Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem ze sterownikiem gateway, SOS i rozładowywaniem akumulatora w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

od niedawna jestem posiadaczem Audi A4 B9 35 TDI sedan z 2018r. Od zakupu odpalałem go/jeździłem nim praktycznie codziennie. Problem zauważyłem kiedy próbowałem odpalić auto po dwóch dniach. Wolno kręcił i niestety musiałem wspomóc się drugim autem i odpalić go z kabli. Podjechałem sprawdzić akumulator - wstępnie zakwalifikowany jako dobry. Po jakimś czasie zaczął wyskakiwać błąd "SOS Funkcja połączenia alarmowego: usterka! Ograniczona dostępność funkcji. Zgłoś się do serwisu". Wczoraj wyczytałem tutaj na forum, że bateria od sterownika gateway wymaga zmiany po 7 latach. Audi jest z 2018r. a więc w tym roku leci siódmy. Rozebrałem więc tylną kanapę żeby to sprawdzić - na multimetrze pokazało napięcie na niej 3,2 V, a więc tyle ile jest określone na etykiecie jako napięcie nominalne.

Przy okazji dostępu do multimetra chciałem zweryfikować pobór prądu z akumulatora na postoju. Okazało się, że utrzymuje się on na poziomie 0,33A. Po wyjęciu bezpiecznika widocznego na załączonym zdjęciu pobór prądu spada do wartości 0,08A. Z tego co widzę jest to właśnie bezpiecznik od sterownika gateway. Po podpięciu prowizorycznego OBD pokazuje błąd sterownika gateway "16712040, B1916F3: Backup battery, discharged".

Czy ktoś może już na tym etapie jest w stanie połączyć te fakty? Czy raczej to nie jest taka prosta sprawa?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi.

Pozdrawiam

Paweł

IMG_7869.jpg

Zrzut ekranu 2025-01-30 o 07.32.59.jpeg.png

Opublikowano

Podłącz auto pod VCDS, wykonaj pełny auto-scan i go tu wrzuć.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Przesyłam w załączniku plik ze skanu. Czy coś takiego jest wystarczające?

P.S. Podczas ostatniego mierzenia multimetrem poboru prądu z akumulatora, przypadkowo układ się rozłączył i chwilowo nie było prądu w samochodzie. Dzień po tym zabiegu zniknął błąd SOS (być może dlatego?), natomiast dalej coś rozładowuje akumulator. 

tekst.txt

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel11181 napisał(a):

Czy coś takiego jest wystarczające?

Nie, podłącz auto pod VCDS, wykonaj pełny auto-scan i go tu wrzuć.

Opublikowano
  • Autor

Zdobyłem już plik z auto-scanem @Muskel1. Wrzucam go tutaj. Wczoraj samochód był na serwisie, zmieniany był olej w silniku, skrzyni, rozrząd, filtry itd, więc stąd pewnie tyle błędów z wczorajszą datą. 

Log-WAUZZZF44KN003627-190615km.txt

Opublikowano

Podepnij oryginalny vcds, który obsługuje tę platformę, wykasuj wszystkie błędy aby sprawdzić, które powrócą. Następnie wykonaj świeży pełny auto-scan i go dopiero tutaj wrzuć.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Udało sie rozwiązać problem? Od niedawna mam identyczny.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej, ostatnio po podłączeniu VCDS, w 19- Gateway, jest zapisany błąd , którego nie mogę wykasować. Wymontowałem bateryjkę z modułu i napięcie wynosi 3,8V . Na desce nie ma żadnych informacji o usterce ( SOS ) . Co może być przyczyną ? Przechwytywanie.PNG

Opublikowano

Wrzucamy zawsze pełny auto-scan, a nie kody błędów, zdjęcia czy wycinki.

Opublikowano

Bateria conbox do wymiany i dopisania procedurą.

Opublikowano

Na próbę wymontowałem baterię z conboxa i kilka razy wł /wył zapłon, po tym zabiegu udało się wykasować błąd . Za jakiś czas sprawdzę i jak błąd powróci to wymienię baterię. Dziękuję za pomoc.