Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Komunikat AdBlue usterka - brak rozruchu za 1000 km w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Niech wykonają pełny auto-scan i Ci go przyślą.

pewnie, poproszę i podzielę się

Opublikowano

Hej. Na ten moment dysponuje tylko i wylącznie czymś takim. Pełny skan z VCDS postram się wrzucić dziś wieczorem - pożyczę interfejs od sąsiąda. Jestem umówiony na kolejny serwis na piątek. Pytanie czy na podstawie tych błędów zamawiać sterownik i pompę? Z tego co mi powiedzieli  istnieje prawdopodobnieśtwo że może być to właśnie sterownik albo pompa ale może być też coś nie tak z wtyczką. Pomyślalem że  warto by zamówić i być przygotowanym na wymiane? W razie czego towar przecież można zwrócić. 

IMG_09171.jpg

IMG_09181.jpg

Niestety sąsiad ma inną końcókę od interfejsu więc dziś nie będę w stanie przeslać skanu od VCDS. Czy mogę z takimi błędami jechać jutro w trasę?

Edytowane przez protoss

Opublikowano

Powyższe błędy mogą wskazywać na uszkodzony sterownik.
Tak jak wyżej napisałem, jazda jest możliwa do momentu skończenia odliczania i zgaszenia silnika. Gdy countdown zejdzie do 0 i zgasisz silnik, bez zdjęcia blokady go nie odpalisz.

Co oznacza "w trasę"? -  o jakim oknie czasowym i dystansie mowa?
Fakt jest, dłuższa jazda z niedziałającym systemem AdBlue i nie pracującą pompą, może przyczynić się do wytrącenia kryształów w układzie i zapchania go. Tak więc długo bym z naprawą nie zwlekał.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
16 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Powyższe błędy mogą wskazywać na uszkodzony sterownik.
Tak jak wyżej napisałem, jazda jest możliwa do momentu skończenia odliczania i zgaszenia silnika. Gdy countdown zejdzie do 0 i zgasisz silnik, bez zdjęcia blokady go nie odpalisz.

Co oznacza "w trasę"? -  o jakim oknie czasowym i dystansie mowa?
Fakt jest, dłuższa jazda z niedziałającym systemem AdBlue i nie pracującą pompą, może przyczynić się do wytrącenia kryształów w układzie i zapchania go. Tak więc długo bym z naprawą nie zwlekał.

500 km ale udało mi się to przełożyć... wole nie ryzykować. Na piątek jestem umówiony i wolę się już przygotować w sensie kupić częśći.  https://www.olx.pl/d/oferta/zbiornik-adblue-audi-8w0131878bh-8w0131969j-CID5-ID13XQct.html czy ten zbiornik jest z pompą i czy będzie pasować do mojego auta? Czy mógłbym poprosić o jakieś namiary na sterownik do adblue?

Opublikowano

Bez pełnego auto-scanu nie powiem Ci jaki masz sterownik (z jakim indexem). Poza tym, jeżeli tylko sterownik jest uszkodzony, w większości przypadków, wystarcza tylko wymiana sterownika, bez konieczności wymiany całego zbiornika.

Odczytaj jaki masz index na sterowniku. Wejdź pod auto, odkręć plastikową osłonę i zrób zdjęcie naklejki na sterowniku.

Opublikowano
15 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Bez pełnego auto-scanu nie powiem Ci jaki masz sterownik (z jakim indexem). Poza tym, jeżeli tylko sterownik jest uszkodzony, w większości przypadków, wystarcza tylko wymiana sterownika, bez konieczności wymiany całego zbiornika.

Odczytaj jaki masz index na sterowniku. Wejdź pod auto, odkręć plastikową osłonę i zrób zdjęcie naklejki na sterowniku.

Ok rozumiem. Interfejst już został wysłany. Wiec pewnie jutro wrzuce skan. Dziękujue Ci za chęć pomocy

Edytowane przez protoss

Opublikowano
W dniu 15.12.2025 o 16:34, Muskel1 napisał(a):

Interfejs niestety jeszcze nie doszedł a chcialbym dzisiaj już zamówić cześci aby była pewność że dotrą do piątku. Czy mogę dołączyć stary skan w celu indentyfikacji częśći czy wolisz jednak teraźniejszy skan?

Opublikowano

Dawaj.

Opublikowano
24 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Dawaj.

Załączam skan z 24 kwietnia. Pytanie czy ta pompa będzie pasować?  - https://www.olx.pl/d/oferta/zbiornik-adblue-audi-8w0131878bh-8w0131969j-CID5-ID13XQct.html - z tego co się sprawdziłem to zbiornik jest razem z pompą? Proszę jeszcze o poradę jaki sterownik zamówić. 

skan24-04-2024.txt

Edytowane przez protoss

Opublikowano

Masz zbiornik pierwszej generacji i sterownik bez indexu (czyli końcowej literki za numerem części 4M0 907 355).
Nie ma na rynku tych sterowników fabrycznie nowych, gdyż zostały one zastąpione sterownikami z indexem B czyli 4M0 907 355 B, które z kolei zostały obecnie zastąpione sterownikami z indexem F (4M0 907 355 F). 

