Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Grzybek odmy w Audi A4 B6 1.8T BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, temat dotyczy tematu

https://www.audizine.com/threads/diy-b6-1-8t-vacuum-line-and-check-valve-removal-simplification.235106/
nie pytam tutaj jak to zrobić bo jest wszystko tam pokazane doskonale i wszystkie rzeczy zrobiłem, oprócz grzybka od odmy (ogólnie temat z grzybkiem jest bardzo szeroki, można na necie poczytać jak go nawet sprawdzić, innym zamienniki działa, inni zaś polecają OEM zawory za ponad 170 zł ), ale wracając do tematu

autor postu który powyżej wysłałem, w tipie zaślepił otwór, a grzybek usunął i w miejscu grzybka zamontował wężyk który wylot dał gdzieś pod silnikiem, powiedzcie mi, ktoś z was to testował?

Opublikowano

A z chęcią też się dowiem.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Gorczyk napisał(a):

A z chęcią też się dowiem.

Z innej grupy dowiedziałem się, że jedna osoba tak zrobiła, ale dodatkowo usunęła trójnik przy odmie i ten zaworek jednokierunkowy, w kolektorze ssącym zaślepiła otwór. Grzybek również został usunięty i zamiast grzybka zamontowany przewód, który został poprowadzony pod spód auta. Pytałem go i ponad 100 tys. tak jeździ i nic się nie dzieje. Dolot czysty, a syf wylatuje w atmosferę. Oil catch tank były dobrym rozwiązaniem na koniec przewodu, aby wyłapywał resztki oleju, ale w zimie trzeba o to dbać bo zamarza woda itd.

Inni znów piszą, żeby nie usuwać tego bo te niby grzybki wytrzymują ponad 900 hp

z chęcią też się dowiem czy ktoś jeszcze tutaj tego próbował.

Opublikowano

Ja w sumie bardziej myślałem kiedyś aby OCT wstawić w miejsce tej rury od grzybka do tipa. A samego grzyba zostawić.

Opublikowano

Tylko po co? Samo oct zastępuje odmę 1:1.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Langista napisał(a):

A to nie jest tak, że ten grzybek reguluje ciśnienie ? Bo w środku jest membrana, która reguluje przepływ na większy i mniejszy.
Jak zamontuje oct to będzie to tak samo dzialac jak na grzybku ?

Opublikowano
3 godziny temu, Langista napisał(a):

W sumie to jestem zaskoczony Twoją odpowiedzią ale pozytywnie.

Jeśli oct rzeczywiście może zastąpić samego grzybka to ja byłbym zadowolony bo usunąłbym rurkę ktora łączy grzybka i tip.

Opublikowano

Są zestawy pcv delete, najwięcej tego w 2.0 tfsi ale do 1.8 konstrukcja powinna być identyczna.

Opublikowano

Widziałem te zestawy ale w BFB raczej inaczej to wygląda. Dlatego instalacja oct w ikladzie zamknietym i wywalenie grzybka i rurki byłoby dla mnie fajnym rozwiązaniem.

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, Gorczyk napisał(a):

Widziałem te zestawy ale w BFB raczej inaczej to wygląda. Dlatego instalacja oct w ikladzie zamknietym i wywalenie grzybka i rurki byłoby dla mnie fajnym rozwiązaniem.

jak cos bedziesz mial to podeslij )
https://www.youtube.com/watch?v=dFQxS5I0XiE

Edytowane przez Lukasz18t

Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.04.2026 o 12:36, Langista napisał(a):

Wracając do tego, sytuacja jak na filmie usuniecie grzybka od odmy

1. Usuwamy grzybek i zaworek przy trójniku, w tipie zaślepiamy otwór, w kolektorze ssącym również, od odmy plastikowej ciągnę przewód 20 mm do OCT i od OCT ciągnę znów 20mm do pokrywy zaworów, czy inaczej to rozwiązać

2. Jaki najlepiej OCT szukać, plastikowy czy metalowy ?jak patrzyłem to metalowe są ale maja srednice max do 15 mm , moze macie jakieś sprawdzone ?

Opublikowano

Najlepiej taki, który będzie posiadać filterek w środku i zawór. Co do końcówek, pytaj sprzedawcy, czy by dorzucił jakieś większe, ewentualnie będzie trzeba iść w redukcje.

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, Langista napisał(a):

Najlepiej taki, który będzie posiadać filterek w środku i zawór. Co do końcówek, pytaj sprzedawcy, czy by dorzucił jakieś większe, ewentualnie będzie trzeba iść w redukcje.

a jaki masz na myśli dokładnie zawór, jakiś jednokierunkowy? co do filtrów w środku tez sie nie spotkałem, jedynie jaki filter to był montowany nad OCT

Opublikowano

Nad też może być. Rzuciłem szybko okiem i wygląda to sensownie. Nie rozumiem tylko tej przepaści cenowej między fmic a allegro, z czego ten sklep się w ogóle jeszcze utrzymuje 😂

Ogólnie to jednak poczytałem o tym szerzej, i jednak PCV nie jest tak łatwo zastąpić samym OCT. Masz niby bardziej bezawaryjny system ale :

1. Dochodzą problemy zimą (chyba że jakoś to upchasz w maty czy koce)

1. Na jałowych będzie nierówno pracować, bo PCV daje podciśnienie, które poprawia pracę silnika, doszczelnia pierścienie olejowe.

Także na zimnym będzie nierówna praca i więcej oleju wywali w zbiornik.

Opublikowano

Czyli lepiej PCV zostawić i wpiąć OCT za PCV jako otwarty z wężem w glebę lub zamknięty w tipa.

Opublikowano

Może być z wężem w glebę, tylko musisz go tak ułożyć, aby diagnosta na przeglądzie się nie czepiał, bo do okoła niego będzie zabrudzone jednak.

Opublikowano
  • Autor

A co by sie stało, jakby usunął grzybka i wszystko by lecialo do pokrywy zaworów, zaworek jednokierunkowy przy kolektorze zostaje, w tipie tylko zalepiamy otwór, a grzybek usuwamy i wstawiamy kolanko do pokrywy, co by sie mogło stać?

Opublikowano

Na niskich obrotach całe ciśnienie szło by w pokrywę, uszczelniacze zaczęły by puszczać. Do tego grzybek pilnuje podciśnienia, które jest potrzebne na obrotach jałowych, zwłaszcza zanim silnik się nagrzeje.