Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przestał działać PDC..Duże wartości na kablach CAN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę, że jeżeli tylko jedna z dwóch Can byłaby przerwana powino posadzić błąd, że komunikacja Can odbywa się tylko na jednej lini. Tutaj są raczej obie przerwane.

Opublikowano
  • Autor

Aha czyli jeżeli dobrze rozumiem przerwane na amen.ok to juz cos..coś już pomoże gdzie mogłoby sie takie cos wydarzyć mechanicznie

Czy ja dobrze rozumiem że odbiorcą wszystkich sygnałów jest licznik i wszystkie cany ida do licznika i on jest źródłem tak?

I kolejne pytanie..żeby sobie ułatwić szukanie,moge mulitmetr ustawić na ten pipek,sygnał którym sprawdza sie czy dany kabel jest cały i użyć przedłuzki sond multimetra i z tym ustawieniem szukac kolejno tych canów?chodzi mi żeby przylożyc sonde do cana w liczniku i np do cana we wtyczce w drzwiach..w ten sposób bede widział czy kabel jest cały?

Wiem że to moze glupie pytania ale kombinuje z tym jak moge a jestem z tym sam.

A no i jeszcze jedno..czy te problemy z can moga byc przyczyną że wogóle ten pdc nie hula?czy po prostu mogłem kupic uwalony moduł?bo jakby nie było cała reszta działa..i łączy sie z vcds pomimo problemu z can

Edytowane przez laki83

Opublikowano

Zegary są centralką. Miernik ustaw na ohm i mierz rezystancję.

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Zegary są centralką. Miernik ustaw na ohm i mierz rezystancję.

Czekaj bo teraz nie czaje..przedtem mierzyłem rezystancje na kostce do modułu pdc.Rezystancje pomiedzy 2 canami w kostce.

A o jakie tobie teraz chodzi mierzenie w szukaniu który kabel jest przerwany ?podasz mi to na przykładzie jakby był przerwany kabel w przelotce drzwi

Sory że trzeba mi jak osłowi tłumaczyć

W poprzedniej wiadomosci pytalem jeszcze o ten moduł pdc..co ty myślisz?

Opublikowano
Opublikowano

I tutaj

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Dzieki.Jutro bede sie dokształcał..jak cos to bede pytać.

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 zaczołem diagnozować ,powoli idzie bo nie zawsze mam czas ale do rzeczy.Twoj schemat bardzo pomógł.Wytargalem licznik i pomierzyłem te 3 cany.

Na Can Antrieb w zielonej wtyczce zegarow 61 ohmów czyli ok

Na Can komfort niebieska wtyka OL,czyli cos nie halo

Na Can info tez niebieska wtyka też OL czyli tez nie halo.

W can komfort mam sprawdzony tylko J519 MCE-wynik OL ale sprawdziłem ciągłość kabla,funkcją multimetra pipania i kabel jest cały więc bede sprawdzał kolejne moduły.

Ale mam problem z Can info.Według tego twojego schematu ja z opcji mam tylko navi rnse (do jego can mam dolutowany ori blutek audi do telefonu ale do diagnozy go wylutowałem) I tu trafiłem na ściane bo mam tylko navi.Na kostce pokazuje OL a po sprawdzeniu pipkiem cany są całe.I teraz czemu tak jest skoro według schematu na tej magistrali ,lini can info jest tylko rnse.Nic więcej a pomimo to nie ma rezystancji na tych kablach.Robie coś źle?

Opublikowano

CAN Infotainment Cię nie interesuje. PDC wisi na Can Komfort.

To tak jakbyś szukał przyczyny dlaczedo prawa lampa nie świeci i zastanawiał się czy ma to związek z ubywającym powietrzem w tylnym lewym kole.

Opublikowano
  • Autor

Ok.to bede dalej szukac na komforcie

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 na dzień dzisiejszy wniosek jest taki że albo ja jestem za tępy żeby to ogarnąć albo moje auto zaliczymy do kolejnego cudu świata bo..Zegary wypiete.

Wszystkie 4 wiązki z drzwi wypięte i oba cany sprawdzone multimetrem za pomoca pipka czy kable przewodzą i jest ok

Moduł komfortu wypiety i sprawdzony czy kable całe.są ok

Kabel do modułu pdc sprawdzony.jest caly ale potem tez wylutowany od zegarów

Panel klimy wypiety..sprawdzone kable .jest ok

Moduł centr.elektryki wypiety i sprawdzone kable.są całe.

Moduł w kolumnie kier. Wtyka sprawdzona.jest ok.

Niewiem tylko co to moduł J453

Wniosek..wszystkie moduły naraz wypięte a i tak rezystancja na niebieskiej kostce kabli can komfort OL..

Niewiem czy ja coś źle robie czy jaka cholera

Opublikowano

Nie oglądałeś filmików.

Opublikowano
  • Autor

Ogladałem..co pominołem?

Opublikowano
  • Autor

Na tych filmikach źródlem sprawdzania jest obd 2 ale ja tam nie mam canów..sprawdzalem na kostce zegarów..wypietej..

Ma byc wpięta?bo ja juz nie kumam tego bajzlu

Opublikowano

A widziałeś na filmikach jak zbudowana jest sieć can? Z rezystorami?

Opublikowano
  • Autor

Widziałem ale ja nie wszystko rozumiem.angielskiego technicznego tez.tam diagnozują na obd2 a ja tam nie mam canów.to gdzie ja sie mam wpiąć zamiast do obd2 jako główne źródło ?

Wytłumacz mi to jakos prosto prosze bo ja z elektryką zwłaszcza taką to niebardzo..

Opublikowano

No to po co wypinasz? Pokazane masz tam, że sterownikach masz rezystory. Jak wypniesz sterowniki, to przerywasz sieć. Już lepiej wytłumaczyć niż na tych filmikach się nie da.

Opublikowano
  • Autor

No dobra..czyli wszystko wpinam.zegary też.do zegarów do niebieskiej wtyki do pinów can komfort mam dolutowane kable które szły do modułu pdc,wiec to biore jako ,,gniazdo obd,gniazdo diagnostyczne,,..tak to rozumiem

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 jeszcze nic z autem nie robilem bo niemialem czasu..ale znalazlem taki filmik

Od 12 minuty typ gada o CAN wysokich i niskich prędkości.Ty podrzuciłes mi 2 schematy..na jednym z nich (w tle jest a4 b6) są te 3 CANy na kolorowo opisane i tez są podane predkosci..Can Antrieb ma 500kB

A Can komfort i info po 100kB..z filmu który podrzuciłem wychodzi że can antrieb mam rezystancje 60 Ohmów i jest ok

Ale według typa na 2 pozostałych ma być rezystancja OL..i u mnie jest OL...on tez podaje wartosci V na tych canach niskich predkości

U mnie na wyłączonej stacyjce czyli uspionym aucie mam na jednym canie 11.5V a na drugim 0.5V

Na włączonej stacyjce czyli auto ,,rozbudzone,, wychodzi mi kolejno 4.6V i 0.5V....co o tym sądzisz?moze być że moze byc u mnie z CAN ok ale inny kabel mam przerwany?w sumie po sprawdzeniu schematu tu z forum to z modułu pdc nie sprawdziłem 2 kabli sygnałowych..Jeden idzie do wtyki obd2 a jeden do drugiej kostki w liczniku.Może one są przerwane?Niewiem czy to ma cos wspólnego z tym że vcds nie łączy sie z modułem pdc