Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie w Audi A4 B5 przestaje działać po otwarciu termostatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, niestety b5 1.9 98r straciło ogrzewanie, wymieniłem termostat, przepłukalem nagrzewnice, bo myślałem, że zawalona syfem, niestety problem jest w czymś innym. Do momentu aż termostat się nie otworzy nagrzewnica ma przepływ, oba węże są w podobnej temperaturze, po otwarciu termostatu znika przepływ, rurka zasilająca od nagrzewnicy jest ciepła, za to powrót zimny i brak ogrzewania. Wystarczy lekko schłodzić silnik, żeby termostat się zamknął, to obieg wraca i jest ciepło niestety nie zawsze, nie jest to co kiedyś, po prostu leci lekko ciepłe powietrze przy około 80st płynu. Brak klimy. Układ odpowietrzony. Płyn nowy. Auto kiedyś miało webasto, lecz jest po prostu pominięte i rurka wody wchodząca i wychodząca z webasto jest połączona. Nie wiem czy ma to coś wspólnego, ale Wąż górny wychodzący z silnika do chłodnicy jest twardy. Jak wymieniałem płyn, to spuszczałem z chłodnicy korkiem spustowym i normalnie zleciał cały płyn także możemy uznać, że chłodnica jest drozna. 

Opublikowano

Jak dodajesz gazu i trzymasz na obrotach to jest to samo? Spalin w płynie nie ma?

Opublikowano
19 godzin temu, Langista napisał(a):

Jak dodajesz gazu i trzymasz na obrotach to jest to samo? Spalin w płynie nie ma?

Jak trzymam na obrotach, to nie ma również ogrzewania. Jak sprawdzić czy są spaliny w układzie? Jak otworze to raczej nie śmierdzi spalinami z zbiorniczka. Zastanawiam się czy korek od zbiorniczka może robić taki problem 

Opublikowano
19 godzin temu, Langista napisał(a):

Jak trzymam na obrotach, to nie ma również ogrzewania. Jak sprawdzić czy są spaliny w układzie? Jak otworze to raczej nie śmierdzi spalinami z zbiorniczka. Zastanawiam się czy korek od zbiorniczka może robić taki problem 

Opublikowano

Wężyk od odpowietrzenia drożny? Albo króciec w zbiorniczku przytkany. Ewidentnie powietrze gromadzi się w układzie.

Opublikowano

Węże drożne, odpowietrzam normalnie, może korek? 

Opublikowano (edytowane)

Raczej nie, płynu Ci nie ubywa to ciśnienie w obiegu otwartym masz ok, jedynie ten wąż z termostatu do chłodnicy nie powinien być twardy.

Edytowane przez Langista