Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Eżektor - czy może być uszkodzony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam następujący problem. Słysze coś mi syczy nad przepustnicą, nawet jak zamknę maskę to z okolic podszybia słychać taki lekki syk. Akurat tuż nad przepustnicą znajduje się właśnie powyższy eżektor (zawór podciśnienia, numer 06B133753C). Czy to może być wina tego elementu? Wężyki całe, niepopękane, a ten zaworek taki ubrudzony jakby od oleju i oblepiony kurzem więc jakby coś przepuszczał. Co do objawów no to trochę wolniej schodzi z obrotów od 2tys do jałowych, z wyższych do 2tys schodzi normalnie, szybko. Tak poza tym to nic, zero błędów, pracuje równo i nie faluje (chociaż na jałowych jak przyłoże ucho koło wydechu to coś tam sie zakrztusi troche ale minimalnie) no i jeździ chyba ok jak na te 102konie. Miał ktoś taki przypadek? Nowy jest dostępny, nawet oryginał, ale troche drogi.

A no i też sie zastanawiam czy to nie jest czasem jakaś dziura w dolocie, ale wydaje mi się że raczej by bardziej przerywał albo falował ale no może podsuniecie jakiś pomysł. A no i ten zaworek nawet sie sprzedaje to może ze starości padają. Dodam, że wspomaganie hamulców działa bez problemu

image.png

Opublikowano

Weź go wyjmij, sprawdź szczelność i będziesz wiedział a przy okazji obejrzyj przewody które do niego idą, może któryś pękł, przetarł się lub sparciał.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie spróbuje go wymontować, sęk w tym, że jest zamocowany na takich obejmach które już widzę jak mi się rozlatują w rękach i nie będe w stanie ich spiąć (coś jak te od osłon przegubów ale dużo mniejsze), moge zamiast nich zastosować zwykłe skręcane cybanty albo te vagowskie sprężynujące? Druga kwestia czy jeśli któryś wężyk będzie uszkodzony to mogę zastosować uniwersalny do podciśnienia? Oczywiście o odpowiedniej średnicy wewnętrznej, ale nie będzie już tak idealnie wyprofilowany jak ori. Zdjęcie nie moje, ale układ ten sam.

image.png

Opublikowano

Te opaski są jednorazowe, nigdy się ich nie używa drugi raz. W ich miejsce możesz użyć skręcanych opasek.

Opublikowano
  • Autor

Zamówiłem jednak ten zaworek, bo sie została dosłownie ostatnia sztuka. Plan mam taki, wymontuje ten stary i go sprawdzę czy przepuszcza, jak przepuszcza to nowy, jak nie to nowy zwracam i szukam dalej. W sumie mam jeszcze jednego podejrzanego, mianowicie uszczelka przepustnicy (ta od strony kolektora ssącego), czy podzieliłby się ktoś numerem tej części? Pytałem w paru sklepach i szukałem na necie i nie mogę tego znaleźć

Opublikowano
  • Autor

Wymontowałem go i był faktycznie pęknięty, na zgrzewie wydostawało się powietrze, poza tym był też strasznie zawalony nagarem, ale prowadzące do niego wężyki były czyste i był pełen przepływ. Wstawiłem nowy, przeglądałem z grubsza węże i chyba się wydają git. No i tak, coś tam się poprawiło, serwo mocniej działa, mam wrażenie że nie syczy już tak mocno, jak ktoś by o tym nie wiedział to by pewnie nie zwrócił uwagi, ja to minimalnie słyszę. Mam też wrażenie, że na jałowych równo pracuje teraz, wcześniej czasem miał taką czkawkę. No i odnośnie obrotów to jak tak dam gazu na 3000 i odpuszczę to ładni schodzi na 1100gdzieś, tutaj sekundę wskazówka stoi i dopiero schodzi na jałowe poniżej 1000obr (wcześniej wolno schodził z okolic 2000 do jałowych). No i w sumie mam dwa pytania

• Jeśli zgaszę bez wciskania hamulca to ile czasu mniej więcej to podciśnienie w serwie powinno trzymać? Pomyślałem, że gdyby gdzieś w tych okolicach była dziura no to pewnie podciśnienie by zeszło od razu albo po krótkim czasie

• Czy w tym silniku podciśnienie jest używane do czegoś poza serwem i gruszką od klap w kolektorze?

Coś tam sobie podłubę, popatrzę jeszcze. Mechanik nie widzi problemu, mówi że jest wszystko ok (no ja mu się nie dziwię, bo to zadanie typu szukanie igły w stogu siana gdzie teoretycznie sie nic nie dzieje). Może ktoś przerabiał te silniki i sie wypowie.