Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B9 ocena i prośba o rady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymienić razem z rozrządem.

Opublikowano
  • Autor

Rozrząd był wymieniany widziałem fakturę na niego za 650 E przy 188 tyś. Muszę sprawdzić czy jest coś o pasku. 

Opublikowano

Miałem A4 B8 2.0 TDI Ultra z 2014, teraz mam to, co po lewej widać (jest to polift), i parę kwestii siłą rzeczy się dowiedziałem.

Niestety aukcja nie jest już dostępna, ale z wyposażenia jakie @Muskel1 wymieniał to:
VC - mam mieszane uczucia co do tego. Jestem gadżeciarzem, lubię mieć bajery w aucie, ale VC jest.. specyficzne. W dzień jest fajne - można sobie wyświetlić dużą mapę, jest bardzo czytelne, przejrzyste, tak samo z jakimiś innymi bajerami, jest również wystarczająco jasne i widać wszystko bardzo dobrze oprócz sytuacji, gdy bezpośrednio na nie pada słońce, podczas wschodu i zachodu. Ale to naprawdę rzadkie i nadal w miarę okej wszystko widać.
Główne zastrzeżenia mam do jego "pracy" w nocy - jako że jest to LCD to zawsze na nim widać poświatę. Podczas jazdy w pełnej ciemności, poza terenem zabudowanym, trochę męczy oczy i wkurza, bo cały czas coś nam świeci w oczy. Wtedy nawet na min jasności jest trochę za jasny. Dodatkowo, zegary są dość duże, więc często podczas jazdy w ciemności korzystam z opcji "view" ze zredukowanymi wskazaniami komputera - zegary są mniejsze i tak nie walą po oczach, a po środku nic nie ma.
Chyba jakbym miał teraz kupować to wybrałbym opcję bez VC - bajer fajny, ale wcześniejszym autem jednak przyjemniej jeździło się w nocy. Gdyby VC był na OLEDzie, byłby najlepszy.

Lampy w starym aucie miałem Xenonowe, w nowym mam LEDy. Jest duża różnica. Serio. LEDy są w ... mocne, w nocy robi ogromną różnicę.

3-strefowa klimatyzacja- fajnie wygląda, można regulować temperaturę co 0.5 stopnia, jest na wyświetlaczach, a nie analogowa, @Muskel1 też mi pisał o większej ilości czujek temperatury, chyba dodatkowej z tyłu. Oczywiście też przy sprzedaży później dodatkowy element wyposażenia. Ale sądzę, że nie poświęcałbym za to odpowiednie serwisy.

Wspomnieć również mogę o aktywnym tempomacie - szukałem auta z nim i jestem bardzo zadowolony. Głównie jeżdżę po autostradach, ekspresówkach i krajówkach; szczególnie na tych ostatnich robi dobrą robotę, bardzo odciąża. W moim starym aucie miałem zwykły tempomat - na "puściejszych" drogach też robił robotę, choć gdy było więcej samochodów ciężko go było włączyć na dłużej. Nie wiem czy w tym budżecie znajdziesz auto z ACC, dzielę się tylko moim doświadczeniem.

Teraz poza wyposażeniem kabiny:

