Jump to content
IGNORED

Zmiana radia na android w Dodge Ram

Recommended Posts

Posted

Witam formułowiczów posiadam DODGE RAM 1500 z 2008r chcialem zmienić radio z orgi na chińczyka z android,więc takie nabyłem,wraz z kostkami przejściówki,radio uruchomiłem włącza się ale nie słychać nic w głośnikach potrzebuję schematu pinów które są od głośników,w aucie org do radia były wpięte  dwie kostki mała i duża i nie wiem w której kostce są przewodu od głośników

Posted (edited)

Nie posiadam schematów do tej marki.

Edited by Muskel1
Posted

Pisz do chińczyka że nie działa , może podpowie lub ma tutorial jak podłączyć .

Radio zamiennik ma swój wzmacniacz czy kożysta z tego w aucie ? 

Posted

Chińczyk wysłał razem z radiem złączki ISO i dał instrukcję jak podłączyć z orgi,i tak zrobiłem i nie działa,radio Chińczyk nie ma wzmacniacza,z orgi radiu są dwie wtyczki duża i mała na moją wiedzę to mała to zapewne od zmieniarki,a duża to zasilanie i wyjście audio tylko nie wiem jak podłączyć 

Posted

Wtyczki powinne być plug and play , a oryginalne radio przełącz na aux in.

Posted

Nie bardzo rozumiem jak mam przełączyć org.radio na aux in?

Posted (edited)
10 godzin temu, Daniel0605 napisał(a):

Chińczyk nie ma wzmacniacza,

Więc jest dla mnie oczywiste że działa jako dokładka do oryginału . W takim razie z oryginalnego radia wybierasz aux in , za pomocą guzika w aucie albo oryginalnego menu.

Edited by Lukaa5
Posted

A do radia chińczyk dostałem te złączki 

IMG-20241119-WA0003.jpg

IMG-20241119-WA0002.jpg

IMG-20241119-WA0008.jpg

Posted

Pokaż jeszcze to chińskie radio ?

albo link do aukcji. 

Nie wygląda jak byś miał osobny wzmacniacz.

Posted

To mam rozumieć że muszę zamontować w aucie dwa radia org i chińczyk żeby to działało?

Posted (edited)

Nie zawsze . dlatego pytałem o chińskie radio czy ma wzmacniacz.

To jest dość warunkowe.

Są systemy które dodają tylko androida do oryginału i ekran dotykowy , wzmacniacz i menu auta zostają wtedy oryginalne a kostka iso jest na przelotkę.

Są radia które całkiem zastępują oryginalny system , wtedy chinczyk daje kostkę iso pod dane auto a do tego can bus kontroler (wpięty zazwyczaj w tą iso przejściówkę) żeby guziki działały .

Daj link do aukcji , zobacze jak to radio wygąda . 

Spotkałem sę z polskimi sprzedawcami co pytają o auto i dają tylko pasujące złącze ISO bez can bus kontrolera.

Na ogół kończy się to wtedy tym że nie da się tego połączyć z pełną funkcjonalnością . Np radio w ogóle się nie włącza. Nie ma komunikaci z przyciskami auta. Albo samemu trzeba wpinać przewody w odpowiednie miejsca kostki. Zazwyczaj wszystko jednocześnie :)

Edited by Lukaa5
Posted

A w aucie org. Złączki wyglądają tak

IMG-20241119-WA0010.jpg

IMG-20241119-WA0005.jpg

IMG-20241119-WA0009.jpg

IMG-20241119-WA0004.jpg

IMG-20241119-WA0006.jpg

Posted (edited)

OK ,kolego masz opcję 3cią.

W opisie wyrażnie ( ważne

Chyba że inaczej opisane Nie obsługuje się wbudowanej magistrali, aktywnych systemów, pilotów na kierownicy, wyświetlaczy itp.! Tworzymy te oferty z wielką starannością, w razie wkradnięcia się błędu, skontaktuj się z nami, a natychmiast zaoferujemy Ci rozwiązanie.)

W skrócie nie masz adaptera obsługującego magistrale can.

Znaczy na działanie przycisków w aucie marne szanse. W starszych autach była możliwość podłączenia sterowania przyciskami linią key + . 

Raczej bym jednak na to nie liczył. 

Czy to radio w ogóle staruje ? dostaje zasilanie ?

Mógł byś szukać adaptera can bus pod to radio i model twojego auta . Na ebay powinno być . Uprzedzam może to kosztować połowe ceny tego radia .Wtedy masz plug and play i działa obsuługa przycisków.

Jeżeli radia się uruchamia to znaczy ze dostaje zasilanie , i jeślii kostka ma poprawne opinowanie powinno zagrać.

Jeżeli się nie uruchamia , musisz poprowadzić osobny przewód ACC i wtedy wypada mieć schemat tej kostki . 

Rozważył bym czy nie spakować tego radia i nie oddać / zamienić na chińskiego androida którego też mają w ofercie na tej stronie co mi podesłałeś . On będzie plug and play . Napewno jakość dzwięku będzie minimalnie gorsza od pioniera , ale biedy nie będzie . I jeszcze jakieś €70 zostanie.

Aa to radio które kupiłeś nie ma androida .  Ma możliwość połączenia bluetooth z androidem i iphonem .

Jest ostrzeżenie że nie wpółpracuje z aktywnym systemem audio , Wiec jeżeli twoje auto ma jakiś system typu alpine , bose (osobny wzmacniacz) itp . Nie będzie dzwięku 

Edited by Lukaa5
Posted

Kolego chodzi Ci pewnie o sterowanie org radia przyciskami w kierowcy? Te auto nie ma sterowania w kierowcy radiem,a radio chińczyk udało mi się uruchomić startuje normalnie tylko po nie słychać nic w głośnikach,a jeśli chodzi o adapter can bus to nie mam pojęcia jakiego szukać?

Posted

No i nie posiadam schematu tej org kostki w które piny są wpięte przewody od głośników obstawiam że mała kostka i przewody wpięte w nią to kostka od zmieniarki a duża kostka to zasilanie radia i przewody od głośników 

Posted

Na tej kostce sprawdziłem przewody, dwa przewody po lewej stronie to są+ a dwa po prawej to sa- a tych środku kostki nie mogę rozpracować 

Posted (edited)

no Jeżeli auto nie miało obsługi guzikami to nie ma potrzeby szukania can bus adaptera. 

Czy miałeś w oryginale rozbudowane audio o jakiś system alpine, bose czy co tam ram dawał /.

Obstawiam e ta mała kostak to są głośniki .A  to co nazwyasz zmieniarką może mieć wzmacniacz

Edited by Lukaa5
Posted

Nie wiem chyba jest rozbudowany system o wzmacniacz Pioniera później podeślę Ci foto jak wygląda ten wzmacniacz 

Posted (edited)

Jak jest wzmacniacz to nie podłączysz tego plug n play . Wieć nie ma sensu żebyś mi foto podsyłał .

Nie że się nie da , ale trzeba było by wysterować wzmacniacz , potem kupić dwa knwertery Hi-Low i podłączyć je zgodnie z pinami w obu  kostkach do których nie masz schematu . 

Albo ominąć oryginalny wzmacniacz i wykorzystać ten z nowego radia . Bedzie grało dużo gorzej + subwoofer nie zagra .

No i to nowe radio nie ma androida.

Edited by Lukaa5