Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z dymieniem w Audi A4 B8 2.0TDI CGLC

Big6

Rekomendowane odpowiedzi

Edytowane przez Big6
Problem rozwiązany. Proszę o usunięcie tematu.

Przy takiej pracy silnika korekcje biegu jałowego wtryskiwaczy muszą to pokazać. Nie wierzę, że korekty stoją w miejscu.

Po za tym :

https://a4-klub.pl/topic/499952-problem-olejowy-w-audi-a4-b8-20tdi-cglc/#comment-5781974 

https://a4-klub.pl/topic/474668-jakie-macie-zużycie-oleju-w-a4-b8-20tdi-cglc/?do=findComment&comment=5638913 ( i cały temat)

wyłączony został egr i dpf " - Ciekawe dlaczego...? Zapewne filtr już "nie wyrabiał".

Edytowane przez Tomnik

Może trzeba sprawdzić rozrząd? Robiłeś? Sprawdzałeś? Przy takim klepaniu musi coś wyjść.. Przecież to jak traktor chodzi. Może ktoś już grzebał w sofcie tylko tego nie wiesz i zostały zmienione mapy rozruchowe? Nie wiem jak jest b8, czy po wyprogramowowaniu EGR jest ciągle zamknięty czy w położeniu otwartym? Może nie jest zamknięty?  

Edytowane przez Monti

Po odpaleniu silnika na zimnym korekcje są w granicach od -1 do +1 później im silnik cieplejszy tym te korekcje zjeżdżają do wartości opisanych przeze mnie w poście. Rozrzad był robiony trochę ponad miesiąc temu, założony oryginalny kupiony w Aso ustawiony na blokady. Ten silnik jak się zagrzeje to można go budować nawet chmurki nie puści natomiast na zimnym chodzi jakby ktoś cegłę do betoniarki wrzucił. 

Monti soft był wgrany oryginalny i obrobiona została mapa egr I dpf, co do egr-u, myślałem już o tym, pozycja cięgna jest wysunięta ku dołowi.

16 minut temu, Big6 napisał(a):

Monti soft był wgrany oryginalny i obrobiona została mapa egr I dpf, co do egr-u, myślałem już o tym, pozycja cięgna jest wysunięta ku dołowi.

Zaślepiałeś egr? 

Tak, egr jest zaślepiony ze wszystkich stron przeze mnie osobiście.

3 minuty temu, Big6 napisał(a):

Tak, egr jest zaślepiony ze wszystkich stron przeze mnie osobiście.

To nie ma możliwości, żeby spaliny się przedostawały... 

Obstawiam jeszcze uszczelniacze zaworowe ale sam na te chwile nie mam możliwości ich sprawdzic, a majstrom, których o to prosiłem powiedzieli że im się nie chce. I w tym właśnie problem że ciężko w moim rejonie znaleźć kogoś ogarniętego dlatego większość rzeczy robię samna tyle na ile dam radę ale to mnie przerosło. Jeden spec wprost mi powiedział że on woli w tym czasie rozrzad zrobić nic szukać igry w stogu siana i trochę mu się nie dziwię.

9 minut temu, Big6 napisał(a):

Obstawiam jeszcze uszczelniacze zaworowe ale sam na te chwile nie mam możliwości ich sprawdzic, a majstrom, których o to prosiłem powiedzieli że im się nie chce. I w tym właśnie problem że ciężko w moim rejonie znaleźć kogoś ogarniętego dlatego większość rzeczy robię samna tyle na ile dam radę ale to mnie przerosło. Jeden spec wprost mi powiedział że on woli w tym czasie rozrzad zrobić nic szukać igry w stogu siana i trochę mu się nie dziwię.

Widzę, że @Muskel1się zastanawia 🤔może zaraz będzie podpowiedź :D

Niestety z mojej strony nie będzie tu żadnej podpowiedzi. Mam swoje zasadyi jedną z nich jest nie  udzielanie się w tematach aut z zaślepionymi egrami i bez dpf.

3 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Niestety z mojej strony nie będzie tu żadnej podpowiedzi. Mam swoje zasadyi jedną z nich jest nie  udzielanie się w tematach aut z zaślepionymi egrami i bez dpf.

Rozumiem i szanuję, dobrze wiedzieć na przyszłość 👍

5 minut temu, Muskel1 napisał(a):

nie  udzielanie się w tematach aut z zaślepionymi egrami i bez dpf.

Słusznie. 

A autor tematu wciąż nie podzielił się info, co do powodu, dla którego auto zostało pozbawione DPF. A to ważne. 

I przestańcie już czepiać się tego EGR. Jakakolwiek usterka, odpowiedź : "a EGR zaślepiony?"/ "zaślep EGR

Edytowane przez Tomnik

Dpf został usunięty ponieważ wg. Informacji, które dostałem zbyt często zaczął się wypalać. W moim poprzednim aucie, usuwałem dpf osobiście z tego samego powodu jednak problemów z nim nie było, nie kopcił czy ciepły czy zimny.

2 godziny temu, Big6 napisał(a):

Dpf został usunięty ponieważ wg. Informacji, które dostałem zbyt często zaczął się wypalać. W moim poprzednim aucie, usuwałem dpf osobiście z tego samego powodu jednak problemów z nim nie było, nie kopcił czy ciepły czy zimny.

Witam dym delikatnoniebieski widać że olej przepala jeżeli to co piszesz zrobionę że turbo ok faktycznie mogą to być uszczelniaczę zaworowę. Szczególnię że to tylko na zimnym silniku.

Latem w gorące dni przy jeździe w korku nawet na ciepłym zdarzy mu się puścić chmurę. Zastanawia mnie tylko od czego zależy to że raz odpali normalnie i zakpoci przez chwilę lekko jak z papierosa a raz odpali zostawiając za sobą chmurę dymu przy tym nie rowno pracując.

Godzinę temu, Big6 napisał(a):

Latem w gorące dni przy jeździe w korku nawet na ciepłym zdarzy mu się puścić chmurę. Zastanawia mnie tylko od czego zależy to że raz odpali normalnie i zakpoci przez chwilę lekko jak z papierosa a raz odpali zostawiając za sobą chmurę dymu przy tym nie rowno pracując.

Może zależy od tego na którym zaworze stanie ? Nie wszystkie muszą przepuszczać. 

12 godzin temu, Big6 napisał(a):

Dpf został usunięty ponieważ wg. Informacji, które dostałem zbyt często zaczął się wypalać. W moim poprzednim aucie, usuwałem dpf osobiście z tego samego powodu jednak problemów z nim nie było, nie kopcił czy ciepły czy 

Jak dla mnie samochód pali olej widać to.  Przyczyn może być kilkanaścię rozbierz silnik będziesz wiedział mogą to być uszczelniaczę zaworowe pękniety tłok lub ktoś coś zlę sprawdził można sobię tak gdybać widać że samochód pali olej jak dla mnię 

27 minut temu, Silver3833 napisał(a):

Jak dla mnie samochód pali olej widać to.  Przyczyn może być kilkanaścię rozbierz silnik będziesz wiedział mogą to być uszczelniaczę zaworowe pękniety tłok lub ktoś coś zlę sprawdził można sobię tak gdybać widać że samochód pali olej jak dla mnię 

No pali pali, nikt nie twierdzi inaczej ;)