Muskel1 Opublikowano Poniedziałek o 18:47 Opublikowano Poniedziałek o 18:47 Tak pod kanapą. Musisz wymienić albo w ASO, albo u kogoś mającego ODIS oraz posiadającego dostęp online z uprawnieniami GeKo. Sterownik Gateway to centralka jeżeli chodzi o ochronę komponentu, funkcję przywoływania pomocy itp. Wymiana nie jest p&p i byle majsterkowicz (Janusz z chinskim klonem ODISa) nie mający sprzętu, możliwości i wiedzy Ci tego nie wymieni i przede wszystkim nie przypisze. Są ASO, które na tym poległy
Muskel1 Opublikowano Poniedziałek o 19:10 Opublikowano Poniedziałek o 19:10 (edytowane) Miałeś problem z komunikatem AdBlue i może odliczanie? Na jednym ze scanów sterownik AdBlue nie może być osiągnięty. Edytowane Poniedziałek o 19:10 przez Muskel1
Dawid B7 Opublikowano Poniedziałek o 19:17 Autor Opublikowano Poniedziałek o 19:17 Nie miałem problemu z AdBlue bo mam dezaktywowane ale miałem problem z SOS ale nie było żadnego kodu błędu.
Muskel1 Opublikowano Poniedziałek o 19:23 Opublikowano Poniedziałek o 19:23 6 minut temu, Dawid B7 napisał(a): ale miałem problem z SOS ale nie było żadnego kodu błędu. TZN?
Dawid B7 Opublikowano Poniedziałek o 19:43 Autor Opublikowano Poniedziałek o 19:43 Ten komunikat pojawia się czasem gdy napięcie z akumulatora robi się niskie po naładowaniu i odpięciu klemy nie ma problemu na vcds nie było żadnych błędów.
Muskel1 Opublikowano Poniedziałek o 19:52 Opublikowano Poniedziałek o 19:52 Kiedy AdBlue deaktywowałeŝ? W tym samym czasie co zaczęły się problemy z rozładowaniem? Dlaczego AdBlue deaktywowałeś?
Dawid B7 Opublikowano Poniedziałek o 20:10 Autor Opublikowano Poniedziałek o 20:10 Kupiłem już z dezaktywowanym Adblue. Samochód użytkuję już rok a problemy pojawiły się od około 2-3 miesięcy .
Muskel1 Opublikowano Poniedziałek o 20:13 Opublikowano Poniedziałek o 20:13 Jak Ci się chce to wypnij sterownik AdBlue czy coś się zmieni.
Dawid B7 Opublikowano Poniedziałek o 20:33 Autor Opublikowano Poniedziałek o 20:33 Ok jutro to ogarnę jak możesz napisz mi tylko gdzie to znajdę?
Muskel1 Opublikowano Poniedziałek o 20:41 Opublikowano Poniedziałek o 20:41 https://a4-klub.pl/topic/486413-uszczelnienie-sterownika-adblue-w-audi-a4-b9-20-tdi-i-30-tdi/
Dawid B7 Opublikowano Wtorek o 08:03 Autor Opublikowano Wtorek o 08:03 Myślałem że łatwiejszy dostęp do tego będzie narazie w pracy nie mam możliwości tego zrobić. Rozmawiałem z kolegą i pytał się czy robiłem jakieś aktualizacje albo coś wgrywałem? Czasowo by się zgadzało, bo robiłem aktualizację map mogło by to mieć coś wspólnego ?
Muskel1 Opublikowano Wtorek o 08:15 Opublikowano Wtorek o 08:15 Wymontowanie sterownika to 15 min. Auto z tyłu na podnośnik, kilka śrubek i wypinasz sterownik. Nie będzie to miało nic wspólnego z aktualizacją map.
