Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z czujnikami parkowania w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Możesz jeszcze proszę wrzucić mapę adaptacji (adpmap) sterownika 5F?

adpmap-5F-8W0-035-036-R_WAUZZZF42GA090488-20260910-1931.CSV

Opublikowano

Ok. Adaptacje odpowiedzialne za ten system są wszystkie prawidłowe.

Podsumowując:

• jeżeli założymy, że kodowania i adaptacje sterowników są prawidłowe,

• czujniki są sprawne,

• wiązki także,

• zestaw danych wgranych do BCM1 także,

to jedynym logicznym rozwiązaniem dla mnie jest usterka sterownika BCM1🤷

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Ok. Adaptacje odpowiedzialne za ten system są wszystkie prawidłowe.

Podsumowując:

• jeżeli założymy, że kodowania i adaptacje sterowników są prawidłowe,

• czujniki są sprawne,

• wiązki także,

• zestaw danych wgranych do BCM1 także,

to jedynym logicznym rozwiązaniem dla mnie jest usterka sterownika BCM1🤷

Hmmm, a czy jeśli uszkodzony byłby BCM to w VCDS'sie w pomiarach rzeczywistych widoczne by były parametry każdego z czujników? Można to jeszcze może jakoś zweryfikować, czy pozostaje tylko wymiana? Czy jest szansa, że zestaw danych odpowiadający za coś innego jest nieprawidłowy i on koliduje?

Opublikowano
4 minuty temu, Maczas napisał(a):

Hmmm, a czy jeśli uszkodzony byłby BCM to w VCDS'sie w pomiarach rzeczywistych widoczne by były parametry każdego z czujników?

🤷‍♂️

4 minuty temu, Maczas napisał(a):

Można to jeszcze może jakoś zweryfikować, czy pozostaje tylko wymiana?

🤷

5 minut temu, Maczas napisał(a):

Czy jest szansa, że zestaw danych odpowiadający za coś innego jest nieprawidłowy i on koliduje?

Raczej nie.

Spoglądając jeszcze na pozostałe błędy na scanie:

Znaleziono 1 b³¹d:

13639936 - Magistrala danych

U1123 00 [00001001] - odebrana wartoϾ usterki

[ECU for body control modul error error value recieved]

23725 - Sterownik zestawu wskaŸników

U0423 00 [00100111] - niewiarygodny sygna³

[Invalid Data Received FromInstrument Panel Cluster Control Module]

23731 - Sterownik nadwozia 1 / centralny zespó³ elektroniczny

U0422 00 [00100111] - niewiarygodny sygna³

Można stwierdzić, że masz t6am gdzieś problemy z komunikacją między sterownikami. Niezrozumiały sygnał z BCM1. Albo jest gdzieś zakłócona komunikacja, albo rzeczywiście sterownik BCM1 ma jakiś problem.

Opublikowano
  • Autor

Udało mi się jeszcze znaleźć auto scan z momentu w którym już były założone światła ledowe, ale samochód jeszcze nie był u elektryka i nie wymienił BCM. W sumie już tam znajdywał się błąd związany z magistralą. Hmmm...

skan.txt

Opublikowano

Scan wykonany już po wypadku. Może tam gdzieś wiązki uszkodziło.

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Scan wykonany już po wypadku. Może tam gdzieś wiązki uszkodziło.

Ale to tak dla jasności, wiązki od czujników do sterownika muszą być ok skoro w pomiarach pokazują odległość. Czyli problemem może być wiązka która łączy licznik lub radio z BCM? Czy inna uszkodzona wiązka w samochodzie może wywoływać takie objawy?

Opublikowano

Przyczynę zakłóceń komunikacji jest ciężko zdiagnozować. Czy ma to wpływ na brak działania PDC nie mogę jednoznacznie potwierdzić lub wykluczyć. Fakt jest zakłócenia/brak komunikacji może deaktywować systemy/asystenty, bo sterowniki muszą się ze sobą wymieniać informacjami.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Przyczynę zakłóceń komunikacji jest ciężko zdiagnozować. Czy ma to wpływ na brak działania PDC nie mogę jednoznacznie potwierdzić lub wykluczyć. Fakt jest zakłócenia/brak komunikacji może deaktywować systemy/asystenty, bo sterowniki muszą się ze sobą wymieniać informacjami.

Hmm.. no dobrze, nie wiem więc co dalej zrobię, czy wymieniać BCM czy szukać problemu z wiązką, ale dziękuje bardzo za całą pomoc i poświęcony czas.

PS: A teraz tak jeszcze sobie myśle bo nie mogę usunąć powiadomienia o zbyt niskim ciśnieniu powietrza w kołach(system próbuje, po czym wyskakuje informacja ze teraz nie można tego wykonać), czy to też może być spowodowane zakłóceniami?

Opublikowano

Masz tam na scanie także błąd czujnika temp. zewn. "Przerwa w obwodzie lub zwarcie z plusem" - czy ten czujnik jest wypięty? Jak nie, może ma on lub wiązka zwarcie. Nie jest on co prawda zasilany z tego samego napięcia co czujniki PDC, ale jak robi zwarcie, to może ma jakiś wpływ na poprawne działanie BCM1, gdyż jest on także wpięty do BCM1.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
2 minuty temu, Maczas napisał(a):

Hmm.. no dobrze, nie wiem więc co dalej zrobię, czy wymieniać BCM czy szukać problemu z wiązką, ale dziękuje bardzo za całą pomoc i poświęcony czas.

PS: A teraz tak jeszcze sobie myśle bo nie mogę usunąć powiadomienia o zbyt niskim ciśnieniu powietrza w kołach(system próbuje, po czym wyskakuje informacja ze teraz nie można tego wykonać), czy to też może być spowodowane zakłóceniami?

Najpierw zajął bym się wszystkimi błędami, aby usunąć usterki, które je powodują. Masz tam kilka błędów, które możesz ogarnąć.

Opublikowano
12 minut temu, Maczas napisał(a):

PS: A teraz tak jeszcze sobie myśle bo nie mogę usunąć powiadomienia o zbyt niskim ciśnieniu powietrza w kołach(system próbuje, po czym wyskakuje informacja ze teraz nie można tego wykonać),

Silnik musi pracować.

Opublikowano
  • Autor

A może jest szansa, że inna część zakodowana w sterowniku zakłóca? Np. Poprzedni sterownik był w angliku, albo zakodowane jest pole martwe(a fizycznie go nie ma), bądź 12 pdc?

Opublikowano

Masz zakodowane 8 czujników.

Innych kodowań nie sprawdzałem, ale gdyby tak było, miałbyś błąd niepoprawnego kodowania.