Skrzynia S-Tronic to dwusprzęgłówka, podczas wymiany oleju (mam nadzieję że z filtrami, uszczelkiami itd.) zdejmuje się całą pokrywę dolną, więc nie ma po co robić tego dynamicznie, skoro wszystko, w czym pływa olej jest na wierzchu i z tego ścieka.
Ona jest również specyficzna. Świetnie wrzuca biegi, jest bardzo szybka podczas przyspieszenia. Ale to chyba byłoby na tyle z plusów - nawet zdrowa potrafi troszkę szarpać, zrzucanie jest wyczuwalne. Samo to, że w poliftowych 2.0 montowali praktycznie tylko S-Tronic (pewnie żeby szybciej padały) coś o niej świadczy; jest bardzo wrażliwa na nieodpowiednie traktowanie. O Tiptronicu nie wypowiem się, bo nie miałem, choć ZF'y mają ogólnie dobrą opinię. W ogóle, według Audi nie wymienia się zupełnie oleju w skrzyni, a według producenta skrzyni co 40-60k km. O.o
Gdy kupiłem to auto jeszcze nie wiedziałem jak ważne są te zmiany oleju w skrzyni. Mechanik który zmieniał olej (auto miało 110k km) powiedział, że był on śmierdzący i wysłużony. No cóż, za własną głupotę płaci się osobiście.
Kolejna kwestia to punkty zmiany biegów (pewnie wymuszone "ekologią") - w moim aucie te zmiany następują bardzo nisko, szczególnie na tempomacie i nawet na "S" to auto potrafi utrzymywać 1200-1300 obrotów i się wtedy całe trzęsie, wibruje, męczy się niemiłosiernie. Dla mnie uniemożliwia to jazdę na innym trybie niż manual, a punktów zmiany biegów nie da się zmienić, bo producent to celowo i perfidnie zablokował. Na szczęście przedlifty, do ok. 2019 r., mają możliwość jeszcze te punkty zmienić i dostosować u mechaników, którzy się tym zajmują.

Jeśli chodzi o mokry pasek - gdy dowiedziałem się o jego istnieniu i że zwykle mechanicy go nie wymieniają, gdy mówi się im "wymień rozrząd", zaciągnąłem też jeszcze wtedy stary samochód, który miał 300k km i powiedziałem, żeby tym razem go wymienił. Informacja zwrotna to to, że to były jego ostatnie chwile życia, prawdopodobnie nie był wymieniany od nowości i jego stan był agonalny. Najlepiej wymieniać go co wymianę rozrządu, a jak ktoś już naprawdę, ale to naprawdę, musi i zakłada oryginały, to co drugą.

Wymiany oleju, szczególnie jak zalewa się 0w20 co 10-15k km, a najlepiej 8-10k km są też bardzo ważne. Ten olej jest rzadki, znów wg. mojej wiedzy wymuszone trochę ekologią, bo powoduje mniej emisji. Tego też dowiedziałem się niedawno, znalazłem kanał R2D na YT i gościu co nieco otworzył mi głowę z tymi olejami. Moim zdaniem co 30k km - masakra.

Odnośnie AdBlue - wg. mojego mechanika w B8 było wstrzykiwane za DPF, co było okej. Podczas zrobienia nim 100k km musiałem raz wymienić pompę ze zbiornikiem - nie dali rady odkręcić pompy od zbiornika. Koszt 2400zł.
W moim nowym aucie jest to ponoć wstrzykiwane przed DPF, co ten filtr zapycha. Eh.

Kończąc mój przydługi referat napiszę tylko, że nie jestem mechanikiem, a zjadaczem chleba, który stara się dowiedzieć jak najwięcej o moim aucie; jest to moja najlepsza wiedza. Gdybym napisał coś nie tak, proszę się do mnie odzywać - skoryguję mój post, albo zupełnie go usunę, gdy  będzie bardzo nie tak. Traktuję to jako odwzajemnienie pomocy społeczności gdy to ja jej potrzebowałem.

Szerokości!

Opublikowano
17 minut temu, CzarnYU_owca napisał(a):

według producenta skrzyni co 40-60k km.

Co 80-120 kkm zgodnie z zaleceniami ZF.

Opublikowano
5 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Co 80-120 kkm zgodnie z zaleceniami ZF.

Okej, tylko że to dotyczy hydrokinetyków Tiptronic, a kolega pisał o S-Tronic. Czy ten interwał też dotyczy dwusprzęgłówek?

Opublikowano

W DL382 wymiana co 60kkm

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za komentarz. Auto zakupiłem w weekend teraz czekam na zarejestrowanie go i ubezpieczenie, bo jestem 1 właścicielem w PL. Auto sprawdzałem prawie 5 godzin w tym podnośnik i przegląd. Od dołu autko zdrowe żadnych oznak korozji. Przeguby, gumowe elementy, łączniki wszystko gra. Amory ponad 75%. Jedyne co to klocki i tarcze ( tył )  diagnosta wspomniał, że do wymiany koło wiosny. 

