuć.

IMG_20241013_110045300_HDR.jpg

IMG_20241013_123813621.jpg

Ja robiłem tylko starsze silniki ale blokady możesz podmieniać, co do paska pompy olejowej to właśnie się nie interesowałem bo miałem jeszcze z modułem z wałkami, ale

jeśli jest teraz lepsze dojście to to też rób, w tym temacie masz instrukcje ,jak byś umył i odpalił auto to byś widział czy uszczelniacz puszcza, napinacza paska osprzętu nie wymieniałem i nie było z nim problemu, ale zużywa się szybko jak jeździ się z uszkodzonym sprzęgiełkiem alternatora, gumkę pompy wody wystarczy płynem chłodniczym posmarować.

• Pomoc techniczna 1

@krzychuG dziękuję za odpowiedź jeżeli chodzi o pasek olejowy czy idzie jakoś podejrzeć jak ściągnę ta obudowę plastikową na wale w jakim jest stanie i ocenić ? Nie ukrywam że chciałbym odpuścić wymiany tego paska ponieważ trzeba ściągać miskę, silnik wydźwignąć i opuścić sanki... Chyba że faktycznie jest sposób jakiś wymiany tego paska bez rozkręcania wszystkiego.

Pasek założony. Mam pytanie zakładam blokady 2 wchodzą luźno a jedna troszkę ciężej muszę ja wkręcić czy to duży problem ?

Będzie dobrze jeśli tak jest po 2 obrotach wałem - bez cofania, ale jakbyś był wytrwały to taki rozrząd idzie ustawić idealnie.