Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ile wynosi zużycie AdBlue w Audi A6 C7 3.0 TDI?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, odkąd kupiłem auto (kwiecień 2025) ani razu nie dolewałem adblue. Robię małe przebiegi (6km do pracy i wiadomo okazjonalnie za miasto i wakacje). 

Mierzyłem poziom ok 3 tyś km temu VCDS i pokazało mi "Pozostała droga do wyczerpania czynnika redukującego 5570.00 km". Mierzyłem dzisiaj poziom i pokazało że do końca 4489.50 km...

Mierzyłem ciśnienia w układu itp i układ niby działa. DPF w pełni sprawny. Błędów brak. 

Nie wiem kiedy był ostatnio zalany adblue. Zrobiłem od zakupu ok 7 tyś km.  Czy to normalne zużycie czy mam się czemuś przyjrzeć? Nie ukrywam, bym chciał wlać świeży płyn. 

Edytowane przez golfagn

Rozwiązane przez Muskel1

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
  • Rozwiązanie

Zużycie AdBlue to ok 1l na 1000 km. Skoro zrbiłeś 7 kkm, to zużyłeś dopiero ok. 7l. Nie dziw się więc, że nie dolewałeś, bo zbiornik AdBlue jest dużo większy. Odczytaj sobie poziom i ilość AdBlue, a nie pozostały dystans.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

To, że nie dolewałem to rozumiem. Ale dziwi mnie, że po zrobieniu 3tyś km ubyło zasięgu na tysiąc.

Szukałem poziomu/ilości ale nie widzę tego nigdzie. Przejrzałem wszystko po wpisaniu w podpowiedziach " "poziom", "reduk" itp. Niestety IDE10246 itp nie pokrywają się A6/A4 z tego co widzę.

Opublikowano

Zrób mapę adaptacji i bloków pomiarowych sterownika silnika i je tutaj wrzuć.

Opublikowano
  • Autor

A jakie bloki/czego pomiary mam wrzucić? Bo sporo tego.  Rozumiem, że na włączonym silniku?

Opublikowano

Na zapłonie.

Wykonaj mapę adaptacji i bloków.

Tam nuc nie wybierasz. Wykonując mapę adaptacji i bloków zapisuje wszystkie.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 18.10.2025 o 15:02, Muskel1 napisał(a):

Wykonaj mapę adaptacji i bloków.

Tam nuc nie wybierasz. Wykonując mapę adaptacji i bloków zapisuje wszystkie.

Mapa adaptacji:

adpmap-01-4G2-907-401-B_WAUZZZ4G6GN186002-20251019-1525.CSV

Mimo najszczerszych chęci nie wiem jak zrobić zapis z bloków pomiarowych.

Nie mam do nich dostępu z poziomu VCDS. Wchodzę w 01-silnik i Bloki pomiarowe  - 08 mam nie podświetlone. Gdzieś wyczytałem, że ponoć w moim aucie/silniku bloki pomiarowe nie działają i mam korzystać z pomiarów rozszerzonych.

Opublikowano

Nie no, normalnie robisz razem z wykonywaniem mapy adaptacji, zaznaczasz, że ma dodatkowo wykonać także mapę wartości mierzonych, czyli bloków  pomiarowych. 

Screenshot_20251019_161815_YouTube.jpg

Screenshot_20251019_162056_YouTube.jpg

Opublikowano
  • Autor

A więc to takie proste... :)

Poprawiona wersja:

adpmap-01-4G2-907-401-B_WAUZZZ4G6GN186002-20251019-1630.CSV

Zaznaczyłem boxa, którego zaznaczyłeś na obrazku. Ale różnic nie widzę. 

Edytowane przez golfagn

Opublikowano

No bo to jest mapa adaptacji, którą wrzuciłeś (Adpmap).

Mapa wartości mierzonych to blockmap i zostaje zapisane jako odrębny dokument. W tym przypadku będzie miał nazwę blockmap-01-4G2-907-401-B_WAU..... Poszukaj dokładnie.

Opublikowano
  • Autor

Podczas tworzenia mapy adaptacji pokazuje pasek postępu a na koniec opcje czy otworzyć plik czy folder itp. 

Jak wybieram wartości mierzone i klikam start nic się nie dzieje/nie pojawia. 

Opublikowano

Coś wykonujesz źle.

Opublikowano
  • Autor

Wpisuję adres sterownika 01, w Funkcji zaznaczam box "Wartości mierzone" , plik wynikowy próbowałem Pre-etykieta i Plik CSV- bez różnicy. Wybieram "Wykonaj". Łączy się ze sterownikiem i koniec. 

Zrobiłem na próbę odczyt z 09 i  działa bez problemu. Jak wspomniałem wcześniej nie mam dostępu do bloków pomiarowych w 01. Obstawiam, że to jest problemem. 

Opublikowano

To nie jest problemem. Rozszerzone bloki pomiarowe powinny zostać także zapisane. Możliwe, że Twój klon jest tutaj problemem. 

Opublikowano
  • Autor

Bawiłem się VCDS i chyba da radę zrobić mapę rozszerzonych bloków, ale nie z poziomu funkcji dodatkowych tylko bezpośrednio z okna rozszerzonych bloków. Ale da się wybrać max 12 pomiarów na raz z tego co kojarzę i nie wiem co zaznaczyć.

A z samej mapy adaptacji jesteś w stanie coś powiedzieć? 

Opublikowano
2 minuty temu, golfagn napisał(a):

A z samej mapy adaptacji jesteś w stanie coś powiedzieć? 

Nie.

Opublikowano
45 minut temu, golfagn napisał(a):

i nie wiem co zaznaczyć.

Tu masz bloki pomiarowe z B9 CRTC, silnik ten sam ale sterownik silnika oraz zbiornik i sterownik AdBlue inne, więc możliwe, że w A6 będą inne IDE.

Screenshot(128).png.40684b457bb235d16f217a9917a77948.png

Opublikowano
  • Autor

Właśnie sprawdziłem i nie mam takich IDE poza: zasięgiem w km i to z rozwinięciem ENG gdzie Ty masz 4 a u mnie jest 6.

Przejrzałem jeszcze raz listę po wpisaniu "reduk" w podpowiedziach i nie ma nic o zasięgu i pojemności.

Średnie zużycie pokazało mi 1,3l/1000km. 

No nic, z tego co widzę muszę obserwować i tyle. 

Opublikowano

W takim razie nie ma tych danych w tym sterowniku.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Odświeżę temat. Zrobiłem kolejny pomiar w VCDS i pokazało mi zasięg 4392.50km w porównaniu do 17 października 4489.50km. A zrobiłem od tego momentu fizycznie 466km.

1 pytanie: czy przy krótkich odcinkach (do 5km) adBlue się aktywuje czy tylko po rozgrzaniu auta itp? Bo do pracy mam 5 km. Może nie pobiera na rozgrzaniu płynu i stąd to moje niskie zużycie...

2 pytanie: czy jest możliwość (i sens) spuścić stary płyn bez większych ceregieli, np. odpinając dość łatwo dostępny wężyk itp? Boję się, że stary się skrystalizuje czy coś i wolę wlać świeży.