AudiQ5 2.0tdi Opublikowano wczoraj o 05:24 Opublikowano wczoraj o 05:24 Witam wszystkich jestem tu mowy więcej przepraszam jak coś źle napisze😉 Kupiłem audi Q5 2013 2.0tdi silnik chybaCLGC I po przejechaniu od 2 do 5km wywala płyn chłodniczy przez zbiornik wyrównawczy,zrobiłem test na zawartość spalin w systemie chłodzenia nic nie wykazało ten płyn w testerze nie zmienił koloru. Wymieniłem mowy zbiorniczek po wymianie tego zbiornika też wywaliło płyn ale dopiero po 15 kilometrach i załączyły się wentylatory. Co mogę jeszcze sprawdzić? gdzie szukać problemu? I jak się upewnić ze na 100%to nie jest uszczelka pod głowicą? Dodam że ma przejechane 225 tys km. Proszę o pomoc dziękuję
krzychuG Opublikowano wczoraj o 17:54 Opublikowano wczoraj o 17:54 (edytowane) Było dobrze i się tak zrobiło czy od początku tak masz, nie testowałeś przed zakupem. Może było coś robione i nie został prawidłowo odpowietrzony? Zrób test płynu ze spalinami z wydechu. Edytowane wczoraj o 17:55 przez krzychuG
AudiQ5 2.0tdi Opublikowano 17 godzin temu Autor Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Dzięki za odpowiedź Tak dla pewności zrobiłem test spalin z wydechu chciałem sprawdzić czy zmieni kolor tak zmniil na zolty po 3 sekundach. Tak kupiłem go z tą wada bo nie miałem możliwości go przetestować tylko na krótkim odcinku drogi bo nie było przeglądu ani ubezpieczenia bo mieszkam w UK Ten samochód miał przód rozbity ktoś próbował go poskaladac ale tego nie dokończyl Jak go kupiłem to układ chłodzenia był zalany wodą dużo było kamienia w układzie trochę od kamieniem kilka razy przepłukalem układ i zalalem płynem. Wczoraj po rozgrzaniu do 90 stopni wentylatory się włączyły,węże od chłodnicy były lenie, a węże od nagrzewnicy i reszta Tychy cienkich wezow byly gorące. Po zgaszeniu auta delikatnie odkręciłem korek od zbiorniczka tak żeby płynu nie wywalilo ale i tak trochę wyrzuciło 🫣 i zauważyłem że płyn chłodniczy wraca do zbieranika ta cienka rurka od strony silnika nie od chłodnicy w tym momencie auto było zgaszone VID_20250128_160501~2.mp4 Edytowane 17 godzin temu przez AudiQ5 2.0tdi
krzychuG Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) Jak węże od chłodnicy nie miałeś gorące to znaczy że termostat nie otworzył, za krótko albo zacięty. Ja takie odpowietrzanie robię na otwartym korku zbiorniczka, ogrzewanie na max i wszystkie korki odpowietrzające na wężach poluzować do momentu wypływu płynu. Potem test na zakręconym korku, bez jazdy to długo trwa. Edytowane 16 godzin temu przez krzychuG
AudiQ5 2.0tdi Opublikowano 14 godzin temu Autor Opublikowano 14 godzin temu Dzięki KrzyhyG Spróbuję zrobić tak jak mówisz
Rekomendowane odpowiedzi