Marcinlbn24 Opublikowano Sobota o 20:28 Opublikowano Sobota o 20:28 (edytowane) Witam mam problem z ogrzewaniem Na wolnych obrotach słabo grzeje Jest na HI nawiew siła nawiewu na jedną kreskę mam 90 stopni : audi a4 b7 1.8t bfb LPG Hi jedna kreska - 76.6 Hi 5 kresek 67.5 Hi max 57 Dla porówaninia auto taty: a4 b5 1.8t apu LPG Hi jedna kreska - 78 Hi 5 kresek - 77.9 Hi kreski max. - 71.6 Widać jaka duża jest różnica temperatury na głównie jak siła nawiewu rośnie czego to jest wina? -Uszczelka pod głowicą robiona 2 lata temu - termostaty robione chyba że 3 razy. ( nagrzewa się do 90 stopni i trzyma 90 stopni ) - nowy rorząd wraz z nową pompą wody ( hempu) metalowy wirnik) 05.2024 ( przed wymianą na nowy też był ten problem) - nagrzewnica wymieniona w grudniu 2024 - króciec wody z czujnikiem wymieniony jakoś w 2023 roku brak wycieku płynu w okolicy króćca Węże z nagrzewnicy oba w podobnej temperaturze wejście I wyjście podobnie oczywiście jak auto się nagrzeje odpowietrzałem nagrzewnice górnym wężem tą dziurką silnik nagrzeny 90 stopni waż zdjęty do dziurki daje 3 tys obrotów czekam aż leci sam płyn i wsuwam na swoje miejsce. Głównym problem jest to że temperatura spada wraz z siłą nawiewu a u taty w a4 b5 1.8t tak nie ma Pomoże ktoś co dalej robić? Edytowane Sobota o 20:33 przez Marcinlbn24
Marcinlbn24 Opublikowano wczoraj o 10:29 Autor Opublikowano wczoraj o 10:29 (edytowane) 11 godzin temu, Langista napisał(a): Skąd bierzesz te temperatury? A mierzenie jest w środkowej kratce nawiewu. Edytowane wczoraj o 10:36 przez Marcinlbn24
joe94tm Opublikowano wczoraj o 14:57 Opublikowano wczoraj o 14:57 Przyczyn może być dużo, w pierwszej kolejności sprawdziłbym czy nie ma jakiejś zwężki, filterka, zaworu, dodatkowego termostatu gdzieś pomiędzy silnikiem a nagrzewnicą. W jednym i drugim aucie masz lpg. Tu też może być problem: -sprawdziłbym podłączenie reduktora (powinien być podłączony równolegle, jeśli jest szeregowo to reduktor będzie zabierać większą część ciepła) -można by też sprawdzić jakie będzie ogrzewanie z pominięciem reduktora (może to on być problemem, np.stara konstrukcja która pochłania dużą ilość ciepła). Patrząc na jakość nowych części to montując nowy termostat też nie można mieć 100% pewności, więc sprawdź czy podczas jazdy nie spada temperatura i czy do 90st chłodnica jest zimna ?
Marcinlbn24 Opublikowano wczoraj o 15:34 Autor Opublikowano wczoraj o 15:34 Tu mam fotki podczas jazdy Temperatura spada i rośnie o co chodzi tak ma być???
Marcinlbn24 Opublikowano wczoraj o 15:38 Autor Opublikowano wczoraj o 15:38 40 minut temu, joe94tm napisał(a): w pierwszej kolejności sprawdziłbym czy nie ma jakiejś zwężki, filterka, zaworu, dodatkowego termostatu gdzieś pomiędzy silnikiem a nagrzewnicą. A co dokładnie mam sprawdzić? I jak to zrobić?
Marcinlbn24 Opublikowano wczoraj o 16:12 Autor Opublikowano wczoraj o 16:12 Godzinę temu, joe94tm napisał(a): można by też sprawdzić jakie będzie ogrzewanie z pominięciem reduktora (może to on być problemem, np.stara konstrukcja która pochłania dużą ilość ciepła). A to jak mogę zrobić?
joe94tm Opublikowano wczoraj o 16:34 Opublikowano wczoraj o 16:34 (edytowane) Ach, jak chce się samemu naprawić auto to trzeba trochę chęci. Bez urazy. Przecież masz auto, to podnieś maskę i sprawdź. 1.Patrząc na schematy to ja nie widzę nic na wężach pomiędzy silnikiem a nagrzewnicą (załączam schematy) 2.Jak ominąć reduktor ? wypiąć węże wodne z reduktora i połączyć ze sobą. 3.Screeny które dodałeś - co tu widać ? Trzeba by mieć logi albo chociaż godzinę na nich. *zagrzej auto *jedź spokojnie z lekkim gazem *obserwuj temperaturę *jeśli spadnie poniżej np. 80/90st (każde auto ma inną temp. roboczą u ciebie może być to np. 80st ale jak spadnie dajmy na to do 60st, to termostat jest uszkodzony) 4.Nie ma co też wpadać czasami w paranoje, każde auto ma różnej wydajności ogrzewanie B7/B5 może się różnić. Edytowane wczoraj o 16:34 przez joe94tm dodanie zdjęć
Marcinlbn24 Opublikowano wczoraj o 16:46 Autor Opublikowano wczoraj o 16:46 10 minut temu, joe94tm napisał(a): Ach, jak chce się samemu naprawić auto to trzeba trochę chęci. Bez urazy. Przecież masz auto, to podnieś maskę i sprawdź. 1.Patrząc na schematy to ja nie widzę nic na wężach pomiędzy silnikiem a nagrzewnicą (załączam schematy) 2.Jak ominąć reduktor ? wypiąć węże wodne z reduktora i połączyć ze sobą. 3.Screeny które dodałeś - co tu widać ? Trzeba by mieć logi albo chociaż godzinę na nich. *zagrzej auto *jedź spokojnie z lekkim gazem *obserwuj temperaturę *jeśli spadnie poniżej np. 80/90st (każde auto ma inną temp. roboczą u ciebie może być to np. 80st ale jak spadnie dajmy na to do 60st, to termostat jest uszkodzony) 4.Nie ma co też wpadać czasami w paranoje, każde auto ma różnej wydajności ogrzewanie B7/B5 może się różnić. To 38 przy termostacie to idzie do nagrzewnicy ? Na ogrzewanie ? Co mam tam sprawdzić? Czy ciepły jest czy co ?
Langista Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) Sprawdź po rozgrzaniu silnika, czy wąż idący z termostatu na chłodnice (gruby wąż idący do góry chłodnicy, najczęściej po stronie kierowcy) jest cały czas ciepły/letni. Powinien być zimny lub chłodny, czasami po otwarciu termostatu ciepły lub gorący. Ja u siebie rok temu montowałem Ori termostat i w tą zimę też go szlag trafił. I tak, temperatura jak najbardziej może skakać między 102 a 80 stopni, bo to momenty, w których termostat się otwiera i wpuszcza gorący płyn do chłodnicy, przepuszczając schłodzony płyn do układu. Edytowane 7 godzin temu przez Langista
Marcinlbn24 Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu 4 godziny temu, Langista napisał(a): Sprawdź po rozgrzaniu silnika, czy wąż idący z termostatu na chłodnice (gruby wąż idący do góry chłodnicy, najczęściej po stronie kierowcy) jest cały czas ciepły/letni. Powinien być zimny lub chłodny, czasami po otwarciu termostatu ciepły lub gorący. Ten waż ? Silnikiem dobrze nagrzeny i jest zimny tak powinno być?
Rekomendowane odpowiedzi