Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piszczy i trze w zakrętach na felgach stalowych w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć spotkaliście się kiedyś z problemem takim że przy łukach i zakrętach słychać jakby coś piszczało i tarło się równocześnie w zawieszeniu? Problem tylko na felgach stalowych. Po założeniu większych aluminiowych problem znika. Na stacjach kontroli nic nie znajdują.

Edytowane przez pawelwerhi
Opublikowano

zrób zdjęcie opony na feldze... tych stalowych oczywiście... 

Opublikowano
2 godziny temu, janusz75 napisał(a):

zrób zdjęcie opony na feldze... tych stalowych oczywiście... 

Jeżeli chodzi o wymiary opon to 195/65 r15

Opublikowano

tutaj nie o wymiar chodzi...

Opublikowano
Godzinę temu, pawelwerhi napisał(a):

Jeżeli chodzi o wymiary opon to 195/65 r15

Et i szerokość felgi  ?

Opublikowano

1738767033158.jpg

1738767033174.jpg

Opublikowano

ET 37  6Jx  15 H2

Opublikowano

często problemem który opisujesz jest "obcieranie" boku opony o krawędź felgi... zazanaczyłem Ci to miejsce na zdjęciu...

wiadomo, że każda opona ma bezpośredni kontakt z felgą, a problem nie występuje... jednak specyficzny skład mieszanki gumowej

lub też starsze opony które starciły już swoją elastyczność potrafią "robić" takie cuda... nie twierdzę, iż w Twoim przypadku też tak jest,

ale z opisu który przedstawiłeś jest to wysoce prawdopodobne... jeśli jest to ten przypadek który opisuje to bardzo łatwo to zdiagnozować...

zrób Sobie roztwór mydła w płynie zmieszany z wodą i spryskaj miejsce styku opony z felgą... i zrób jazdę próbną... jeśli odgłos ustał to masz

przyczynę... podobnie sytuacja ma się w trakcie deszczu... odgłos ocierania, piszczenia, tarcia, itp. także zanika...

Dok1.docx

Opublikowano

Co dziwne odgłos obcierania słyszę tylko w tyle, ale nie jestem pewny. Dzieje się tak tylko jak wjeżdżam z większą prędkością, gdy skręcam jak najwolniej jest ok. Dzisiaj trochę jeździłem i czasami coś zapiszczy, po spryskaniu styku opony z felgą nadal coś słychać, ale już o wiele ciszej i rzadziej. Nagrałem wideo z tym odgłosem, ale jest trochę cicho, czasami jest o wiele głośniej.

Opublikowano

Brzmi jak by klocek do końca nie odbijał? Tarcza się nie grzeje? 

Opublikowano

Znajomy też to sugeruje, że odgłos jakby klocek tarł, ale to nie pasuje. Tarcze się nie grzeją. Na nagranym wideo nie hamowałem ani razu, a i tak piszczało na łuku. Przypomnę, że problem występuje tylko na tych felgach stalowych.