Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] Czy można zastąpić tarcze wentylowane w VW Passcie zwykłymi od Audi A4 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak jak w temacie. Czy będą pasować te tarcze bez zmiany zacisków. Klocki też będą od audi a4.. Z góry dzięki.

Opublikowano

Passat B5 = Audi A4 B5 (w kwestii hamulców).

Oczywiście były tarcze 282 mm i 288 mm w obydwu, ale jakie wersje miały które tarcze, to nie wiem.

Opublikowano

Koledze chyba raczej chodzi o zamienność pomiędzy systemami 288/15mm (tarcza niewentylowana, "cienka jednolita") a 288/25mm (tarcza wewn. wentylowana, "podwójna"), wg ETKI zaciski, klocki te same ale różne nr-y jarzma

Opublikowano

po mojemu zaciski od 288/15 i 288/25 powinny byc inne

tzn ten sam rodzaj zacisku ale krótsze, 10mm to bardzo duzo

ale może i faktycznie w ETCE tak jest

Opublikowano

masz rację, teraz popatrzyłem b. dokładnie bo jest duży zonk i miszung z tymi hamulcami: wg ETKI w sumie w b5 to mogą być 4 rodzaje (nie licząc s i rs) na przodzie, Lucasy-280mm z tarczą "pełną" gr.13 mm lub wentylowaną gr.22mm, lub Ate-288mm tak samo w dwóch wersjach 15mm (pełna) lub 25mm(wentyl) i każdy typ ma inne zarówno jarzma jak i zaciski, różnica w oznaczeniach to czasem tylko jedna literka ale wydaje się , że na żywo też są różne, bo tak jak słusznie zauważyłeś 10mm grubości to b. dużo i zacisk nawet na nowych klockach byłby już o tyle wysunięty, a jarzma też wiadomo że np. do 312 różnią się tylko literką na końcu a są całkiem inne

Opublikowano

W mojej niuni też są tarcze niewentylowane (zasiki ATE). Ostatnino zmieniałem klocki hamulcowe i wydaje mi się , że tłoczek cofnie się bez problemu tak głeboko , żeby przyjąc tarcze wentylowaną- używałem ścisku stolaskiego w celu cofania tłoczka i po załozeniu nowych klocków i obsadzeniu tarczy jeszcze było miejsce. Nie mierzyłem tego , ale na oko spokojnie tarcza wentylowana weszła by :good: