Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wartości synchronizacji rozrządu w Audi A4 B7 1.8T BFB

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Miro_S76,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z uwagi na to iż powoli poznaje to auto z tym motorem i chciałbym was dopytać jak to jest z tą synchronizacją rozrządu w 1.8 turbo BFB, a mianowicie jestem niedawno po wymianie zestawu przód(snr plus hepu)plus tył(łańcuch swag i ślizgi mechenker napinacz ok) i wszystko gada super, ale chodzi mi o wartości w grupach 90, 91, 93, w dwóch pierwszych mam pomiędzy 0 a -1 stopni lub 21-22 na zmiennej fazie , natomiast w grupie 93 miałem 0 lub 1 stopni na czujniku firmy Meyle ale mechanik mi doradził żebym sobie docelowo założył boscha no  i ok kupiłem za ponad 200 zł i zamontowałem i wyskoczyła mi w vcds w grupie 93 wartość 5 stopni ale przestawiłem lekko na śrubach montażowych czujnika (tak mi kolega podpowiedział) i teraz mam wartość 3 stopnie, dalej nie skoryguje bliżej zera, czy tak ma być że na różnych czujnikach są różne stopnie? i czy różne wartości stopni mają wpływ na prace silnika i osiągi? z tego to czytałem gdzieś że jest tolerancja od -3 do 6 stopni. Dziękuje za rozwianie wątpliwości pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Mieści się w normie więc jest ok. Miałem kiedyś przygode z tym czujnikiem z meyle, bo z dnia na dzień pokazywało -14. Zanim doszedłem, że to wina czujnika to trochę krwi napsuło.

Edytowane przez przem8
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, przem8 napisał(a):

Mieści się w normie więc jest ok. Miałem kiedyś przygode z tym czujnikiem z meyle, bo z dnia na dzień pokazywało -14. Zanim doszedłem, że to wina czujnika to trochę krwi napsuło.

Dzięki kto pyta nie błądzi , sprzedawca polecał mi jeszcze czujnik firmy EPS albo Borsehung, mówił że jest nieco tańszy a podobno również wysokiej jakości a nawet lepszej jak bosch słyszałeś o tej firmie?

Edytowane przez Miro_S76
Opublikowano

O borsehung słyszałem ale tu Bosch idzie na pierwszy montaż. Z tego czujnika jeszcze delphi się nadaje i jest tani.

Opublikowano
51 minut temu, przem8 napisał(a):

O borsehung słyszałem ale tu Bosch idzie na pierwszy montaż. Z tego czujnika jeszcze delphi się nadaje i jest tani.

Mówisz że delphi jest ok? gość mi mówił że to już chińszczyzna i loteria a bosch i borsehung jeszcze trzyma jakość

Opublikowano

Wymieniałem dwa takie czujnik położenia wałka i działały bez problemu. Piszę tylko i wyłącznie ze swojego doświadczenia.

Opublikowano
7 minut temu, przem8 napisał(a):

Wymieniałem dwa takie czujnik położenia wałka i działały bez problemu. Piszę tylko i wyłącznie ze swojego doświadczenia.

Ok a powiedz mi bo widzę że orientujesz się w tych autach, czy dany kąt w grupie 93 jak będzie np -2 albo np. 4 wpływa jakoś na prace silnika jego zbieranie sie itp. czy poprostu jak jest w tej normie od -3 do 6 to komputer odczytuje tak samo dane do zapłonu bo różnie słyszałem bo w dieslach ma to znaczenie a jak to jest u nas w PB? dzięki za info pytam bo jak miałem ten myele on wskazywał 0 to nie wiem czy to złudzenie ale wydaje mi się że ciut lepiej się zbierał 

Opublikowano

Widziałem tam różne wartości i ja nie zauważyłem różnicy jeśli mieściło się w tych widełkach, a nawet jak było lekko poza tolerancją. Różnica jest przy przestawionym rozrządzie o ząbek czyli przy wartościach około 14 w górę.

• Rozwiązanie
Opublikowano
7 minut temu, przem8 napisał(a):

Widziałem tam różne wartości i ja nie zauważyłem różnicy jeśli mieściło się w tych widełkach, a nawet jak było lekko poza tolerancją. Różnica jest przy przestawionym rozrządzie o ząbek czyli przy wartościach około 14 w górę.

Dziękuje za poradę pozdrawiam