Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd 16727 czujnik G40 w Audi A4 B6 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam Audi A4 b6 z silnikiem 1.8T BFB wyskakuje mi błąd czujnika położenia wałka rozrządu 16727 P0343-001 - sygnał za wysoki.

Ogolnie samochód czasami dłużej kręci.Wymieniłem tipa ponieważ był dziurawy i przepływ powietrza wynosi 137g samochód ma zrobioną mapę na 198km logi zostały sprawdzone nie ma cofania zapłonu tylko na niższych obrotach maksymalnie do 3 stopni.

Wczoraj podmieniałem jescze przeplywke lecz nic to nie dało postanowiłem odpiąć czujnik położenia wałka samochód nie odpalił ale strzelił z wydechu pewnie zalał się paliwem przez kręcenie i nastąpił zapłon.Potem podłączyłem czujnik wałka i samochód odpalił a gdy go zgasiłem to już nie odpalił i znowu odłączyłem czujnik i odpalił.

Jak myślicie czy to może być wina czujnika? 
proszę o pomoc 

IMG_3234.jpeg

Opublikowano

Wymień czujnik na nowy i tylko oryginalny z ASO.

Opublikowano
27 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Wymień czujnik na nowy i tylko oryginalny z ASO.

Czyli żadnych zamienników.Ogólnie ten błąd nie zawsze wyskakuje podczas odpalania czasami jak się da po obrotach to wyskoczy.

Opublikowano

Czujniki tylko ori.

Opublikowano
Godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Wymień czujnik na nowy i tylko oryginalny z 

48 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Czujniki tylko ori.

A bank intake 1 mam ustawione na 5 ja potem podeślę logi żeby była taka pewność czy nic z rozrządem się nie dzieje 

Opublikowano

Delphi daje radę. Wymieniałem nie raz, ewentualnie Bosch - to samo co ori.

Opublikowano

Chcesz w 100% wykluczyć błąd czujnika, to kupuj tylko ori. Zamienniki niestety nie zawsze trzymają tolerancję błędu i później szukasz przyczyny problemu i wykluczasz czujnik, bo przecież kupiłeś nowy. Już nie wiem ile takich przypadków miałem. Dlatego czujniki kupuję i stosuję tylko nowe oryginalne zakupione w ASO, a nie w internecie, bo podróbek jest sporo na rynku.

Zrobisz jak uważasz ale taka moja rada.