Opublikowano 30 Grudnia 20241 r Witam, Pojawił mi się taki komunikat "SOS funkcja połączenia alarmowego: usterka! Ograniczona dostępność funkcji. Zgłoś się do serwisu". Po podłączeniu pod kompa takie wyświetla błędy (zdjęcie). Czy ktoś najlepiej z woj. śląskiego (jestem z okolic Bielsko - Biała) ogarnął by temat? (wolałbym uniknąć serwisu AUDI). Proszę o kontakt lub namiary na osobę która rozwiąże mój problem. P.S. Dzwoniłem na SOS i połączenie zostało nawiązane i wyświetliła się lokalizacja pojazdu. Pani poinformowała że "coś zrobi," (nie pamiętam dokładnie co powiedziała) i jeśli usterka nie zniknie to będzie trzeba zgłosić się do serwisu. No i nie zniknęła:)
Opublikowano 2 Stycznia 20251 r W przedliftach był problem z anteną na złączu znajdującym się pod konsolą środkową, mniej więcej w okolicy zapinania pasów. Przewód antenowy był niefortunnie załamany (prawie pod kątem 90°) i wpięty w złączkę. Pod wpływem naprężenia prowadziło to po pewnym czasie do tego, że nie łączyło. Być może w polifcie jest gdzieś podobny problem.
Opublikowano 2 Stycznia 20251 r wg opublikowanego TPI 2060197/1 Antena modułu OCU wraz z przewodem do wymiany 2060197_1.pdf
Opublikowano 23 Stycznia 20251 r Kolego axl140, jak wygląda sytuacja z Twoja usterką? Naprawiłeś już? Gdzie? Jaki koszt. Wczoraj wyskoczyło mi to samo... ?
Opublikowano 23 Stycznia 20251 r Autor Witam, Wczoraj odebrałem samochód od elektromechanika. W moim przypadku wina była antena 1. Okazało się że antena 1 to nie ta dachowa tylko antena która znajduje się za tylnym zderzakiem (elektromechanik musiał się trochę namęczyć aby do tego dojść- zaczął od dachowej). Wymiana anteny rozwiązała problem (od wczoraj komunikat nie pojawia się - mam nadzieje że temat załatwiony na dłuższy czas:) ). Naprawy dokonałem lokalnie w Bielsku-Białej. Edytowane 23 Stycznia 20251 r przez axl140
Opublikowano 1 Lutego 20251 r Koledzy zrobiłem Autoscan. Błąd wyświetla ten sam co u Axl140. Czyli jest pewność że to antena za tylnym zderzakiem? Log-A4-WAUZZZF41MA006138-95717km-yyy.txt
Opublikowano 1 Lutego 20251 r To zamawiam i wymienię. Powiedz mi proszę, czy wystarczy podmiana, czy trzeba jeszcze coś zmienić w kodowaniu? Muskel1 mógłbyś jeszcze spojrzeć na mój autoscan o co chodzi z błędem w układzie wspomagania kierownicy? Niby jest, a w szczegółowym opisie go nie ma...
Opublikowano 1 Lutego 20251 r Wymiana jest p&p nic nie trzeba kodować. Odnośnie błędu, którego nie ma, nie ma się czym przejmować. To jakiś bug w VCDS. W niektórych sterownikach tak pokazuje. Dzisiaj był nawet u mnie klient z A4 B9 poliftem na kodowanie haka i kamery i na scanie na liście sterowników pokazywało także błąd sterownika DE (ładowarki telefonu), ale normalnie można było w niego wejść i nie było w nim zapisanego żadnego błędu. Miałem u siebie już kilka takich aut. W OBDeleven też zaobserwowałem takie zachowanie. W moim Seacie Leonie KL pokazuje na liście sterowników błąd sterownika 5F, ale po wejściu w sterownik też błędów nie ma. Edytowane 1 Lutego 20251 r przez Muskel1
Opublikowano 1 Lutego 20251 r Dziękuję Ci bardzo. Ogólnie tych błędów było sporo więcej, ale po wykasowaniu nie wracają (w załączniku pierwszy skan). Został tylko ten od wspomagania i telematyki. Znalazłem na ebay używkę anteny za 25 Euro. Nie wiem czy jest różnica w mocowaniu prawa, lewa. Nie mogę nic znaleźć, czyli pewnie nie ma... Mam nadzieję że nie padły obie... Log-A4-WAUZZZF41MA006138-95717km-xxx.txt
Opublikowano 1 Lutego 20251 r Sporadycznymi błędami nie ma co się martwić, chyba że ciągle powracają.
