Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Komunikat ABS'u

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem, otóż niedawno wymieniłem gumowy uszczelniacz tłoczka hamowania w lewym przednim kole i od tego czasu świeci mi się abs. Wyczyściłem czujnik oraz miejsce do którego on wchodzi, pojechałem do mechanika by skasować błąd i nadal jest to samo oraz miga mi cały czas ostrzeżenie (czerwona lampka z wykrzynikiem) i pomarańczowa lampka ABS. Co robić ?

Opublikowano

Podepnij pod waga i zobacz jaki masz błąd skoro pali się kontrolka to na pewno jakiś jest. Będziesz wiedział gdzie szukać przyczyny.

Opublikowano

witaj kolego mam pytanie a pukales mlotkiem napewno i przez to swieci ci sie podnies bryke zdejmij kolo zlap w kombinerki czujnik abes i cofnij go z pul milimetra lub wiecej i po klopocie. Milem to samo po wymianie wahaczy poprostu lekko sie przesuno do wewnątrz :hi:

Opublikowano

witam :) co do ABS-u to mam taki problem a mianowicie jadąc sobie przy prędkości 120km\h wzwyż przy lekkim skręcie w lewo zapala mi się kontrolka ABS i czerwony wykrzyknik na vagu miałem błąd czujnika ABS prawy przód wiec go wymieniłem ale problem jest nadal!! jak wiadomo po wyłączeniu niuni i ponownym zapaleniu to kontrolki się nie świeca ale jak przekroczę 120km\h i lekki skręt w lewo to znowu to samo i tak na okrągło :( proszę o rady

Opublikowano

Użyj opcji szukaj :wink4: już ktoś opisywał taki problem

Opublikowano

Wykrzyknik oznacza ogólnie coś z układem hamulcowym. Prawdopodobnie płynu w zbiorniczku masz poniżej minimum. Sprawdź to ;)

Opublikowano

poziom płynu hamulcowego w normie jest maximum wiec to nie może być to! no chyba ze czujnik ale to by vag pokazał ale niema żadnego błędu

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wykrzyknik oznacza ogólnie coś z układem hamulcowym. Prawdopodobnie płynu w zbiorniczku masz poniżej minimum. Sprawdź to ;)

Czerwona migająca lampka z wykrzyknikiem i świecąca od ABS zapalają się razem i nie ma to związku z płynem hamulcowym.

U mnie dodatkowo kilka razy zdarzyło się że w momencie zapalenie tych lampek gasł silnik. Czasem podczas jazdy (chwilowa przerwa w zapłonie), a czasem np. na światłach. Potem odpalał i było dobrze :mysli:

Podobno sprawcą jest zwalony sterownik ABS - brak komunikacji, na VAG-u nie ma błędów. Widziałem na allegro ofertę naprawy za 300zł - trzeba wymontować sterownik, wysłać, koleś coś lutuje, odsyła i gra.

Olałem to, ale od wczoraj nie mogę odpalić auta. Wyskakuje, że sterownik silnika zablokowany, pozatym coś puka/stuka przy pompie ABS, lampki świecą, nie ma iskry, pompa nie podaje paliwa. Innych błędów nie ma.

Stało się to po wymianie łożyska koła i kilku dupereli w przednim zawieszeniu - rozpinałem czujnik ABS.

Cyrk na kółkach. Może jutro znajdę magika który mnie oświeci. Mam nadzieję :kwasny:

Opublikowano

Jeśli nie ma iskry i są problemy z pracą pompy paliwa i zaświecają się kontrolki, to warto też sprawdzić kostkę stacyjki.

Jest tańsza niż naprawa sterownika.

Opublikowano

Na krótko pompa pracuje (pod prostownikiem), ale słaaabo.

Jak kręcę rozrusznikiem to nie czuć benzyny - powinno waniać z wydechu.

Stacyjka czasem się zacina - coś blokuje i nie można przekręcić. Mam tak odkąd kupiłem - 3lata.

Upieram się przy ABS-ie, bo nic innego nie grzebałem. Włączałem zapłon na rozpiętym czujniku, ale w układzie ABS nie ma błędów. Auto było uniesione lewą stroną, może pompa się zjarała? Benzyny było poniżej rezerwy. Może to zbieg okoliczności i coś innego przy okazji.

Test wskaźników wczoraj był robiony. [br]Dopisany: 16 Czerwiec 2009, 22:46_________________________________________________Wstępna diagnoza to zwalony sterownik. Ktoś próbuje to naprawić ale chyba gra nie warta świeczki.

Jutro znajdę jakiś inny i się upewnię.