Jeżeli kupisz fabrycznie nowy sterownik z indexem F, należy przeprowadzić w ASO jego parametryzacje za pomocą kodu SVM XCHGACA001. 

Jeżeli natomiast był on już zamontowany, to wymiana będzie p&p, gdyż parametryzacja została już przeprowadzona po wymianie (przynajmniej powinna być przeprowadzona).

Co do zbiornika, to daj sobie na razie z tym spokój i zacznij tylko od wymiany sterownika i oceń sytuację.

Najprawdopodobniej to wystarczy.

Opublikowano
15 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Masz zbiornik pierwszej generacji i sterownik bez indexu (czyli końcowej literki za numerem części 4M0 907 355).
Nie ma na rynku tych sterowników fabrycznie nowych, gdyż zostały one zastąpione sterownikami z indexem B czyli 4M0 907 355 B, które z kolei zostały obecnie zastąpione sterownikami z indexem F (4M0 907 355 F). 

Jeżeli kupisz fabrycznie nowy sterownik z indexem F, należy przeprowadzić w ASO jego parametryzacje za pomocą kodu SVM XCHGACA001. 

Jeżeli natomiast był on już zamontowany, to wymiana będzie p&p, gdyż parametryzacja została już przeprowadzona po wymianie (przynajmniej powinna być przeprowadzona).

Co do zbiornika, to daj sobie na razie z tym spokój i zacznij tylko od wymiany sterownika i oceń sytuację.

Ok. Znalazłem coś takiego: 

OVOKO.PL
ALLEGRO.PL

https://www.olx.pl/d/oferta/audi-a4-b9-a5-a6-a7-q5-q7-4m-a8-modul-sterownik-wtrysku-adblue-helbako-CID5-ID14StRh.html?gad_campaignid=21868857486&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAo4TKBhDRARIsAGW29bfCkRBfkUaebQ2JpwAE2e5K1qz3u72cBBpTwxU4l6SvWvdWjizTY2QaAjvQEALw_wcB&utm_campaign=olx-auto-parts-car-parts-[pl]-performance-max-with-feed-cpa-poland-np-ads-[d-m]&utm_content=&utm_id=21868832805&utm_medium=cpc&utm_source=google wszsytkie będą ok? 

Opublikowano

Sterownik z indexem H nie jest do do generacji zbiornika, która posiadasz. 

Te oba sterowniki z indexem B,  są tak zmęczone, że w 99% są albo niesprawne, albo mają już wilgoć w środki i nie pociągną długo. 

Jeżeli chcesz mojej rady, to kup nowy (fabrycznie nowy z indexem F).

Opublikowano
18 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Sterownik z indexem H nie jest do do generacji zbiornika, która posiadasz. 

Te oba sterowniki z indexem B,  są tak zmęczone, że w 99% są albo niesprawne, albo mają już wilgoć w środki i nie pociągną długo. 

Jeżeli chcesz mojej rady, to kup nowy (fabrycznie nowy z indexem F).

Byłbyś na tyle uprzejmy podesłać link? 

ALLEGRO.PL
Kurcze napisałeś przecież że H to nie do mojego auta...  Za szybko wszystko...

Edytowane przez protoss

Opublikowano
ALLEGRO.PL

jeśli potwierdzisz że ten jest ok to zamawiam.

Opublikowano

Nie no, to jest z indexem H. Napisałem Ci już 2 razy, że index H do Ciebie nie pasuje :wink:

Szukaj z indexem F, tak jak ten:

https://www.oemvwshop.de/4m0907355f-steuergerat-fur-reduktionsmittel-dosieranlage-p3564241/

Opublikowano
6 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Nie no, to jest z indexem H. Napisałem Ci już 2 razy, że index H do Ciebie nie pasuje :wink:

Szukaj z indexem F, tak jak ten:

https://www.oemvwshop.de/4m0907355f-steuergerat-fur-reduktionsmittel-dosieranlage-p3564241/

Wiem wiem, szukam gdzieś w Polsce aby do piątku doszedł

Opublikowano
OVOKO.PL

tu jest napisane że to F ale na zdjęciu nie widać tego indexu 

Opublikowano

Może to tylko przykładowe zdjęcie. Skontaktuj się ze sprzedawcą, niech Ci napisze o jaki sterownik dokładnie chodzi. Najlepiej ze zdjęciami co Ci wyśle po zakupie.

Opublikowano
3 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Po raz kolei bardzo pomogłeś i udzieliłeś fachowej rady. Udało się. Sterownik zamówiony. Prawdopodobnie dzięki Tobie uda nam się z żoną i młodą pojechać na Święta do rodziny. Może to głupio zabrzmi ale jak będziesz kiedyś w okolicach Bydgoszczy daj znać. Zapraszamy na herbatę lub kawę a nawet na obiad. Pozdrawiamy i życzymy wszystkiego dobrego w Święta!

Edytowane przez protoss

Opublikowano

Trzymam kciuki aby sterownik doszedł na czas i był sprawny, oraz aby po podmianie wszystko wróciło do normy. Dzięki za zaproszenie!:wink:

Udanego urlopu i Świąt!

Zaopatrz się w membranę i przyklej ją na nowy sterownik.

Po wymianie sterownika czasem należy przejechać kilka/naście kilometrów aby odliczanie znikło.

Edytowane przez Muskel1