Kooby Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Witam, Wiem, że temat który ciągle powraca ale sugerując się tematami znalezionymi na forum nie mogę sobie poradzić z moim problemem. A więc od początku: Kupiłem A4 B8 2011rok PDC przód + tył + wyświetlanie na MMI, nie działało PDC podłączyłem VCDS i błąd następujący: 01549 - Napięcie zasilające czujnik systemu pomocy przy parkowaniu 009 - Przerwa / zwarcie z masą Czytając poradniki z forum odłączyłem tył potem przód od modułu i wyskoczył kolejny błąd z przednim bauzzerem, wymieniłem, lecz niestety nic to nie dało, ściągnąłem zderzak z tyłu przejrzałem wiązkę wszystko wizualnie okej, ale jeszcze zmierzyłem multimetrem czy jest przejście na każdym kablu do kostki, wszystko okej, powtórzyłem czynność z przodu, też wszystko jest okej, mierzyłem od czujników do kostki która łączy się na środku pasa przedniego, postanowiłem zamówić moduł, ten który miałem w bagażniku był o numerze 8K0 919 475 AA, więc postanowiłem zamówić taki sam, później znalazłem informacje w internecie, że moduł z tym numerem wspiera również kamerę cofania zdziwiłem się bo u mnie jej nie ma i nawet nie wiem czy w przedlifcie była? Przyszedł moduł podmieniłem, wszystko działa, czujniki działają na mmi wszystko się wyświetla, każdy czujnik poprawnie pokazuje (ale nie było piszczenia) w ustawieniach sprawdziłem głośność wszystko okej wtedy było słychać, że bauzzery działają lekko zdziwiony ale nie miałem czasu już grzebać, na drugi dzień odpalam auto wbijam wsteczny i znowu 5 sekundowy pisk prawdopodobnie padł kolejny moduł, podłączam VCDS i co widzę: Cytat 01549 - Napięcie zasilające czujnik systemu pomocy przy parkowaniu 009 - Przerwa / zwarcie z masą Ramka zamrożona: Stan błędu: 01101001 Priorytet błędu: 3 Częstość błędu: 1 Wew.licznik błędów: 191 Przebieg: 307966 km Wskaźnik czasu: 0 Data: 2025.07.04 Czas: 18:57:39 więc postanowiłem napisać tutaj bo nie chce kolejnej kasy utopić a moduły o tym oznaczeniu nie są tanie. Jakiś pomysł? Jedyne co według mnie to wiązka zasilania do sprawdzenia ale nie mam pojęcia jak to krok po kroku poprawnie zrobić, pomóżcie Panowie bo mieć auto z taką funkcją która nie działa to mija się z celem.
Muskel1 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Wrzucamy zawsze pełny auto-scan a nie kody błędów czy zdjęcia.
Rekomendowane odpowiedzi