Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

co się dzieje z klimatyzację w Audi A4 B6?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, potrzebuję pomocy, może ktoś przerabiał temat. klima chłodziła w poprzednim sezonie, teraz nie, nabita i nic. "fachowiec" stwierdził sprężarka. czynnilk wyciągnięty, a po jakimś czasie, krótkim zapala się eco. wcześniej eco nie pojawiało się. co jest grane?

Opublikowano

Jak nie ma czynnika to normalne, że zaświeca się econ (klima off), jak jest nie zdemontowane sprzęgiełko to uważaj bo może zerwać pasek jak sprężarka stanie na amen.

Opublikowano
  • Autor
17 godzin temu, tass napisał(a):

Jak nie ma czynnika to normalne, że zaświeca się econ (klima off), jak jest nie zdemontowane sprzęgiełko to uważaj bo może zerwać pasek jak sprężarka stanie na amen.

tak, tylko po napełnieniu econ się nie świecił przez dwa dni, po opróżnieniu nie świecił się kolejne kilka dni i nagle się zaświecił.

Opublikowano

Czyli czujnik masz do wymiany, ale warto by było sprawdzić błędy w klimatroniku, bo może być gdzieś indziej błąd. W teorii B6 ma kompresor o zmiennej wydajności, jazda bez czynnika aż tak mu nie szkodzi, jak w modelu B5, tutaj zawór steruje długością skoku tłoka i w przypadku "ECON" ten tłok praktycznie się nie rusza.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Langista napisał(a):

Czyli czujnik masz do wymiany, ale warto by było sprawdzić błędy w klimatroniku, bo może być gdzieś indziej błąd. W teorii B6 ma kompresor o zmiennej wydajności, jazda bez czynnika aż tak mu nie szkodzi, jak w modelu B5, tutaj zawór steruje długością skoku tłoka i w przypadku "ECON" ten tłok praktycznie się nie rusza.

to dotyczy 2004, jak to mówią ostatni wypust. tam nie ma wg. "fachury" sprzęgiełka, coś tam odłączył i jedź pan. diagnoza nowa sprężarka plus czyszczenie, ponad 2000. i nawet nie zarżał do części

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, adam7 napisał(a):

to dotyczy 2004, jak to mówią ostatni wypust. tam nie ma wg. "fachury" sprzęgiełka, coś tam odłączył i jedź pan. diagnoza nowa sprężarka plus czyszczenie, ponad 2000. i nawet nie zarżał do części

jeszcze dodam że z klimą walczyłem kilka lat 2003, nietypowy model

Opublikowano

No nie wiem, ja mam 2001 rok i mam kompresor ze zmienną wydajnością.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Langista napisał(a):

Opublikowano
  • Autor

dzięki, tylko jak zaprowadzę na naprawę to okaże się że sama sprężarka to 1200, mówimy o nowej

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, adam7 napisał(a):

dzięki, tylko jak zaprowadzę na naprawę to okaże się że sama sprężarka to 1200, mówimy o nowej

1 minutę temu, adam7 napisał(a):

potem dojdzie rozbieranie przodu, czyszczenie, i kolejne 1000

Opublikowano
  • Autor
15 minut temu, adam7 napisał(a):

jak to mówią, ojojoj

Opublikowano
  • Autor
17 minut temu, adam7 napisał(a):

cena naprawy, pół auta

Opublikowano
Godzinę temu, adam7 napisał(a):

Z własnego doświadczenia powiem, że kupiłem sprężarkę z kilku letniej skody za 200 pln na nowy czynnik, wymieniłem olej, poszedł czynnik "stary" do tego wypłukałem układ izopropanolem, nowe all oringi ori, plus ten większy jak w podlinkowanym wątku, nowe zaworki. w 1k pln się zamknąłem ze wszystkim.

edit. 3 lata śmiga jak złoto

Edytowane przez tass

Opublikowano

Oringi nowe to burżuazja, z gotowego zestawu że cenę wszystkich tych oringów z ASO złożysz taki układ 10 razy, a jakość będzie identyczna. To czy oring ma 1,93 grubość, czy standardowe 1,9 lub 1,95 nie robi ŻADNEJ różnicy.

@adam7 odpisuj w jednym poście, zamiast cytować jeden po drugim swoje własne odpowiedzi.

Opublikowano

Nie wiem czy w tych zestawach są, wszystkie potrzebe oringi, wolałem raz zapłacić (nie pamiętam ile, ale nich będzie te 100zł) i mieć większą pewność, że jest ok, przy szukaniu nieszczelności przez pół dnia, bo któryś oring się przyciął bo był delikatnie za duży nie wiem czy koszt będzie mniejszy.

Opublikowano

No nie wiem czy 100 zł, ja 4 lata temu robiłem całą kilme, w ASO zapłaciłem ponad 250 zł za każdy oring, a jeszcze pomylono przy zamówieniu 3 z nich, i zakładałem w tedy co było pod ręką. W etce był (albo nadal jest) bałagan i kilka różnych oringów ma taki sam numer, stąd o pomyłkę bardzo łatwo. Jak niedawno sprawdzałem, to jeden oring potrafi 30 zł kosztować, to jakieś nieporozumienie. Są gotowe zestawy do konkretnych marek, które mają te najbardziej popularne rozmiary dla nich.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.06.2026 o 15:07, Langista napisał(a):

No nie wiem czy 100 zł, ja 4 lata temu robiłem całą kilme, w ASO zapłaciłem ponad 250 zł za każdy oring, a jeszcze pomylono przy zamówieniu 3 z nich, i zakładałem w tedy co było pod ręką. W etce był (albo nadal jest) bałagan i kilka różnych oringów ma taki sam numer, stąd o pomyłkę bardzo łatwo. Jak niedawno sprawdzałem, to jeden oring potrafi 30 zł kosztować, to jakieś nieporozumienie. Są gotowe zestawy do konkretnych marek, które mają te najbardziej popularne rozmiary dla nich.

Opublikowano
  • Autor

oring to nie problem, można dobrać. ale kompresor to są już koszty. wg komputera wyszło kompresor, tylko chodzi o to że econ się nie palił przed i po nabiciu klimy, a po stwierdzeniu uszkodzony kompresor i po spuszczeniu czynnika, po kilku dniach się zapalił. czyżby kompresor ożył? dodam że tu nie sprzęgiełka, tz. jest jakiś elekto coś

Opublikowano

Tak, jest elektro zawór, który steruje wydajnością kompresora. Mówiłem Ci żebyś błędy sprawdził, bo pewnie czujnik w chłodnicy klimy jest uszkodzony.