Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z ECU i spaloną wiązką w Audi A4 B5 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, auto zimuje w garażu, chciałem przez ten czas który stoi ponaprawiać pierdoły które nie zrobiłem przez sezon min. wtyczkę od przepływomierza bo była połamana i okazało się, że kabel który wychodzi z pinu nr 2 jest stopiony po całej długości. Chciałem zobaczyć dokąd ale wiązka schodzi w dół i tam już nie mam dostępu, postanowiłem zobaczyć czy dochodzi do sterownika, odpinam od niego obie wtyczki i są w jednej popalone piny a sterownik śmierdzi spalenizną. Ogólnie auto odpala bez problemu ale po chwili jest w garażu jest siwo i wali spalinami, bo nie widzi przepływki. Czego to wina, że cały przewód się stopił tak, że miejscami nie ma izolacji i widać samą miedź a wtyczka od ecu jest przykopcona ? Kupiłem kilka metrów tego żółto-zielonego przewodu od przepływki z pinu nr 2 i mógłbym to pociągnąć od nowa a ecu jeśi jest spalony to kupić z immo off, ale czy to się nie powtórzy bo nie wiem czemu tak się stało. Wstawiam kilka zdjęć, jeśli ktoś ma pomysł to bardzo proszę o jakieś wskazówki?

fae7b365-1e71-486a-ab35-9e2dbee24d66.jpg

b5bb9b77-117b-422f-bb99-72c1c162f143.jpg

f2870f49-10ed-4ce7-a03a-0054d7fbe9ef.jpg

pobrany plik.jpg

f5c97d78-924a-4cda-9589-269e94b04ada.jpg

b791c668-84a5-449e-9745-586f7564e1de.jpg

Edytowane przez Luis Fonsi33

Opublikowano

Błędy?

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Błędy?

Przesyłam w załączniku

błedy a4b5.txt

Opublikowano

Wrzuć pełny niezmieniony auto-scan ze wszystkich sterowników, a nie wycinek.

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Dobra to idę wpiąć sterownik i zrobić autoscan

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Po włożeniu ecu z powrotem nie mogę się połączyć z żadnym sterownikiem i wyświetla: K1 zwarcie do masy

image.jpg

Opublikowano

Patrząc po zdjęciach to wychodzi na to, że miałeś zwarcie w samej wtyczce przepływomierza. Żółto zielony to przewód zasilający nie tylko przepływomierz i zabezpieczony jest wkładką 15A. W ECU masz skopcony pin 27 który idzie na pin 3 kostki przepływomierza. 

Opublikowano
  • Autor
24 minuty temu, Fazii napisał(a):

Patrząc po zdjęciach to wychodzi na to, że miałeś zwarcie w samej wtyczce przepływomierza. Żółto zielony to przewód zasilający nie tylko przepływomierz i zabezpieczony jest wkładką 15A. W ECU masz skopcony pin 27 który idzie na pin 3 kostki przepływomierza. 

Problem w tym, że po odpięciu i wpięciu ecu nie chce się połączyć z kompem i pokazuje k1 zwarcie do masy, auto pali ciężko a wskazówka obrotów szaleje na zapłonie bez odpalonego silnika 

Opublikowano

Masz gdzieś zworę na lini K. Być może ECU uwalone.

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Masz gdzieś zworę na lini K. Być może ECU uwalone.

kupić nowy sterownik a tamten stopiony przewód poprowadzić od nowa ?

Opublikowano

Skoro przed dopięciem wtyczek było ok to obstawiam, że teraz któryś pin nie kontaktuje. Doprowadź wtyczkę do porządku i wtedy sprawdź.

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, Fazii napisał(a):

Skoro przed dopięciem wtyczek było ok to obstawiam, że teraz któryś pin nie kontaktuje. Doprowadź wtyczkę do porządku i wtedy sprawdź.

Sprawdziłem, kabelki popalone aż do pinów, niektóre przewody poszły się pourywały bo została sama miedź sfajczona

image.jpg

Opublikowano

Mialem kiedys podobny problem ale nie w audi. Upalilo kilka przewodow miedzy kompem a silnikiem. Sterownik przezyl na szczescie. Okazalo sie, ze zwarcie do masy mial czujnik poziomu oleju w misce zasilany 5V. Upalilo wspolne wyjscie zasilania czujnikow i wiekszosc przewodow sygnalowych wracajacych do kompa. Niestety musialem wtedy recznie pruc cala wiazke i patrzec co gdzie idzie bo diagnostyki juz nie szlo wykonac. Czujniki tez sprawdzalem na stole kazdy z osobna. Na szczescie po znalezieniu walnietego, wymianie i naprawie wiazki auto zyje do dzis...

Opublikowano
  • Autor
W dniu 14.01.2025 o 07:32, Petroholic napisał(a):

Mialem kiedys podobny problem ale nie w audi. Upalilo kilka przewodow miedzy kompem a silnikiem. Sterownik przezyl na szczescie. Okazalo sie, ze zwarcie do masy mial czujnik poziomu oleju w misce zasilany 5V. Upalilo wspolne wyjscie zasilania czujnikow i wiekszosc przewodow sygnalowych wracajacych do kompa. Niestety musialem wtedy recznie pruc cala wiazke i patrzec co gdzie idzie bo diagnostyki juz nie szlo wykonac. Czujniki tez sprawdzalem na stole kazdy z osobna. Na szczescie po znalezieniu walnietego, wymianie i naprawie wiazki auto zyje do dzis...

Rozbierałem sterownik i wydaje się cały, jedynie 3 piny się trochę osmoliły ale jest ok, co do wtyczki to wydaje mi się, że najrozsądniej będzie kupić ją z uciętymi kablami i dolutować do reszty wiązki bo dalej nie wydaje się spalona, jedynie ten cienki przewód od przepływomierza po całości dostał po d*pie.

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, Luis Fonsi33 napisał(a):

Rozbierałem sterownik i wydaje się cały, jedynie 3 piny się trochę osmoliły ale jest ok, co do wtyczki to wydaje mi się, że najrozsądniej będzie kupić ją z uciętymi kablami i dolutować do reszty wiązki bo dalej nie wydaje się spalona, jedynie ten cienki przewód od przepływomierza po całości dostał po d*pie.

Kupiłem na szrocie kawałek wiązki, nie wiem czy lutować samą wtyczkę czy od razu całość, może ktoś ma pomysł.

download.jpg

Opublikowano

Sprawdz przeplywke na zwarcie bo zrobisz wiazke i bedzie taki sam efekt...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ogarnięte, przelutowałem z kumplem całą wtyczkę ecu i przewody do przepływki. Komputer przetrwał, łączy się z diagnostyką a wszystko ładnie śmiga.

Opublikowano

Miałeś trochę szczęścia i niech tak zostanie :)