seto Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Witam, w Audi A4 B9 8W Avant oraz do w/w felgi zamówiłem opony: - Pirelli Cinturato All Season SF 3 235/35R19 91Y XL BSW M+S 3PMSF Po zamontowaniu efekt niestety jest tragiczny jak dla mnie. Opona jest strasznie naciągnięta. Czy opona w rozmiarze 245/35 będzie lepiej pasować? Czy spalanie i komfort jazdy będzie odczuwalny na niekorzyść 245/35? Edytowane 3 godziny temu przez seto
Muskel1 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 20 minut temu, seto napisał(a): Czy opona w rozmiarze 245/35 będzie lepiej pasować? Będzie. 20 minut temu, seto napisał(a): Czy spalanie i komfort jazdy będzie odczuwalny na niekorzyść 245/35? Dla Twojego 1.4 TSI nawet 235 jest już niekorzystną pod względem spalania. Na 19" i tę szerokość brakuje trochę pojemności i mocy. Edytowane 2 godziny temu przez Muskel1
B618t Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu tym szersza tym większą stabilność pojazdem lepsza trakcja i wgl lepiej się słucha auto kierowcy im wąskie opony tym bardziej podatne do gubienia trakcji oraz mniej się słucha wąskie mniejsze opory szersze większe opory jak chodzi o przyspieszanie prędkość i wgl wąskie mniejsze szersze większe spalanie ale pomiędzy 235 a 245 to różnica prawie nie odczujesz ja nie odczuwam naprzyklad miedzy 225 a 235 wiec na luzie zmieniaj a te jak chcesz utylizować to przyjmę chętnie pomogę zuzylizowac takie oponki xd 8 minut temu, Muskel1 napisał(a): Będzie. Dla Twojego 1.4 TSI nawet 235 jest już niekorzystną pod względem spalania. na 19" i te szerokość brakuje trochę pojemności i mocy. powiem ci te małe pojemności nawet se radzą ok znajomy mial to ładnie jeździło jak chodzi o lato wiadomo nie ma potrzeby do takiego autka taka oponę dawać ale jak chce to niech daje
Muskel1 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Skoro jego priorytetem jest niskie spalanie, to rozmiary te nie są dla niego odpowiednie.
seto Opublikowano 25 minut temu Autor Opublikowano 25 minut temu 2 godziny temu, Muskel1 napisał(a): Skoro jego priorytetem jest niskie spalanie, to rozmiary te nie są dla niego odpowiednie. @Muskel1a gdzie pisałem że jest to dla mnie priorytetem ?😂 Priorytetem w wyborze był wygląd😉 Po prostu z ciekawości zapytałem o spalanie. A tak poważnie to jaka jest różnica w spalaniu między oponami 235 a 245?Teoretycznie?0.1, 0.5 a może 1 litr więcej na 100 km? Jest to w ogóle do sprawdzenia/wyliczenia? A i czy jak bym zdecydował się na nowe opony to lepiej 245/35 czy 245/40 (chyba będzie bardziej komfortowa)?
seto Opublikowano 20 minut temu Autor Opublikowano 20 minut temu 2 godziny temu, B618t napisał(a): …jak chcesz utylizować to przyjmę chętnie pomogę zuzylizowac takie oponki xd Utylizować napewno ich nie będę ale sprzedać chyba będę musiał bo ten rand na feldze wygląda tragicznie 🤦♂️ Te oponki są nowe. Dot z maja 2025. Przejechane mają aż całe 200 km😀
Rekomendowane odpowiedzi