Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi A4 B5 2.8 na pierwsze auto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Planuję kupić swoje pierwsze auto – padło na Audi A4 B5 z 1997 roku, silnik 2.8 V6, napęd quattro i instalacja LPG.

Chciałem zapytać: czy to dobry wybór na pierwszy samochód? Jak wygląda eksploatacja takiego auta – chodzi mi głównie o koszty, dostępność części, ewentualne awarie. Jak ten silnik współpracuje z gazem? No i czy quattro faktycznie robi różnicę na drodze?

Będę wdzięczny za każdą opinię – szczególnie od osób, które miały do czynienia z tym modelem.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Nie wiem jakim budżetem dysponujesz, ale A4 B5 to już w większości stare wysłużone "babcie". Jak na pierwsze auto na pewno można kupić coś mniej prestiżowego w tym samym budżecie i sporo młodszego. Mówię tu pod kątem utrzymania. Ciężko powiedzieć co za konkretnie masz egzemplarz na oku - może jakaś perełka trzymana pod kocem przez pasjonata audi. Byś nie zraził się do marki Audi proponuje zakup pod chłodnym okiem.

Opublikowano (edytowane)

Wybrałeś niezłe kombo - pierwsze auto jako audi to bardzo zły pomysł, utrzymanie jest drogie, bo im one są starsze, tym części mniej dostępne a przez to droższe. Do tego wybrałeś V6, w którym masz dwie głowice, w których coś się zużyje. Wisienka na torcie to quattro, kolejna już z racji wieku zajechania część, której serwis jest drogi. Na pierwsze auto celuj w coś ta jego aby oczy się otwarły, z czym wiąże się posiadanie samochodu aby nie zbankrutować przy tym.

Edytowane przez Langista