Opublikowano 8 Lutego 20251 r Koledzy zrobione!!! Koszt 24 Euro (używana antena), 2 godziny roboty i irytujący komunikat zniknął. U mnie też to była wina anteny za tylnym zderzakiem po lewej stronie. Dziękuję bardzo za pomoc, miłego dnia.
Opublikowano 5 Marca 20251 r W dniu 23.01.2025 o 21:08, axl140 napisał(a): Witam, axl140 mam dokładnie ten sam błąd. Pamiętasz może która to była antena za tylnym zderzakiem? Od strony kierowcy czy od strony pasażera? Edytowane 5 Marca 20251 r przez Raulcarlos
Opublikowano 21 Kwietnia 20251 r a u mnie jak zczytuje obd eleven pokazuje tryb samolotowy właczony i cały czas komunikat o sos ,nie moge w mmi znalesc tego
Opublikowano 21 Kwietnia 20251 r 9 godzin temu, sebastian.miszt napisał(a): a u mnie jak zczytuje obd eleven pokazuje tryb samolotowy właczony i cały czas komunikat o sos ,nie moge w mmi znalesc tego w adaptacjach 75 znajdziesz kanał odpowiedzialny za Flight mode 75 Telematics > Adaptation > Basic Functions Connect > Flight Mode > ustaw na Nieaktywny
Opublikowano 3 Lipca 20251 r Witam, Ponieważ problem dotyczy również mojego samochodu mam kilka pytań do tych którzy coś wiedza o sprawie (np. ogarnęli temat samodzielnie). 1. Której anteny dotyczy problem ? Czy "rekina na dachu" czy tej w zderzaku? Do obejrzenia tego filmu byłem przekonany, że tej w zderzaku ale w filmie gość dobiera się do anteny dachowej. Więc która? 2. Serwisówka mówi o wymianie anteny i kabla połączeniowego. Antena PPP (patrz pkt pierwszy), ale kabel? Może wystarczy wymienić wtyczkę fakra łączącą z anteną i będzie po sprawie ? Pozdrawiam, Shandor
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz Dzień dobry. Wczoraj ten problem dotknął i moje a4. Komunikat o awarii systemu SOS nie gaśnie po wyłączeniu silnika. Pojawia się po każdym ponownym uruchomieniu. Nie pomogło:naciśniecie przycisku SOS - połączenie uzyskałem,wyjęcie i ponowne włożenie bezpiecznika 10A w lewym tylnym nadkolu w żółtym slocie,wymontowanie i ponowne zamontowanie akumulatorka z CONBOX-apomiar napięcia akumulatorka wzorowe 3,3V brak zewnętrznych objawów uszkodzenia.Auto ma aktualnie 15tys km przebiegu i w kwietniu minęło 2 lata od daty produkcji. Auto z prywatnego importu z Danii via import wewnątrzunijny Niemcy. Auto jeszcze nie było ani razu w serwisie. Pytanie czy obejmuje to gwarancja Audi?? Czy też naprawa odpłatna? Auto nie podłączałem do komputera; być może to coś da. Czy ktoś z Szanownych kolegów ma jakiś pomysł? Auto w bliskich okolicach Wrocławia.Pozdrawiam Nipern