KorteX Opublikowano 3 Grudnia Opublikowano 3 Grudnia Cześć, Mam taki problem z samochodem, że jak go kopnie to wyłącza systemy: ESP, hamulec ręczny, wspomaganie, światła, parktronic, otwiera/zamyka drzwi, światło p.mgielne tył i tak co chwilę. Akumulator nowiutki Varta 110Ah, błędów na VCDS przez to pełno od problemów z komunikacją między sterownikami - nawet nie potrafi się połączyć z kilkoma sterownikami, np klimatyzacją do błędów w sterowniku silnika i skrzyni "sprawdz błędy modułu komfortu", w którym jedynym błędem jest błąd od światła p.mgielnego tył. W co mogę uderzyć jako pierwsze? Moduł akumulatora, regulator napięcia, alternator czy może moduł komfortu? Ładowanie pod maską ~14V, z czerwonego menu w momencie wariowania systemów potrafi wskazać 11.8V Może na to mieć wpływ problem z CAN w prawych tylnych drzwiach? (Prawdopodobnie przerwana wiązka)
KorteX Opublikowano 3 Grudnia Autor Opublikowano 3 Grudnia W załączniku - z poprzedniego tygodnia - ten sam problem był - oczywiście jak podłączyłem komputer to przestała piszczeć i rzucać błędami na liczniku Diagnostyka.pdf
Muskel1 Opublikowano 3 Grudnia Opublikowano 3 Grudnia 00470 - Grupowa magistrala danych uk³adu komfortu w jednoprzewodowym trybie pracy CAN Komfort jest gdzieś uszkodzony stąd masa błędów związanych z komunikacją.
KorteX Opublikowano 3 Grudnia Autor Opublikowano 3 Grudnia 3 minuty temu, Muskel1 napisał(a): 00470 - Grupowa magistrala danych uk³adu komfortu w jednoprzewodowym trybie pracy CAN Komfort jest gdzieś uszkodzony stąd masa błędów związanych z komunikacją. I stąd będzie robił takie odpały że się jechać nie da?
Muskel1 Opublikowano 3 Grudnia Opublikowano 3 Grudnia Jak masz brak komunikacji pomiędzy sterownikami, to jak ma działać poprawnie? Sterowniki muszą pozostawać w stałej komunikacji ze sobą aby poprawnie działać.
KorteX Opublikowano 7 Grudnia Autor Opublikowano 7 Grudnia W dniu 3.12.2024 o 16:00, Muskel1 napisał(a): Jak masz brak komunikacji pomiędzy sterownikami, to jak ma działać poprawnie? Sterowniki muszą pozostawać w stałej komunikacji ze sobą aby poprawnie działać. Wiązka w drzwiach ogarnięta, było strasznie zielono i popękane kable, drzwi już działają, ale błąd w CAN dalej istnieje, myślę o tylnej lampie bo mam wieczny błąd przeciwmgielnego mimo sprawnych żarówek, wyjmę lampę, poruszam, włożę i na jakiś czas jest spokój... ale czy to może być jakkolwiek powiązane? Ew. Czy ktoś z Was zna takie "typowe" miejsca gdzie CAN kończy swój żywot? Informacyjnie - mam włożone zegary z Q7, które pewnie ciągnęły informacje z MMI 3G, a połączone jest pod 2GHigh, może od tego być błąd w CAN o jednoprzewodowym trybie pracy?
KorteX Opublikowano Piątek o 12:37 Autor Opublikowano Piątek o 12:37 Po dwóch tygodniach jeżdżenia od naprawienia wiązki w drzwiach spokój, auto nie wariuje (odpukać w niemalowane) a błąd od CANa nadal jest - na razie nie szukam przyczyny, za zimno na zabawę na powietrzu
krzychuG Opublikowano Piątek o 18:29 Opublikowano Piątek o 18:29 Jak masz duży spadek napięcia między alternatorem a kabiną to sprawdź główną wiązkę ,zakucie koło prawego kielicha, jak jest źle to się potrafi grzać.
Rekomendowane odpowiedzi