Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Woń benzyny z oleju i spod korka w Audi A4 B9 2.0 TFSI CYMC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, podpowiedzcie bo nie wiem czy wariuje czy ten typ tak ma. Przebieg 70 tys. km 2.0 TFSI 252 km CYMC. Dwie ostatnie wymiany oleju (co 8-10k km)i zwróciło moją uwagę to że z oleju wydobywa się zapach benzyny. Samochodem jeżdżę głównie krótkie odcinki miejskie ale ostatnio postanowiłem że będę jeździł nim tylko dłuższe wyjazdy takie po 80 km żeby zobaczyć czy coś się zmieni. Tak więc miesiąc auto służyło tylko do dłuższych wypadów dzisiaj odkręcam korek i w sumie wciąż jest bardzo wyrazisty zapach benzyny. Dodatkowo zauważyłem, że podczas przyspieszenia w warunkach większego obciążenia silnika pojawił się dźwięk trochę dieslowego klekotania. Pojawia się na 2-3 sekundy i wraz ze wzrostem prędkości obrotowej silnika zanika. Próbowałem go wysłuchać z otwartą szybą ale jest na tyle delikatny, że pęd wiatru zagłusza. Nie da się go też odtworzyć na postoju N. Czy ktoś kto użytkuje również głównie w cyklu miejskim mógłby niuchnąć u siebie po rozgrzaniu? Nie chciałbym niczego wymieniać pochopnie ale poszlaki kierują na pompę wysokiego ciśnienia przez którą podobno paliwo może dostawać się do oleju przez co rozrzedza olej i pojawia się klekot z racji na gorsze smarowanie? Ma to sens? Dodam że poziom oleju w MMI wahał się od 3/4 do 4/4 a po tym miesiącu dobrego dogrzewania auta w trasie stoi stabilnie w okolicach 3/4.

Opublikowano

jeśli wyczuwasz woń benzyny w oleju to na 99% pompa wysokiego ciśnienia... wymontuj ją i wszystko będzie wiadomo... jeśli sprężyna pompy jak i popyczacz będzie suchy (wymyty przez paliwo) to masz winowajcę...

Opublikowano

W takim przypadku nie jest tak że oleju powinno przybywać ? Tylko że jak masz tylko mmi bez bagnetu i stan na maksa to nie sprawdzisz :/

Opublikowano
  • Autor

Może i go przybywa ale nie jest na tyle nasilone żeby podczas jazdy nie zdążył odparować. Teraz w sumie pojawia się inne pytanie czy jeżeli rzeczywiście paliwo wymywa olej przez sprężynę to czy charakterystyczny dźwięk pod obciążeniem może być skutkiem zaniku smarowania na szklance i czy asekuracyjnie też ją wymieniać lub w jaki sposób diagnozować po rozbiórce?

Opublikowano
  • Autor

Orientuje się ktoś czy do wersji USA tj. tylko wtrysk bezpośredni można wsadzić pompę z wersji EU i zaślepić odejście na wtryski w dolocie?

Edit.

Znalazłem schemat dla silnika CYMC, na którym widnieje śruba zaślepiająca jednak nie ma numeru części a jedynie opis "Śruba zaślepiająca nie dla tego modelu". Czy ktoś bardziej biegły w numery części i katalogi jest w stanie podpowiedzieć czy ten korek występuje pod jakimś numerem VV/AUDI czy może to być standardowy korek pod rozmiar gwintu i uszczelniający się przez stożek?

Zrzut ekranu 2026-02-21 175254.png

Edytowane przez printpimp
nowe informacje