Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Akcja serwisowa 90TS - sprawdzenie sterownika jednostki komunikacji w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, antioedipus napisał(a):

Ja mam potwierdzoną wizytę na jutro w jednym z trójmiejskich serwisów, zobaczymy. Moja A4 została wyprodukowana w styczniu 2020 r. - być może ma to wpływ na kolejność wizyt.

U mnie jedyny irytujący objaw to na razie całkowite rozłączanie się samochodu z internetem co 2-3 miesiące, naprawiane przeze mnie poprzez ręczne wyciągniecie na kilka minut bezpiecznika nr 9, rząd B. 

Ok daj znać już po co i jak ogarneli 

Opublikowano
  • Autor

Generalnie wszystko w porządku poszło. Wykonali update softu w module telematyki i przy okazji poprosiłem o aktualizację MMI do 4398 (ten już niestety odpłatny - ale z uwzględnieniem zniżki - tj. za 500 zł). Niestety czeka mnie pilna wymiana akumulatora, więc ew. dalsze spostrzeżenia i uwagi później😉

Opublikowano

Super dzięki mam tylko ostatnie pytanie czy nagrzebali ci coś w kodowaniu jakie miałeś indywidualne (czytaj nie orginalne ) , ewentualnie kamery,  asystencji auto hold . 

Ale tak czy inaczej ważne że się ogarnelii i to sprawnie 

Swoją drogą do wysokiej wersji podnieśli ci MMI 👍

Oczywiście patrząc na rocznik 

Niestety mój serwis nadal milczy po ostatnim info że nadal nie mają wytycznych 😱

Pozdrawiam 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 6.09.2025 o 17:27, dziki24 napisał(a):

Super dzięki mam tylko ostatnie pytanie czy nagrzebali ci coś w kodowaniu jakie miałeś indywidualne (czytaj nie orginalne ) , ewentualnie kamery,  asystencji auto hold . 

Hej, nic z takich rzeczy nie miałem u siebie, wszystko "stockowe".

Jeszcze dodatkowe info: moduł telematyki ma u mnie po updejcie wersję 0450 (update z 0179).

Edytowane przez antioedipus

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sprowadziłem furę z padniętym modułem. Aktualnie mam 4KE 035 283 B. Szukać modułu o tym samym numerze czy może być coś zbliżonego, co będzie pewniejsze i nie padnie za jakiś czas? 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Hej już jestem po aktualizacji Sterownika czas operacji ok 1.5 h  ale niestety dziś sprawdzając jak wygląda sytuacja podpiąłem VCDSa i widzę w dalszym ciągu błąd komunikacji 😭 coś czuję że nie obejdzie się bez reklamacji 

20251017_072945.jpg

Opublikowano
  • Autor

To chyba standard, że ten błąd sie pojawia - u mnie regularnie występuję po updejcie, pomimo że połączenie LTE działa dobrze.

Opublikowano

Tak i nie według TPI 

"Ist der Ereignisspeichereintrag „U142100: Steuergerät für Notrufmodul und
Kommunikationseinheit keine Kommunikation“ statisch eingetragen, ist das 
Steuergerät für Kommunikationseinheit zu ersetzen."

Według opisu powyżej  a to oficjalne zarządzenie,  po pojawieniu się błędy sterownik powinien zostać wymieniony, nie jestem za tym żeby walczyć o pierdoły ale jeśli nie ogarną tego teraz to po roku na pewno nikt nie pochyli się nad problemem 

Zobaczymy ,zgłosiłem sprawę na reklamacje do serwisu serwis zamilkł 😁

Opublikowano
  • Autor

W sumie Twoja interpretacja może być słuszna. Mnie się chwilowo już nie chce z tym walczyć - daj znać jaki dalszy ciąg sprawy u Ciebie.

Opublikowano
  • Autor

Zastanawia mnie, czy ww. błąd braku komunikacji w module 75 jest powiązany z ew. konfliktem kanałów wifi 5ghz dla modułu 5F oraz 75.

W każdym razie, oba te moduły posiadają w ramach adaptacji sekcje "wlan settings". W module 5f zmieniłem "channel_number_for_5Ghz" na "149" (z wcześniejszej wartości "0"), tak aby wartość była tożsama z tą w module 75. To oczywiście może być przypadek, ale po tej zmianie błąd braku komunikacji w module 75 jeszcze u mnie nie wystąpił.

