Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Awaria skrzyni Tiptronic w Audi Q7 4L 3.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

jestem posiadaczem Audi q7 4L 3.0TDI 272HP 2015r., VIN: WAUZZZ4M1GD037122, 8 biegowa automatyczna skrzynia o oznaczeniu QZW, przebieg 360kkm

Od jakichś 300kkm jeżdżę z zepsutą skrzynią tj. brak biegu 1 i 2, skrzynia startuje z biegu 3go i trzeba ruszać bardzo powoli, wsteczny działa tylko na płaskim podłożu. Czasem jadąc na 8 biegu skrzynia zrzuca na 3ci bieg i dalej nie zmienia i tylko ponowny zapłon auta pozwala na dalsze "płynne" zmienianie biegów. Na desce rozdzielczej ciągle widnieje komunikat: "awaria skrzyni biegów udaj się do serwisu"

Żeby było zabawnie, auto od nowości serwisowane w ASO Audi, olej nigdy nie był wymieniany i pewnie stąd taka sytuacja.

Czy któryś z Was mógłby pomóc w naprawie, zna kogoś kto podjąłby się remontu bądź wymiany skrzyni etc?

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

A w silniku wymieniałeś olej, czy też tak jeździsz aż coś zacznie błagać o litość?

Napisz z jakich rejonów jesteś, bo zakładów naprawiających skrzynie jest sporo w całej Polsce.

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Autor

Tak naprawdę to auto mojej znajomej ;), jest z Sosnowca, olej w silniku wymieniany regularnie

Opublikowano
18 godzin temu, bumcyś napisał(a):

Żeby było zabawnie, auto od nowości serwisowane w ASO Audi, olej nigdy nie był wymieniany

Dobrze rozumiem, że auto ma 11 lat było ciągle serwisowane w ASO i ASO nigdy nie zmieniło oleju w skrzyni? Jak to? Dlaczego?

Opublikowano

Bo ASO nie przewiduje tam zmiany oleju. Zgodnie z ich wytycznymi jest to dożywotnie napełnienie. Pomimo tego, że producent skrzyni ZF taką wymianę oleju zaleca między 80-120 kkm.

Opublikowano
  • Autor
37 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Bo ASO nie przewiduje tam zmiany oleju. Zgodnie z ich wytycznymi jest to dożywotnie napełnienie. Pomimo tego, że producent skrzyni ZF taką wymianę oleju zaleca między 80-120 kkm.

Dokładnie tak jak kolega Muskel1 napisał. Niestety, człowiek błędnie założywszy profesjonalizm ASO, musi się teraz bujać z problemem...

Opublikowano

Nie zwalałbym całej winy na ASO. Będąc właścicielem auta ze skrzynią ZF8HP powinieneś sam o to zadbać. Doinformować się w tej kwestii w dzisiejszych czasach, to 5 minut poświęconych na szukaniu w internecie. Sam mam też takie auto i przed jego zakupem już wiedziałem co i kiedy wymieniać...

Opublikowano
  • Autor

Masz racje, z małą uwagą, że to nie moje auto 😀

Nie każdy ma wystarczającą świadomość i czasami trzeba się uczyć na błędach ;)

Opublikowano

Więc właściciel😉

Opublikowano
  • Autor

Tak swoją drogą to właścicielka sama co jakiś czas pytała aso czy nie wymieniać tego oleju w skrzyni. Odpowiedź zawsze była taka sama: "nie, nie trzeba"

paranoja 😁

Opublikowano

No bo w ASO Ci tego nie zrobią. Są warsztaty oferujące takie wymiay i to nawet partnerskie firmy ZF i tam należy zapytać😉

Ja mam w tej chwili przebieg 100kkm i właśnie będę niebawem wymieniał.