Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gorące hamulce w Audi A4 B6 2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj po przejechaniu ok. 25-30 km tarcze hamulcowe były dość mocno rozgrzane. Były na tyle gorące, że poparzyłem sobie palca (mądrość ludzka nie zna granic). Najciekawsze jest to, że wszystkie cztery były gorące więc raczej to nie jest problem z zaciskiem/krzywymi tarczami etc.

W czasie jazdy nie wyczuwałem jakichś oporów związanych z hamulcami.

Samochód mam dopiero od tygodnia ale do tej pory jeździłem tylko w czasie deszczu (taki mamy klimat) więc nie wyczuwałem zwiększonej temperatury.

Czy ktoś już się spotkał z podobnym problemem?

Opublikowano

To jest normalna sytuacja, Jest tarcie jest temperatura. Ja swojego jak przegonie to można jajka smażyć :)

Opublikowano

Hmmm... Raczej nie. Jazda była spokojna, prawie żadnego ruchu na autostradzie. Cały czas ok. 130 km/h. I naprawdę niedużo używałem hamulców.

Do zabawy to mam Alpinę 😇

Opublikowano
W dniu 28.06.2025 o 18:30, PUPPY napisał(a):

Samochód mam dopiero od tygodnia ale do tej pory jeździłem tylko w czasie deszczu (taki mamy klimat) więc nie wyczuwałem zwiększonej temperatury.

Czy ktoś już się spotkał z podobnym problemem?

Spróbuj w pełne słońce się przejechać, może to deszcz jest problemem? 🤣

A tak serio to wszystko jest okey, hamujesz wytwarza się tarcie klocka o tarczę hamulcową i powstaje temperatura, fizyka 😏

Opublikowano
12 godzin temu, PUPPY napisał(a):

Cały czas ok. 130 km/h. I naprawdę niedużo używałem hamulców.

Fizykę trochę znam ale to była spokojna jazda. Gdy na autostradzie jest spokojnie to nawet przez kilkadziesiąt kilometrów nie trzeba używać hamulców.

Opublikowano
7 minut temu, PUPPY napisał(a):

Fizykę trochę znam ale to była spokojna jazda. Gdy na autostradzie jest spokojnie to nawet przez kilkadziesiąt kilometrów nie trzeba używać hamulców.

No to skoro masz jakieś obawy to zawsze możesz rozebrać, przeczyścić i nasmarować. Na pewno nie zaszkodzi taki serwis ;)