Muskel1 Opublikowano Piątek o 09:46 Opublikowano Piątek o 09:46 Jak wypniesz aku to normalne. Musisz sprawdzić co tam jest nie tak. Sterownik siedzi na klemie minusowej akumulatora i jest tam do niego podpięty ten fioletowo-biały przewód LIN-BUS idący do Gateway, który odpowiada za komunikację.
spalski1 Opublikowano Piątek o 09:51 Autor Opublikowano Piątek o 09:51 Proszę podpowiedz mi który to pin w geteway na tym schemacie Możliwe że jak grzebałem wczoraj to coś pokopałem
Muskel1 Opublikowano Piątek o 09:52 Opublikowano Piątek o 09:52 Ten sam co alternator. To jest ta sama wiązka.
spalski1 Opublikowano Piątek o 09:57 Autor Opublikowano Piątek o 09:57 3 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Ten sam co alternator. To jest ta sama wiązka. czyli one wszystkie (3 szt) kończą na pinie 16 sterownika Geteway ?
spalski1 Opublikowano Piątek o 10:31 Autor Opublikowano Piątek o 10:31 Dzięki kolego dzisiaj po południu runda 2 Jeszcze pytanie o zasilanie maty w lusterku pasażera Z pewnością nie dostaje napięcia co sugerujesz sprawdzić ?
Muskel1 Opublikowano Piątek o 11:13 Opublikowano Piątek o 11:13 Napisałem wyżej, zamienić stronami, wyczyścić kontakty.
spalski1 Opublikowano Piątek o 11:29 Autor Opublikowano Piątek o 11:29 Ok zamienię je miejscami ale sprawdzałem podłączając bezpośrednio pod aku i działały Nie dochodzi napięcie na wsuwki do maty
Muskel1 Opublikowano Piątek o 13:06 Opublikowano Piątek o 13:06 Lusterka zasilane są bezpośrednio ze sterownika drzwi. Masz tam przewód niebiesko-czarny (masa) oraz czerwono-czarny (zasilanie). Jeżeli sterownik wykryje przerwę lub zwarcie, to odłącza napięcie, gdyż nie ma tam osobnego bezpiecznika do grzałek. Dlatego sprawdzanie czy do lusterek dochodzi napięcie musi odbywać się po podłączeniu obciążenia, z tego względu podmiana wkładów stronami.
spalski1 Opublikowano Piątek o 13:16 Autor Opublikowano Piątek o 13:16 8 minut temu, Muskel1 napisał(a): Lusterka zasilane są bezpośrednio ze sterownika drzwi. Masz tam przewód niebiesko-czarny (masa) oraz czerwono-czarny (zasilanie). Jeżeli sterownik wykryje przerwę lub zwarcie, to odłącza napięcie, gdyż nie ma tam osobnego bezpiecznika do grzałek. Dlatego sprawdzanie czy do lusterek dochodzi napięcie musi odbywać się po podłączeniu obciążenia, z tego względu podmiana wkładów stronami. Dziękuję za info będę szukał przerwy
spalski1 Opublikowano Sobota o 16:56 Autor Opublikowano Sobota o 16:56 W dniu 3.01.2025 o 14:06, Muskel1 napisał(a): Lusterka zasilane są bezpośrednio ze sterownika drzwi. Masz tam przewód niebiesko-czarny (masa) oraz czerwono-czarny (zasilanie). Jeżeli sterownik wykryje przerwę lub zwarcie, to odłącza napięcie, gdyż nie ma tam osobnego bezpiecznika do grzałek. Dlatego sprawdzanie czy do lusterek dochodzi napięcie musi odbywać się po podłączeniu obciążenia, z tego względu podmiana wkładów stronami. Witam sytuacja z grzaniem lusterka opanowana wsuwka żeńska na kablu w lusterku nie miała połączenia z kablem (wyczyściłem i polutowałem)
Muskel1 Opublikowano Sobota o 17:38 Opublikowano Sobota o 17:38 👍No tam wielkiej filozofii nie ma, albo przewody albo wkład. Z padniętym sterownikiem się jeszcze nie spotkałem.
spalski1 Opublikowano wczoraj o 14:02 Autor Opublikowano wczoraj o 14:02 W dniu 3.01.2025 o 10:59, Muskel1 napisał(a): Tak. Witam ponownie Jeden problem rozwiązany pojawia się następny!!! Połączenie alternatora z Gateway co prawda prowizoryczne ale opanowałem, to połączenie sterownika z klemy minusowej też zaczął również działać system S/S Zrobiłem auto-skan i sypnęło nowymi alarmami 131689 - Sterownik układu kamery cofania U104C 00 [00001000] - Brak komunikacji I jeszcze znów nie grzeje lusterko od pasażera (teraz chyba wymienię te kabelki od zasilania maty ale muszę poczekać na dogodne warunki bo działam pod wiatą )
spalski1 Opublikowano wczoraj o 14:29 Autor Opublikowano wczoraj o 14:29 (edytowane) 18 minut temu, Muskel1 napisał(a): Kamera fabricznie czy dokładana? dokładana ale czy możliwe żeby wcześniej nic nie pokazywał auto-skan? No i oczywiście wszystko z kamerka ok żadnych anomalii Edytowane wczoraj o 14:31 przez spalski1
Muskel1 Opublikowano wczoraj o 14:36 Opublikowano wczoraj o 14:36 Najwidoczniej musiałeś gdzieś CAN-BUS od kamerki poruszać on też jest wpięty do Gateway (przynajmniej oryginalnie).
spalski1 Opublikowano wczoraj o 14:42 Autor Opublikowano wczoraj o 14:42 21 godzin temu, Muskel1 napisał(a): 👍No tam wielkiej filozofii nie ma, albo przewody albo wkład. Z padniętym sterownikiem się jeszcze nie spotkałem. W momencie włączenia lusterko było na 100%mocy a potem spadło do 14%
spalski1 Opublikowano wczoraj o 14:48 Autor Opublikowano wczoraj o 14:48 9 minut temu, Muskel1 napisał(a): Najwidoczniej musiałeś gdzieś CAN-BUS od kamerki poruszać on też jest wpięty do Gateway (przynajmniej oryginalnie). Wszystko możliwe trzy rzędy pinów w tak małym wtyku !
Muskel1 Opublikowano wczoraj o 14:50 Opublikowano wczoraj o 14:50 Pod izolacją na przewodach CAN-BUS lutowane czy zaciskane?
spalski1 Opublikowano wczoraj o 14:52 Autor Opublikowano wczoraj o 14:52 1 minutę temu, Muskel1 napisał(a): Pod izolacją na przewodach CAN-BUS lutowane czy zaciskane? Nie wiem sprawdzę to nie moja robota
Rekomendowane odpowiedzi