Opublikowano 18 Września18 Wrz Hejka .Mam taki problem z którym diagnosta ani mechanik nie mogą sobie poradzić i każą mi wymieniać wszystko gdzie chyba chcą się uczyć ale szkoda że na moim portfelu 🤦♂️🤦♂️Czy ktoś może doradzić co to za przyczyna podczas jazdy piszczy koło a jak nacisne hamulec to przestaje po czym jak puszczę powraca dodam że zmieniłem tarcze klocki zaciski klocki już dwa razy zmieniłem bo po pierwszych też był pisk teraz każą mi wymieniać łożysko ale dodam że po wymianie drugich klocków nie było trzy dni pisku więc też nie wieże że łożysko nagle przestało piszczeć i walczę z tym już od miesięcy jeżdżąc przy głównej nożyce bo jest strasznie drażliwy ten pisk czy ktoś coś może doradzić gdzie szukać przyczyny tego piszczenia 🤷♂️🤷♂️🤷♂️
Opublikowano 18 Września18 Wrz Pedał hamulca twardy czy miękki w trakcie hamowania?Obstawiam zapowietrzony zacisk lub / i skrzywioną osłonę tarczy hamulcowej.
Opublikowano 18 Września18 Wrz Autor 48 minut temu, Langista napisał(a):Pedał hamulca twardy czy miękki w trakcie hamowania?Obstawiam zapowietrzony zacisk lub / i skrzywioną osłonę tarczy hamulcowej.Nie zbyt twardy pedał hamulca właśnie osłonę już sam nawet weryfikowałem odciąłem ją od tarczy więc może tak jak piszesz ze zapowietrzony jest ten zacisk 🤷♂️bo serio już nie wiem gdzie szukać przyczyny 🤦♂️
Opublikowano Niedziela o 11:575 dn Autor Hejla piszczy jedna strona tylko za diabli nie wiem co to może być taki metaliczny pisk jakby właśnie klocek tarł ale jak wyżej dodałem wszystko było zmienione i pisk jest dalej tylko w jednym kole
Opublikowano Poniedziałek o 05:234 dn Zrób zdjęcie tarczy z przodu. Będzie widać czy jest przegrzana w miejscu, w którym zacisk nie wraca. Prowadnice przed montażem były czyszczone? Otwory w jarzmach tak samo?
Opublikowano Poniedziałek o 15:273 dn Czemu zmieniłeś zaciski? 🤔 SWAP? Czy stary się wysypał? Prowadnice klocków są czyste w zamontowanym zacisku? Zmieniałeś zacisk i jarzmo?Klocek swobodnie sie przesuwa? Z jednej i drugiej strony? Skoro naciskasz i przestaje to coś nie odsuwa się tak jak powinno. Albo cały zacisk albo klocki. Innej możliwości nie ma. Może napisz jeszcze czy piszczy po wymianie a wcześniej nie piszczało?
Opublikowano Poniedziałek o 15:403 dn Autor 5 minut temu, bombelm7 napisał(a):Czemu zmieniłeś zaciski? 🤔 SWAP? Czy stary się wysypał? Prowadnice klocków są czyste w zamontowanym zacisku? Zmieniałeś zacisk i jarzmo?Klocek swobodnie sie przesuwa? Z jednej i drugiej strony? Skoro naciskasz i przestaje to coś nie odsuwa się tak jak powinno. Albo cały zacisk albo klocki. Innej możliwości nie ma. Może napisz jeszcze czy piszczy po wymianie a wcześniej nie piszczało?Hejka wymieniłem zacisk w sumie wszystkie cztery bo niestety już się sypnęły i tak mi zblokował koło że tarcza aż do czerwoności doszła więc wiadomo wszystko dostało strzała i układ hamulcowy cały wymieniłem fakt faktem nie zmieniałem jarzma 🤔Ale tak ja patrzyłem na mechanika jak mi to grzebał to klocki się ładnie w prowadnicach swoich ruszały namawia mnie na wymianę piasty i łożyska gdzie stawiam że to coś innego bo po zmianie drugich klocków dwa trzy dni cisza więc nie wierzę że łożysko ucichło też na te dni też tak stawiam że coś nie zabiera klocka spowrotem skoro po naciśnięciu przestaje piszczeć jeszcze się zastanawiałem czy cala gira nie ma jakiegoś wpływu na to i czy przy tym spaleniu tarcz i klocków gdzieś tam od temperatury coś nie dostało strzała nie mam pojęcia walczę już z tym a mechanik standardowo mnie zwodzi i co będę tak wymieniał co On chce bez przesady 🤦♂️🤦♂️🤦♂️Nie wiem może faktycznie spróbuję te jarzmo zmienić bo to jest troszkę denerwujące piszczenie nie wiem już sam co z tym zrobić 🤷♂️🤷♂️
Opublikowano Poniedziałek o 18:103 dn Raczej zwrotnica nie ucierpiała przy tym. Łożysko byś słyszał gdyby było uszkodzone cały czas. A Ty piszesz że nie jest to cały czas. Jarzmo od temperatury mogło dostać po d*pie i chodź maloprawdopodobne się to wydaje ale... Zaczął bym od niego.
