Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z Adblue 2.0TDI CSUA za wysokie ciśnienie P20E9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam problem z system adblue. Sprawa wygląda następująco: najpierw wyświetlił się standardowy komunikat o małej ilości adblue więc dolałem go na stacji z dystrybutora (ok. 10l), komunikat zniknął jak zawsze wcześniej. Po miesiącu i kilku dłuższych trasach zapalił się check  engine i komunikat o awarii systemu adblue z odliczaniem 1000km. Znowu dolałem około 10l płynu tym razem z bańki, wykasowałem błąd w vcds i kontrolka wraz z komunikatem zniknęły. Niestety po krótkiej trasie komunikat i chceck powróciły i już nie da się ich wykasować, po usunięciu go wraca od razu. Załączam pełny skan, dwa błędy z grupy silnika wracają cały czas, sporadycznie dodatkowo wyświetli błąd o za niskim ciśnieniu. Sprawdziłem wtryskiwacz adblue, był delikatnie od sadzy, oczyściłem go i zamontowałem z powrotem. Proszę o jakieś porady co mógłbym sprawdzić przed oddaniem go do mechanika. Chciałbym aby system adblue wrócił do sprawności, wyłączanie go nie wchodzi w grę.

A4 B8 CSUA skan.txt

Opublikowano

Musisz sprawdzić w rozszerzonych blokach pomiarowych jakie jest rzeczywiste ciśnienie AdBlue w układzie. W treści błędu jest napisane, że jest za wysokie ale w zamrożonych ramkach widoczne jest cisnienie 3359 hPa oraz 3371 hPa, co nie jest za wysokie, gdyż powinno ono wynosić ok. 5000 hPa.