pawelwerhi Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego (edytowane) Cześć spotkaliście się kiedyś z problemem takim że przy łukach i zakrętach słychać jakby coś piszczało i tarło się równocześnie w zawieszeniu? Problem tylko na felgach stalowych. Po założeniu większych aluminiowych problem znika. Na stacjach kontroli nic nie znajdują. Edytowane 4 Lutego przez pawelwerhi
janusz75 Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego zrób zdjęcie opony na feldze... tych stalowych oczywiście...
pawelwerhi Opublikowano 4 Lutego Autor Opublikowano 4 Lutego 2 godziny temu, janusz75 napisał(a): zrób zdjęcie opony na feldze... tych stalowych oczywiście... Jeżeli chodzi o wymiary opon to 195/65 r15
Dev Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego Godzinę temu, pawelwerhi napisał(a): Jeżeli chodzi o wymiary opon to 195/65 r15 Et i szerokość felgi ?
janusz75 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego często problemem który opisujesz jest "obcieranie" boku opony o krawędź felgi... zazanaczyłem Ci to miejsce na zdjęciu... wiadomo, że każda opona ma bezpośredni kontakt z felgą, a problem nie występuje... jednak specyficzny skład mieszanki gumowej lub też starsze opony które starciły już swoją elastyczność potrafią "robić" takie cuda... nie twierdzę, iż w Twoim przypadku też tak jest, ale z opisu który przedstawiłeś jest to wysoce prawdopodobne... jeśli jest to ten przypadek który opisuje to bardzo łatwo to zdiagnozować... zrób Sobie roztwór mydła w płynie zmieszany z wodą i spryskaj miejsce styku opony z felgą... i zrób jazdę próbną... jeśli odgłos ustał to masz przyczynę... podobnie sytuacja ma się w trakcie deszczu... odgłos ocierania, piszczenia, tarcia, itp. także zanika... Dok1.docx
pawelwerhi Opublikowano Sobota o 14:40 Autor Opublikowano Sobota o 14:40 Co dziwne odgłos obcierania słyszę tylko w tyle, ale nie jestem pewny. Dzieje się tak tylko jak wjeżdżam z większą prędkością, gdy skręcam jak najwolniej jest ok. Dzisiaj trochę jeździłem i czasami coś zapiszczy, po spryskaniu styku opony z felgą nadal coś słychać, ale już o wiele ciszej i rzadziej. Nagrałem wideo z tym odgłosem, ale jest trochę cicho, czasami jest o wiele głośniej. VID_20250208_144626.mp4
Monti Opublikowano Niedziela o 11:04 Opublikowano Niedziela o 11:04 Brzmi jak by klocek do końca nie odbijał? Tarcza się nie grzeje?
pawelwerhi Opublikowano Poniedziałek o 14:52 Autor Opublikowano Poniedziałek o 14:52 Znajomy też to sugeruje, że odgłos jakby klocek tarł, ale to nie pasuje. Tarcze się nie grzeją. Na nagranym wideo nie hamowałem ani razu, a i tak piszczało na łuku. Przypomnę, że problem występuje tylko na tych felgach stalowych.
Rekomendowane odpowiedzi