Test spalin z wydechu wyszedł 0,02. Diagnosta wspomniał, że to bardzo dobry wynik świadczący o dobrej kondycji DPF i motoru. 

Autko generalnie ładne całe w oryginale tylko szyba przednia wymieniana. Ma swoje mankamenty jak to auto używane tu odprysk tam jakaś ryska na błotniku, ale to auto używane. Podczas jazdy nie zauważyłem żadnych objawów szarpania skrzyni. Jeździliśmy na D,S nawet agresywnie pod 4 tyś obrotów i nic żadnego szarpania. Po podpięciu komputera wyszedł tylko błąd świecy żarowej na 3 cylindrze i padła decyzja o wymianie wszystkich. Lepiej wymienić wszystkie nawet jak jedna zła. Podczas skręcania, hamowania żadnych dźwięków i drgań. Rozrząd był wymieniany przy 188 tyś ( jest faktura z DE )  a ma 220 tyś także spokój na długi czas. Ojej wymieniony pazdziernik 2025 ( też jest faktura na to ). W środku auto czyste, zadbane na tych plastikach drobne rysy, ale to chyba częste. Kolega podjechał swoją B9 też miał te plastiki porysowane. Osłony silnika wszystkie całe brakuje tylko jednej małej osłonki z prawej strony od przydu co jest za kołem. Ona jest wymienialna bo widziałem śruby była tam tylko jej połowa ( urwana ). Można ją kupić za 100 zł i założyć. Mapy są tylko Niemieckie trzeba by było Polskie wgrać. Auto od pierwszego właściciela. Jedyne co muszę zrobić na teraz, to wymienić olej w skrzyni. 

Silnik chodzi cicho na biegu jałowym nic nie trzęsie. Dopiero jak wracałem moim B7 zwróciłem uwage jak głośno chodzi przy B9. Lekko bujnie przy odpalaniu, ale może to przez tą świece być wadliwą

Padła decyzja o kupnie auta. 62 tyś. Do auta komplet opon lato/zima. Auto stało na letnich i były w bdb stanie. 

Edytowane przez Statek
Błąd

Opublikowano
11 minut temu, Statek napisał(a):

Test spalin z wydechu wyszedł 0,02. Diagnosta wspomniał, że to bardzo dobry wynik świadczący o dobrej kondycji DPF

Sorry ale to bzdura totalna. Przy 220kkm dpf jest już w dużej mierze zapchany, a wynik ten nic nie świadczy o jego kondycji. 

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Sorry ale to bzdura totalna. Przy 220kkm dpf jest już w dużej mierze zapchany, a wynik ten nic nie świadczy o jego kondycji. 

Być może. Tam były normy do 0,5 nam wyszedł wynik 0,02. Ja nie twierdzę, że on ma rację to był tylko test spalin. 

Opublikowano

To jest test stężenia cząstek stałych w spalinach i jedyne co wykazał, to to, że dpf wyłapuje/gromadzi je. W skrócie mówiąc, nie ma pęknięć czy przedmuchów. Jest tam obecny, a nie wymontowany czy przewiercony. Tylko to wykazuje to badanie. Zapchany dpf robi to samo, tak że stwierdzenie, że jest w dobrej kondycji jest niewłaściwe i mija się z prawdą.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Autkiem dziś wracałem do domu jutro jadę na olej w skrzyni. Zauważyłem podczas postoju na D przy wciśniętym hamulcu wibruje trochę buda. Może to być przez olej stary ?

Edytowane przez Statek
Błąd

Opublikowano

Dwumas:whistling:

Opublikowano
  • Autor
W dniu 16.02.2026 o 20:27, Muskel1 napisał(a):

Dwumas:whistling:

Trafna diagnoza, mechanik stwierdził że lekko ją słychać już.