Dawid B7 Opublikowano Wtorek o 08:28 Autor Opublikowano Wtorek o 08:28 Spróbuję odpiac tak jak mówisz, ale najszybciej będę miał możliwość dopiero jutro.
lidoo Opublikowano Wtorek o 17:11 Opublikowano Wtorek o 17:11 (edytowane) Cześć Muskel, Mam podobny problem jak kolega, samochód mam od przebiegu 7000 tys km (od 1,5 roku), i nic tu nie grzebałem, Mam tylko Inne głośnik, widać na błędach, i od początku sporadycznie pojawiało się ten błąd : 31687 - Sterownik modułu wzywania pomocy i jednostki i z nim związane, i 67111 - Czujnik poziomu œrodka redukuj¹cego / temperatury w zbiorniku U121E 00 [008] - niewiarygodna informacja [ a także tez od prawie zawsze: 8531970 - Prąd spoczynkowy U1406 00 [00001000] - za wysoki [Electric_current_Upper_Limit_Value_Exceeded] Sporadyczny - Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów Ramka zamrożona: Priorytet błędu: 6 Częstość błędu: 1 Wew.licznik błędów: 106 Przebieg: 32292 km Data: 2025.04.08 Czas: 21:09:05 EM_vehicle_state: 00 00 Ogólny prąd spoczynkowy-Aktualny ogólny prąd spoczynkowy: 211 mA Ogólny prąd spoczynkowy-Łączny czas przekroczenia prądu spoczynkowego: 1.0 H, Dopiero od niedawna jakieś błędy z Adblu. Mógłbyś zerknąć na logi? ( w dzisiejszym odczycie niema tego błędu z za wysokim prądem spoczynkowym, nie wiem dlaczego) bledy072025.txt Edytowane Wtorek o 18:01 przez lidoo
Muskel1 Opublikowano Wtorek o 18:00 Opublikowano Wtorek o 18:00 Wymontuj sterownik telematyki, otwórz go i wypnij na kilka minut akumulatorek.
lidoo Opublikowano Wtorek o 18:06 Opublikowano Wtorek o 18:06 5 minut temu, Muskel1 napisał(a): Wymontuj sterownik telematyki, otwórz go i wypnij na kilka minut akumulatorek. Mówisz o akumulatorku w Gatewayu za tylną kanapą?
Muskel1 Opublikowano Wtorek o 18:12 Opublikowano Wtorek o 18:12 Nie, napisałem wyraźnie sterownik telematyki Ty masz polifta i tam za funkcję SOS odpowiedzialny jest sterownik telematyki (75) tzw. ConBox, który występuje od wersji poliftowych. Tam w nim jest akumolatorek backup.
lidoo Opublikowano Wtorek o 19:24 Opublikowano Wtorek o 19:24 Tak, znalazłem, odpiłem ten akumulatorek, poczekałem chwilkę, skasowałem błędy i dalej sie nie usypia, Ale sprawdziłem Logi z tamtego roku, i były tylko te błędy z Modułu Sos, i ten: Znaleziono 1 błąd: 67111 - Czujnik poziomu środka redukującego / temperatury w zbiorniku U121E 00 [008] - niewiarygodna informacja [SCR_Digital_Interface_Inplausible_message_due_to_application_counter_error_capacitive_sensor] Sporadyczny - Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów Ramka zamrożona: Stan błędu: 00000001 Priorytet błędu: 2 Częstość błędu: 4 Wew.licznik błędów: 107 Przebieg: 11033 km Data: 2024.05.07 Czas: 08:10:54 Napięcie zacisku 30A: 10.35 V Napięcie zacisku 30B: 10.33 V Napięcie zasilania zewnętrznych elementów: 5.00 V Czujnik jakości środka redukującego: napięcie zacisku 31: 0.00 V Możliwe że to on wzbudza?
Muskel1 Opublikowano Wtorek o 19:31 Opublikowano Wtorek o 19:31 Skasuj błędy, pojezdzij, wykonaj ponownie pełny auto-scan i go wrzuć.
Rekomendowane odpowiedzi