Opublikowano 1 Lutego1 Lut @Muskel1 pomógłbyś w uruchomieniu świateł w samochodzie znajomego? Samochód to Audi A4 B5 sedan z 1996r. kupiony z niedziałającymi światłami. Oczywiście brak świateł: mijania, pozycyjnych z tyłu a także stopu (trzecie światło na szybie działa). Próbowałem się posiłkować schematami z Elsy online a właściwie z Superetki ale tam schematy są od 2000r. wzwyż. Manetka sprawna ponieważ po przełączeniu pojawia się napięcie na bezpieczniku S20 i S21. Dotarłem do przekaźnika 389 o numerze 4B0955531C (prawdopodobnie niewłaściwy gdyż wg ETKI powinien być 4B0919471A) gdzie po podaniu napięcia 12V na wyjścia tj. piny 12, 13, 15, 17 pojawiają się światła mijania oraz pozycyjne tył. Czy mógłbyś zweryfikować czy wymiana przekaźnika coś da i jaki numer wstawić? Ewentualnie jakbyś mógł poratuj schematem. Edytowane 1 Lutego1 Lut przez lucasek
Opublikowano 2 Lutego2 Lut Autor Mam tylko taki schemat i tam nie ma żadnej wzmianki o przekaźniku świateł. Światła A4 B5.pdf
Opublikowano 2 Lutego2 Lut Napisz może jakie masz tam lampy. Były chyba 2 różne. Jedne z żarówkami H4, drugie z żarówkami H7 oraz H1. Te ostatnie miały także zintegrowane przeciwmgielne. Wstaw zdjęcie puszki przekaźnikóe. Podaj może jeszcze VIN.
Opublikowano 2 Lutego2 Lut Autor H4 😉 Jedna z lamp ma numer 8D0941003A i wygląda jak na poniższym zdjęciu. Edytowane 2 Lutego2 Lut przez lucasek
Opublikowano 7 Lutego7 Lut Autor Sprawdziłem napięcie wg. rozpiski z tego linku i na PIN-ie 1 jest 12V Czyli skoro napięcie dochodzi na przekaźnik to po jego wymianie światła powinny działać…chyba że jeszcze coś po drodze jest ale niestety brak schematu uniemożliwia pełną ocenę. @Muskel1 masz jakieś pomysły?
Opublikowano 7 Lutego7 Lut W dniu 2.02.2026 o 12:06, lucasek napisał(a): Mam tylko taki schemat i tam nie ma żadnej wzmianki o przekaźniku świateł. Tutaj masz schemat. A4 B5.pdf
Opublikowano 7 Lutego7 Lut Autor Dzięki za schemat. Czyli należałoby się przyjrzeć przekaźnikom J90 (poz. 😎 oraz J336 (poz. 9)