5F:

5f_wlanx.jpg.89b77449d94fde3a35ccab014fbcbce9.jpg

75:

75_wlanx.jpg.3dd69742201b34cc4943384015ea57ce.jpg

Opublikowano

Podpnę się do tematu. W ubiegły piątek byłem na akcji serwisowej 90TS. 

Mam jednak wrażenie, że nie zrobili nic. Dzisiaj zerwało mi połączenie samochodu z telefonem. Z ciekawości podpiąłem VASa i poszperałem. Standardowe błędy w komunikacji. Spojrzałem na wersję oprogramowania telematyki - 0179, czyli taka jak przed rzekomym updatem. Poszperałem jeszcze w informacjach, kiedy były zmiany kodowania i takie tam - 20.01.2020 (data produkcji auta). 

Serwis, który odwiedziłem to Audi Centrum Gdańsk na Lubowidzkiej. 

Zastanawiam się, czy przycięli w kulki i udali, że zrobili czy co?

Opublikowano
2 godziny temu, fragless1 napisał(a):

Podpnę się do tematu. W ubiegły piątek byłem na akcji serwisowej 90TS. 

Mam jednak wrażenie, że nie zrobili nic. Dzisiaj zerwało mi połączenie samochodu z telefonem. Z ciekawości podpiąłem VASa i poszperałem. Standardowe błędy w komunikacji. Spojrzałem na wersję oprogramowania telematyki - 0179, czyli taka jak przed rzekomym updatem. Poszperałem jeszcze w informacjach, kiedy były zmiany kodowania i takie tam - 20.01.2020 (data produkcji auta). 

Serwis, który odwiedziłem to Audi Centrum Gdańsk na Lubowidzkiej. 

Zastanawiam się, czy przycięli w kulki i udali, że zrobili czy co?

Ja cały czas czekam aż łaskawie serwis  odniesie się do błędu w sterownikiu, swoją drogą uważam to za dość lekceważące podejście do tematu i mocno irytujace 

Oczywiście dam znać jak będę coś wiedział. 

Ps. Zniknął ci komunikat o akcji serwisowej na MMI 🤔

Opublikowano
Godzinę temu, dziki24 napisał(a):

Ja cały czas czekam aż łaskawie serwis  odniesie się do błędu w sterownikiu, swoją drogą uważam to za dość lekceważące podejście do tematu i mocno irytujace 

Oczywiście dam znać jak będę coś wiedział. 

Ps. Zniknął ci komunikat o akcji serwisowej na MMI 🤔

W MMI nie miałem komunikatu. W MyAudi się wyświetla cały czas. 

Jutro zadzwonię do nich i spróbuję sie czegoś dowiedzieć. Wwdług mnie nie ruszyli tego sterownika w ogóle, a że mam VASa to mogę dokładnie sprawdzić, bo tam są informacje o aktualizacji, kodowaniu itp. Na szczęście serwisant nie dał mi do podpisu kwitu o odbiorze auta bez zastrzeżeń, wiec u nich wisi tylko moje zlecenie, bez pokwitowania odbioru auta. Wkurza mnie ta cała sytuacja, bo w czwartek jadę na montaż kamery cofania i chcę zaktualizować MMI i aktywować Android Auto, a jak ten powalony sterownik jest walnięty, to nie będzie mi to chodziło dobrze. A już się zastanawiałem czy nie kontynuować serwisowania auta w ASO. Ale po takich akcjach w tym, w trójmieście na pewno się nie zdecyduję.

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, fragless1 napisał(a):

Ale po takich akcjach w tym, w trójmieście na pewno się nie zdecyduję.

Na Lubowidzkiej odniosłem wrażenie, że wyraźnym priorytetem jest nowy klient. Pozostała grupa to "petenci". Spróbuj Audi Gdańsk Stadion - co prawda opinie jak zwykle różne, ale nie tylko ja mam o nich dobre zdanie w temacie serwisu. A z tym brakiem aktualizacji modułu 75 u Ciebie sytuacja jest jednoznaczna.