Opublikowano Poniedziałek o 18:223 dn Autor 10 minut temu, bombelm7 napisał(a):Raczej zwrotnica nie ucierpiała przy tym. Łożysko byś słyszał gdyby było uszkodzone cały czas. A Ty piszesz że nie jest to cały czas. Jarzmo od temperatury mogło dostać po d*pie i chodź maloprawdopodobne się to wydaje ale... Zaczął bym od niego.Hejka no coś będę szukał co to za przyczyna bo przecież to jest nie na leb tak jeździć z takim piskiem i chyba sam się za to wezmę będę pewniejszy co z czym się łączy bynajmniej póki co dalej z tym walczę ale dzięki za podpowiedzi i doradzanie 👌👌👌
Opublikowano Wtorek o 00:173 dn A zestaw był nowy, czy używka? Były tylko zaciski, czy zacisk z jarzmem w komplecie?
Opublikowano Wtorek o 17:252 dn Autor 17 godzin temu, Langista napisał(a):A zestaw był nowy, czy używka? Były tylko zaciski, czy zacisk z jarzmem w komplecie?Sam zacisk był bez jarzma obecnie patrzę że ciężkie w dostawie są te jarzma hmm czyżbym musiał zestaw naprawczy zmieniać w nim bo oczywiście zacznę od tego jarzma może faktycznie nie chodzi tak jak powinno
Opublikowano Środa o 22:581 dn Wszystko zależy od tego, w jaki sposób zostało to poskładane. Ja przy wymianie klocków zawsze zdejmuje jarzmo, czyszczę je, w miejscu dzie są prowadnice czyszczę Stary smar do zera, nakładam nowego, jak czyszczenie nie pomaga i są zniszczone, to wymieniam też gumki przeciwpyłowe na prowadnicach. Przed montażem kilkanaście razy sprawdzam, czy zacisk się nie blokuje, czy pracuje dobrze, jak jest poskładane. Jak zacisk był nowy to raczej nie powinien być zatarty z pudełka. Próbowałeś odpowietrzyć klasycznym sposobem, bez maszynki?
Opublikowano 22 godziny temu22 godz Autor 17 godzin temu, Langista napisał(a):Wszystko zależy od tego, w jaki sposób zostało to poskładane. Ja przy wymianie klocków zawsze zdejmuje jarzmo, czyszczę je, w miejscu dzie są prowadnice czyszczę Stary smar do zera, nakładam nowego, jak czyszczenie nie pomaga i są zniszczone, to wymieniam też gumki przeciwpyłowe na prowadnicach. Przed montażem kilkanaście razy sprawdzam, czy zacisk się nie blokuje, czy pracuje dobrze, jak jest poskładane. Jak zacisk był nowy to raczej nie powinien być zatarty z pudełka. Próbowałeś odpowietrzyć klasycznym sposobem, bez maszynki?Hejka no właśnie nie próbowałem jeszcze jestem umówiony do tego co to robił bo mnie zwodzi w sumie jak zrobił coś nie tak niech szuka przyczyny bo skasował ładnie za cały układ hamulcowy a co z tego wyszło że jeszcze mnie trzęsie jak ma wsiąść w auto i słyszeć ten pisk 😡Więc jak coś dzięki za odpowiedzi zobaczymy co z tego wyjdzie i czy będzie mnie naciągał dalej na koszta 🤦♂️
Opublikowano 14 minut temu14 min Autor W dniu 21.09.2026 o 07:23, Langista napisał(a):Zrób zdjęcie tarczy z przodu. Będzie widać czy jest przegrzana w miejscu, w którym zacisk nie wraca. Prowadnice przed montażem były czyszczone? Otwory w jarzmach tak samo?No tak na tej tarczy jak się dobrze człowiek wypatrzy są takie małe czarne kropki jakby coś w tarcz się wbijało ale to opylki klocka bo palcem normalnie to schodzi więc nie wiem ale dalej walczę z tym .