Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwne dźwięki podczas przyspieszania w Audi A4 B6 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam A4B6 z 1.8T BFB od dłuższego czasu słyszę dziwne dźwięki podczas przyspieszania w przedziale 2500-3500 obrotów.Jakoś 2 miesiące temu byłem u znajomego mechanika wymienić uszczelkę pod pokrywa zaworów, oglądaliśmy łańcuch ten z tyłu, był w porządku patrzyliśmy tez na wałki rozrządu i też nie miały dużych śladów zużycia. Mechanik powiedział że któraś szklanka może powodować ten dziwny dźwiek i żeby narazie jeździć. Dodam też, że tego dźwięku nie ma ciągle tylko raz jest raz nie. Dźwiek nasila sie przy włączonej klimatyzacji. Sam poczytałem na różne tematy o podobnych dziwękach i podejrzewam albo coś z sprężarka klimatyzacji albo właśnie te szklanki. Dzwięk ten przypomina jakby stukanie/tyrkotanie. Rozrząd był robiony jakieś 10 tys temu. Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Zrzuć pasek ze sprężarki klimy i zobacz czy nadal będą te dziwne dźwięki. Jeśli nie to masz winowajcę :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Z jakiej firmy był rozrząd? Może któreś łożysko rolki się wysypało? Najpierw można zdjąć pasek osprzętu i sprawdzić samemu wszystkie rolki prowadzące.

Opublikowano
5 godzin temu, Langista napisał(a):

Z jakiej firmy był rozrząd? Może któreś łożysko rolki się wysypało? Najpierw można zdjąć pasek osprzętu i sprawdzić samemu wszystkie rolki prowadzące.

Szczerze mówiąc nie pamiętam, ale wydaje mi się że schaeffler. A czy gdyby faktycznie wysypało się łożysko to ten dźwięk nie występował by ciągle a nie tylko w danym przedziale obrotów?