BTW: potwierdzam, że błąd braku komunikacji w module 75 wciąż nie wystąpił u mnie od wspomnianej wyżej zmiany "channel_number_for_5Ghz" w module 5f

Edytowane przez antioedipus

Opublikowano
9 godzin temu, antioedipus napisał(a):

Na Lubowidzkiej odniosłem wrażenie, że wyraźnym priorytetem jest nowy klient. Pozostała grupa to "petenci". Spróbuj Audi Gdańsk Stadion - co prawda opinie jak zwykle różne, ale nie tylko ja mam o nich dobre zdanie w temacie serwisu. A z tym brakiem aktualizacji modułu 75 u Ciebie sytuacja jest jednoznaczna.

Dzisiaj udało mi się skontaktować z Audi Centrum Gdańsk. Serwisant nie był w stanie mi powiedzieć, co dokładnie zostało u mnie zrobione, ale dał do telefonu mistrza, który krótko mi stwierdził, że chodzi o data set, które zostały zmienione w moim sterowniku. Wyczytałem, że chodzi tu o parametryzację sterownika. Czy dobrze wyczytałem? 

Jeśli to o to właśnie chodzi, to skłamali, bo ostatnia parametryzacja wykonana została 20.01.2020r. Mistrz stwierdził, że nie mam takiego sprzętu, żeby to zweryfikować, a okazuje się, że klon VAS odczytuje te dane. Już mnie wkurza ten serwis i zastanawiam się, gdzie mogę zdobyć rzetelne informacje na temat tej akcji i jej zakresu?

Opublikowano

Witam otrzymałem odpowiedź oficjalna z serwisu .

"

Jak wspominałem, akcja ta aktualnie została przez producenta wygaszona. W związku z czym nie ma aktualnie żadnych wytycznych dotyczących konieczność sprowadzania samochodu do serwisu.

Odnosząc się do przesłanych przez Pana materiałów i uwag dotyczących nie wymienionego sterownika modułu wzywania pomocy i jednostki komunikacji.

Według tej wersji instrukcji, jeśli jest zapisany błąd U142100 - sterownik modułu wzywania pomocy i jednostki komunikacji, brak komunikacji- statyczny, wówczas jest wymagana wymiana sterownika jednostki komunikacji. Podczas diagnostyki ODIS (oficjalne urządzenie diagnostyczne producenta) zapisany błąd był jako sporadyczny, w związku z czym nie było podstaw do wymiany tego sterownika w myśl akcji.

Po wykonaniu akcji, kolejna diagnostyka nie wykazała występowania tego błędu, w związku z czym została uznana za skutecznie przeprowadzoną.

Jeśli występują jakieś problemy z autem, które uniemożliwiają Panu korzystanie z niego z satysfakcją oczywiście oferujemy pomoc w ich rozwiązaniu. Natomiast jeśli Pańskie obiekcje dotyczą akcji, to w związku z wycofaniem jej przez producenta, zalecamy cierpliwość w oczekiwaniu na opracowanie nowej wersji.

W razie potrzeby pozostaję do dyspozycji."

Powiem tak jak odpuszczam skoro producent się wycofał liczę że  zostanie to ogarnięte jak nie to z chęcią postaram się zmienić wartości jak kolega powyże tylko nie wiem czy jest to możliwe VCDesem

Pozdrawiam 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Ciekawe, że wygasili akcję - tutaj też ktoś wspomina, że jego VIN zniknął z listy objętych akcją: https://www.motor-talk.de/forum/auf-einmal-keine-verbindungen-mehr-moeglich-t8010720.html?page=65

Zgodnie z powyższym, czas oczekiwania na nowe Conboxy (w niemieckich serwisach!) wynosi nawet 4 miesiące🤔 Może więc akcja wróci, kiedy poprawi się dostępność urządzeń.

Temat poruszył ostatnio m.in. Autobild: https://www.autobild.de/artikel/audi-a4-und-a5-telematik-ausfaelle-28271903.html, gdzie przywołano, że problemem jest dotkniętych 17 000 egzemplarzy A4 i A5 z rocznika 2020.

Ponadto, akcja 90TS wciąż wydaje się być zawieszona (najprawdopodobniej więc nie odwołana) z powodu niewystarczającej dostępności ConBoxów.